ΕΦΚΑ: Τι γίνεται με τα μπλοκάκια;

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔28/04/2017 - 09:17 | Author: Ρούσσου Ασημίνα
Τελευταία τροποποίηση στις 28/04/2017 - 09:26

: Το χαράτσι του 26,95% και ο επιμερισμός του μεταξύ εργοδότη-εργαζόμενου που επινόησε ο νόμος Κατρούγκαλου γύρισε μπούμερανγκ στην κυβέρνηση, καθώς:

«Εξαφάνισε» τους εργαζόμενους με . Από τα 100.000 μπλοκάκια που ήταν ενεργά στο τέλος του 2016, μόλις 12.000 έχουν δηλωθεί μέχρι σήμερα στην ειδική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως πολλοί εργαζόμενοι με μπλοκάκι απολύθηκαν, ή επωμίστηκαν το κόστος των εργοδοτικών εισφορών, ή παραμένουν απλήρωτοι έως ότου ξεκαθαρίσει το καθεστώς.
Η πλειοψηφία όσων δεν έκλεισαν τα μπλοκάκια τους υποχρεώθηκε σε αδήλωτη εργασία η υποαπασχόληση με τη χρήση των ευέλικτων μορφών εργασίας. Δηλαδή οι εργοδότες τους τούς δήλωσαν είτε ως εκ περιτροπής απασχολούμενους είτε ως part time, προκειμένου να γλυτώσουν τον επιμερισμό των εισφορών. Μάλιστα η αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία αγγίζει πλέον το 30% και ανθεί ευρέως (το πρόστιμο σε περίπτωση εντοπισμού αδήλωτου εργαζόμενου είναι 10.550 ευρώ).
Εκτός από τα έσοδα των εισφορών του που χάνονται από τα «εξαφανισμένα» μπλοκάκια, χάνονται και πολύτιμοι φόροι από την παρακράτηση του 20% και το ΦΠΑ στις αμοιβές των Δελτίων Παροχής Υπηρεσιών, κάτι που προβληματίζει σφόδρα το υπουργείο Οικονομικών.

Ήδη το ΣΕΠΕ ξεκινά τον Μάιο στην Αττική στοχευμένους ελέγχους σε επιχειρήσεις που δηλώνουν ότι η πλειοψηφία των εργαζομένων τους υποαπασχολούνται, με τη συνδρομή του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), του Περιφερειακού Ελεγκτικού Κέντρου Ασφάλισης (ΠΕΚΑ) του ΕΦΚΑ και της Οικονομικής Αστυνομίας. Σύμφωνα με πληγές του ΣΕΠΕ, σε περίπτωση παραβατικότητας με υποδηλούμενη εργασία, το υπουργείο θα ενεργοποιήσει το μέτρο αποκλεισμού των επιχειρηματιών για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα από επιδοτούμενα προγράμματα, ενώ θα αυστηροποιήσει τα πρόστιμα ανάλογα με τη σοβαρότητα της παράβασης.

Παράλληλα το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει πρόγραμμα ενίσχυσης και επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών όσων δουλεύουν ως μισθωτοί αλλά ασφαλίζονται και με μπλοκάκι, αντιλαμβανόμενο πως οι προηγούμενες ενέργειές του οδήγησαν σε αδιέξοδο. Σε πρώτη φάση το πρόγραμμα θα στοχεύει σε νέους εργαζόμενους, όμως θα επεκταθεί και περαιτέρω, ανάλογα με τα κονδύλια που θα διατεθούν.

ΕΦΚΑ: Αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια για τον Μάρτιο efka.gov.gr

ΕΦΚΑ : Εκτύπωση ειδοποιητηρίου στο efka.gov.gr

Loading...
  • europalso

    ideascentral