ΕΦΚΑ: Ταμείο – γίγας με 4,2 εκατ. ασφαλισμένοι και 2,6 εκατ. συνταξιούχοι

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔04/01/2017 - 07:43 | Author: Newsroom

«Στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) μεταφέρονται και οι 8.642 εργαζόμενοι από τους εννέα φορείς κοινωνικής ασφάλισης, με το ενιαίο ταμείο να συμπεριλαμβάνει 4,2 εκατομμύρια ασφαλισμένους και 2,6 εκατομμύρια συνταξιούχους», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση το υπουργείο Εργασίας, η πολιτική ηγεσία του οποίου παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, με αφορμή την έναρξη λειτουργίας του ΕΦΚΑ, από την 1η Ιανουαρίου 2017.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «ο ΕΦΚΑ αποτελεί το επιστέγασμα της συντονισμένης προσπάθειας των υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, των διοικήσεων και των εργαζομένων στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης. Στόχος της σύστασης του ΕΦΚΑ είναι η καταπολέμηση των παθογενειών του παρελθόντος, όπως η γραφειοκρατία, η πολυνομία και οι ανισότητες, με εργαλεία τη θέσπιση ενιαίων, δίκαιων κανόνων για όλους στη βάση των αρχών της ισονομίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης και την παροχή υπηρεσιών ποιότητας για τους ασφαλισμένους, μέσω της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών και του υψηλά καταρτισμένου εργατικού δυναμικού».

Για την ενημέρωση των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων, ήδη έχουν τεθεί σε λειτουργία ο τηλεφωνικός αριθμός 1555 και η ιστοσελίδα www.efka.gov.gr, η οποία θα εμπλουτίζεται σταδιακά με ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών, ώστε οι πολίτες να έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε όλες τις υπηρεσίες, πληροφορίες και αιτήσεις.

Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου οι ασφαλισμένοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι αναμένεται να λάβουν τα ειδοποιητήρια με τις αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές τις οποίες καλούνται να καταβάλουν σε μηνιαία βάση. Έτος βάσης των εισφορών θα είναι το καθαρό εισόδημα του 2015.

Άγνωστο παραμένει μέχρι αυτή τη στιγμή τι θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών οι οποίοι απασχολούνται ως μισθωτοί εργαζόμενοι, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες των οποίων οι εργοδότες θα πρέπει να πληρώσουν ασφαλιστικές εισφορές.

Άγνωστο παραμένει επίσης τι θα γίνει με όλους αυτούς που χρωστούν 30 δις. ευρώ στα ασφαλιστικά Ταμεία και δεν έχουν ενημερότητα και που δεν μπορούν να την εξασφαλίσουν για να καταβάλουν έστω τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές. Ο κ. Πετρόπουλος είπε ότι το ζήτημα βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Ο υφυπουργός κ. Τάσος Πετρόπουλος, επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να αποκοπεί η προσωπική διαφορά (το ΔΝΤ επιμένει στην αφαίμαξη της), τονίζοντας ότι μετά το 2018, θα αυξηθούν οι συντάξεις, ύψους 600 ευρώ.

Ο κ. Πετρόπουλος ανέφερε ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα εκδοθεί η απαιτούμενη εγκύκλιος.

Μέχρι αυτή στη στιγμή είπε ότι δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί η κοινή καταβολή εισφορών και μισθών κάτι που προβλέπει ο νόμος και θα έπρεπε να είχε γίνει από τον Ιούνιο.

Η υπουργός Εργασίας κ. Αχτσιόγλου ανέφερε ότι μέχρι 31/12 δεν θα εκκρεμμεί καμία αίτηση συνταξιοδότησης κύριας σύνταξης όταν το 2014 οι αιτήσεις ήταν πάνω 161.000.

Ο κ. Πετρόπουλος διαβεβαίωσε ότι 8.500 υπάλληλοι θα αξιοποιηθούν και δεν θα δοθεί καμία λειτουργία του ΕΦΚΑ σε εταιρείες outsourscing.

Loading...
  • ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    europalso

    ideascentral