ΕΦΚΑ: Μέχρι 18/2 τα ειδοποιητήρια για την παράλληλη απασχόληση στο efka.gov.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔17/02/2017 - 21:28 | Author: Newsroom
Τελευταία τροποποίηση στις 17/02/2017 - 21:31

Με τρομερή καθυστέρηση αναμένεται να ανέβουν στην ηλεκτρονική σελίδα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης efka.gov.gr τα ειδοποιητήρια για τους ελεύθερους επαγγελματίες που εργάζονται με καθεστώς παράλληλης ασφάλισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό θα συμβεί ακόμα και μέσα στην ημέρα (17/2), ενώ θεωρείται δεδομένο ότι η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι την Δευτέρα.

Τα συγκεκριμένα ειδοποιητήρια είναι τα τελευταία που έχουν απομείνει για την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών έως τα τέλη Φεβρουαρίου.

Μέχρι σήμερα είχαν αναρτηθεί στο διαδίκτυο τα ειδοποιητήρια για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αγρότες και τους επιστήμονες (δικηγόρους, γιατρούς, μηχανικούς, συμβολαιογράφους).

Kαθεστώς παράλληλης ασφάλισης έχουμε όταν οι ασφαλισμένοι έχουν περισσότερους από δύο εργοδότες.

Στην περίπτωση αυτή, αναλαμβάνουν οι ίδιοι την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών τους, οι οποίες ανέρχονται σε 20% επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος του 2015 για τον κλάδο σύνταξης και 6,95% για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Στα ειδοποιητήρια αυτά, θα λείπει, όπου έπρεπε να υπάρχει με βάση τον Τομέα Ασφάλισης του ασφαλισμένου, η πρόσθετη επιβάρυνση που αφορά την χορήγηση επικουρικής σύνταξης (7%, που επιμερίζεται σε 3,5% για τον εργοδότη και 3,5% για τον εργαζόμενο) και εφάπαξ βοηθήματος (4%), όπως λείπει και από όλα τα υπόλοιπα,που έχουν ήδη αναρτηθεί.

Oι εισφορές υπέρ εφάπαξ και επικούρησης, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα προστεθούν στα ειδοποιητήρια του επόμενου μήνα.

Πρόκειται για όσα θα αναρτηθούν τον Μάρτιο και θα αφορούν την καταβολή των εισφορών του Φεβρουαρίου. Είναι προφανές ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα υπάρξει πρόσθετη επιβάρυνση, για ένα μήνα, για το σύνολο του 1,4 εκατ. ασφαλισμένων που καλούνται να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές, μέσω ειδοποιητηρίων.

Ουσιαστικά, η πρόσθετη επιβάρυνση θα είναι της τάξης των 22 ποσοστιαίων μονάδων (11 μονάδες για τις εισφορές του Φεβρουαρίου και άλλες 11 μονάδες για τις εισφορές του Ιανουαρίου, που δεν επιβλήθηκαν).

Αν σε όλα τα παραπάνω προστεθεί ότι για ειδικές ομάδες επαγγελματιών (πχ υγειονομικοί), έχει δοθεί παράταση καταβολής των εισφορών του β’ εξαμήνου του 2016, έως το τέλος Μαρτίου, γίνεται σαφές ότι ο επόμενος μήνας θα έχει αισθητά αυξημένες τις εισφορές που θα καταβληθούν.

tilegrafima.gr

Loading...
  • europalso

    ideascentral