ΕΕ: Ενισχυμένη εποπτεία μετά το τέλος του προγράμματος

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔19/01/2018 - 20:05 | Author: Newsroom

Αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία τη Δευτέρα στο Eurogroup για το θέμα της Ελλάδας και της τρίτης αξιολόγησης και ότι θα προχωρήσει η εκταμίευση των 6-7 δισεκατομμυρίων μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, η τρίτη αξιολόγηση πήγε πολύ ήρεμα, υπήρξε τεχνική συμφωνία με αποτελεσματικότητα και ταχύτητα, ενώ ο βαθμός συνεργασίας ήταν υψηλός. «Εάν έτσι είχαν τα πράγματα τα τελευταία 8 χρόνια δεν βρισκόμασταν στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα» ανέφερε ο αξιωματούχος.

Τέλος σχετικά με τη συζήτηση περί προληπτικής γραμμής στήριξης, ο ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε πως ένα προληπτικό πρόγραμμα πρέπει ζητηθεί από το ίδιο το κράτος στο οποίος απευθύνεται. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν έχει απολύτως καμία πρόθεση να αιτηθεί για ένα προγραμμα, οπότε δεν υπάρχει κάτι να συζητήσουμε, ανέφερε.

Ερωτηθείς εάν θα υπάρξει προληπτικό πρόγραμμα για την Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος απάντησε ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση για κάτι τέτοιο από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, επομένως δεν υπάρχει θέμα συζήτησης, θα υπάρξει, ωστόσο, ενισχυμένη «εποπτεία» από τους πιστωτές, όπως για όλες οι χώρες που εξήλθαν από τα μνημόνια.

Όπως επισήμανε, η περίπτωση της είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με τις άλλες μνημονιακές χώρες, διότι υπάρχει ελάφρυνση του χρέους, η Ελλάδα έχει πλεονάσματα και όχι ελλείμματα, δεν υπάρχει ανάγκη για μεγάλο «μαξιλάρι» ρευστότητας γιατί οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας τα επόμενα χρόνια δεν είναι σημαντικές και το οικονομικό περιβάλλον της Ευρωζώνης είναι πολύ πιο ευνοϊκό σήμερα.

Loading...
  • europalso

    ideascentral