Διπλό “χτύπημα” περιμένει τους πάνω από 1,5 εκατομμύριο ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ, το ΕΤΑΑ και τον ΟΓΑ από το 2017.

Και αυτό γιατί μαζί με τις δόσεις τις οποίες θα καταβάλλουν για το φόρο εισοδήματος του 2016, θα πρέπει ταυτόχρονα να καταβάλλουν –όπως προκύπτει από το νόμο Κατρούγκαλου- και τις τακτικές δόσεις για την εισφορά 20% για τον κλάδο κύριας σύνταξης και 6,9% τον κλάδο της ιατρο-φαρμακευτικής περίθαλψης τους (ΕΟΠΥΥ) .

Υπενθυμίζεται πως τα παραπάνω νέα ασφαλιστικά “χαράτσια” θα επιβληθούν “εφάπαξ” ή σταδιακά (πχ στους αγρότες, τους νέους επιστήμονες), βάσει του νέου Ασφαλιστικού, επί του εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών, των επιστημόνων ( γιατρών, μηχανικών δικηγόρων) και των αγροτών από 1.1.2017.

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά τη συσχέτιση του χρόνου της καταβολής εισφορών και φόρων από το 2017, ο νόμος Κατρούγκαλου που έχει τεθεί σε ισχύ από 13.5.2016 προβλέπει ότι εισφορές των “από 1.1.2017 οι ασφαλιστικές ασφαλισμένων, ελευθέρων επαγγελματιών και εμμίσθων, που έως την έναρξη ισχύος του παρόντος υπάγονταν στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ και του Ε.Τ.Α.Α., καθώς και των προσώπων του άρθρου 40 (σ.σ. ασφαλισμένοι ΟΓΑ) καταβάλλονται ανά τακτικά περιοδικά διαστήματα, που ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σε εναρμόνιση με την καταβολή των φόρων” (νόμος 4387/2016, άρθρο 43, παράγραφος 2).

Αναλυτές της κοινωνικής ασφάλισης αναφέρουν στο Capital.gr πως η “φράση –κλειδί” στην παραπάνω διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου είναι η “εναρμόνιση” του χρονικής στιγμής της καταβολής εισφορών και φόρων και στην προκειμένη περίπτωση σημαίνει πως οι εισφορές θα καταβάλλονται σε ανά τακτικά περιοδικά διαστήματα ταυτόχρονα με τους φόρους.

Με άλλα λόγια, με βάση όσα προκύπτουν από το νέο Ασφαλιστικό, από το 2017 οι επαγγελματίες, οι επιστήμονες (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι) και οι αγρότες θα καταβάλλουν μαζί με τις δόσεις της φορολογίας εισοδήματος τους και τις ασφαλιστικές εισφορές τους.

Το πρόβλημα που προκύπτει, σύμφωνα με στελέχη τόσο του Υπ. Εργασίας όσο και του ΥΠΟΙΚ, είναι ότι οι μεν φορολογικές δόσεις –με βάση πχ τα φετινά δεδομένα- καταβάλλονται σε τρεις τριμηνιαίες δόσεις (Ιούλιος, Σεπτέμβριος, Δεκέμβριος 2016), ενώ οι ασφαλιστικές εισφορές πχ προς τον ΟΑΕΕ καταβάλλονται ανά δίμηνο.

Η εναρμόνιση της περιοδικότητας της καταβολής των εισφορών με την περιοδικότητα της καταβολής των φόρων –στην οποία ρητά αναφέρεται ο νόμος Κατρούγκαλου- δηλαδή η πληρωμή των εισφορών πχ για το εισόδημα που αποκτήθηκε το 2016 τον … Ιούλιο, τον Σεπτέμβριο και το Δεκέμβριο του 2017 (όπως ισχύει για τις καταβολές φόρου το 2016) θα είχε πιθανόν καταστρεπτικά αποτελέσματα για τις συντάξεις των επαγγελματιών που το ταμείο τους είναι ήδη δραματικά ελλειμματικό.

Έτσι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το πιο πιθανό σενάριο είναι η εναρμόνιση της περιοδικότητας καταβολής των φόρων με εκείνη των εισφορών, δηλαδή η καταβολή των φόρων πχ για το εισόδημα που θα δηλωθεί το 2016, ανά δίμηνο ή έστω ανά τρίμηνο ή στην εσχάτη περίπτωση ανά τετράμηνο.

Σε κάθε περίπτωση το βάρος το οποίο θα επωμιστούν οι επαγγελματίες, οι επιστήμονες και οι αγρότες φαίνεται πως θα είναι διπλό, μιας και θα πρέπει τον ίδιο μήνα που θα καταβάλλουν τις δόσεις των ασφαλιστικών εισφορών να καταβάλλουν και τις δόσεις της φορολογίας εισοδήματος, μην έχοντας μάλιστα τη δυνατότητα να διαφοροποιήσουν τις μεν από τις δε καταβολές προκειμένου να διευκολυνθούν ταμειακά, σε συνθήκες μάλιστα συνεχιζόμενης οικονομικής ανομβρίας.

Η κατάσταση θα γίνει – εκτός από εξαιρετικά επιβαρυντική για τους επαγγελματίες – και περίπλοκη. Και αυτό γιατί νεότερες, μάλιστα, πληροφορίες θέλουν την πολιτική ηγεσία του Υπ. Εργασιας να καταλήγει στον εξής τρόπο υπολογισμού των εισφορών που θα καταβληθούν το 2017:

* οι εισφορές που θα καταβληθούν στο α΄ εξάμηνο του 2017 να υπολογιστούν με βάση το ½ του εισοδήματος που δηλώθηκε το 2015,

* οι εισφορές που θα καταβληθούν στο β΄ εξάμηνο του 2017 να υπολογιστούν με βάση το ½ του εισοδήματος που θα δηλωθεί το 2016.

* Για τις διαφορές που θα προκύψουν μεταξύ των εισφορών που υπολογίστηκαν με βάση το εισόδημα του 2015 και εκείνων που υπολογίζονται με βάση το εισόδημα του 2016 θα υπάρξουν συμψηφισμοί στο β΄ εξάμηνο του 2017.

Έτσι, έστω για παράδειγμα ένας επαγγελματίας ο οποίος θα έπρεπε να καταβάλλει για κύρια ασφάλιση και ΕΟΠΥΥ εισφορές συνολικά 5.380 ευρώ το 2017 με βάση εισόδημα 20.000 ευρώ που δήλωσε το 2015, δεδομένου ότι στις αρχές του 2017 -όταν δηλαδή θα πρέπει να ξεκινήσει η καταβολή των νέων εισφορών- δεν θα έχει γίνει η δήλωση των εισοδημάτων του 2016.

Αν ο εν λόγω επαγγελματίας δηλώσει το 2016 εισόδημα 25.000 ευρώ θα έπρεπε να καταβάλλει το 2017 για εισφορές 6.725 ευρώ. Με βάση την παραπάνω μέθοδο στην οποία καταλήγει το Υπ. Εργασίας, ο εν λόγω επαγγελματίας θα πρέπει να καταβάλλει καταρχάς συνολικά 2.690 ευρώ στο α΄ εξάμηνο του 2017 (δηλαδή τα μισά από τα 5.380 ευρώ). Στο β’ εξάμηνο του 2017, ο ίδιος επαγγελματίας θα καταβάλλει 3.362 ευρώ (δηλαδή τα μισά των 6.725) και επιπλέον 672 ευρώ που προκύπτουν από τη διαφορά των 2.690 ευρώ που κατέβαλλε το α΄ εξάμηνο του 2017 και των 3.362 ευρώ τα οποία θα έπρεπε να είχε καταβάλλει εφόσον οι εισφορές είχαν έγκαιρα υπολογιστεί με βάση το εισόδημα που δήλωσε το 2016.