Διώκονται για ξέπλυμα φορολογούμενοι που καθυστερούν οφειλές από 50.000 ευρώ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔12/09/2017 - 20:00 | Author: Newsroom

Μπορεί οι «ράμπο» της ΑΑΔΕ να έχουν κάνει απόβαση στα νησιά και να μοιράζουν πρόστιμα και «λουκέτα» σε καταστηματάρχες που εντοπίζονται να μην κόβουν αποδείξεις, στα ελεγκτικά κέντρα όμως κινούνται με χαμηλές ταχύτητες.

Οι έλεγχοι μεγάλων φορολογικών υποθέσεων προχωρούν με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς. Χαμηλές πτήσεις καταγράφουν και οι εισπράξεις από τους φόρους και τα πρόστιμα που βεβαιώνονται στις υποθέσεις φοροδιαφυγής, καθώς κινούνται κάτω από τους στόχους που έχουν τεθεί. Αντίθετα, στις Δ.Ο.Υ. μετά τα «γκάζια» που έχουν βάλει οι έφοροι οι έλεγχοι τρέχουν γρηγορότερα.

Τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων είναι αποκαλυπτικά για το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου.

– Στο ΚΕΦΟΜΕΠ, το οποίο ερευνά υποθέσεις εμβασμάτων, offshore εταιρειών και φορολογούμενων μεγάλης οικονομικής επιφάνειας, βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη 4.811 υποθέσεις. Από τον όγκο των υποθέσεων αυτών, οι ελεγκτές κατάφεραν μέχρι το τέλος Ιουλίου, δηλαδή σε διάστημα 7 μηνών, να ολοκληρώσουν τον έλεγχο σε 252 υποθέσεις. Από τις υποθέσεις αυτές, μόνο οι επτά είναι φρέσκες υποθέσεις. Τα πρόστιμα και οι φόροι που βεβαιώθηκαν μετά τον έλεγχο των συγκεκριμένων υποθέσεων ανήλθαν σε 146,36 εκατ. ευρώ εκ των οποίων εισπράχθηκαν μόλις 30,64 εκατ. ευρώ ή το 20,94%.

– Το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων διερευνά 1.201 υποθέσεις και μέχρι το τέλος Ιουλίου είχε ολοκληρώσει τον έλεγχο σε 268 υποθέσεις (το 22,3% των υποθέσεων) βεβαιώνοντας φόρους και πρόστιμα 624,15 εκατ. ευρώ. Στο ταμείο μπήκαν μόλις 68,46 εκατ. ευρώ ή το 9,37%, πολύ κάτω από το στόχο που έχει τεθεί.

– Καλύτερη εικόνα παρουσιάζουν οι εφορίες. Εχουν ελέγξει περισσότερες από 10.000 φορολογικές υποθέσεις εκ των οποίων οι 7.293 είναι φρέσκες υποθέσεις της τελευταίας πενταετίας.

– Συνολικά τα ελεγκτικά κέντρα και οι εφορίες έλεγξαν 12.062 φορολογικές υποθέσεις. Από τις υποθέσεις αυτές οι 8.063 είναι φρέσκες υποθέσεις στις οποίες πλέον έχει επικεντρωθεί ο ελεγκτικός μηχανισμός.

Ποινικές διώξεις

Την ίδια ώρα αντιμέτωποι με ποινικές διώξεις και ποινές φυλάκισης για μη εμπρόθεσμη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο, αλλά και με κατηγορίες για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος κινδυνεύουν να βρεθούν 941 φορολογούμενοι, που εντοπίστηκαν στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου να οφείλουν συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη 1,671 δισ. ευρώ στο Δημόσιο. Πρόκειται για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που έχουν καθυστερήσει να πληρώσουν ποσά φόρων άνω των 50.000 ευρώ για πάνω από 4 μήνες από την ημερομηνία λήξης των προβλεπόμενων προθεσμιών με αποτέλεσμα να έχουν υποβληθεί εναντίον τους μηνυτήριες αναφορές από τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. για το αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο.

news.gr

Loading...
  • europalso

    ideascentral