Διοικητικό Εφετείο Αθηνών: Παραγραφή των φορολογικών αδικημάτων έως το 2006

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔27/12/2016 - 21:19 | Author: Newsroom

Τα φορολογικά αδικήματα για χρήσεις έως το 2016, που εντοπίζονται με διάφορες «λίστες» μεγαλοκαταθετών σε τράπεζες του εξωτερικού (Λαγκάρντ, Μπόργιανς κτλ.), έχουν παραγραφεί, σύμφωνα με απόφαση του Διοικητικού Εφετείου της Αθήνας.

Η απόφαση αυτή, που εκδόθηκε μετά την προσφυγή φορολογούμενου μπορεί να οδηγήσει -εφόσον προηγηθεί προσφυγή- σε ακύρωση των προστίμων και σε άλλες αντίστοιχες υποθέσεις, που έχουν επιβληθεί για χρήσεις έως και το 2006.

Σύμφωνα με την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου , η οποία εκδόθηκε τον περασμένο Ιούνιο, για να γίνει έλεγχος μετά την πενταετία οπότε και παραγράφονται τα αδικήματα, θα πρέπει να έχει προηγηθεί έλεγχος όσο τα αδικήματα είναι ενεργά και να έχουν προκύψει συμπληρωματικά στοιχεία.

Για χρήση του 2007 μπορεί να γίνει συμπληρωματικός έλεγχος εφόσον η φορολογική διοίκηση αποδείξει ότι δεν είχε τη δυνατότητα να εντοπίσει τα νέα στοιχεία κατ’α την διάρκεια του ελέγχου.

Σύμφωνα με την απόφαση, η απόκτηση από τις φορολογικές αρχές υλικού με όλα τα ονόματα των καταθετώνδεν μπορεί να αποτελέσει νέο στοιχείο που παρατείνει την παραγραφή και απαιτείται να έχει εκδοθεί εντολή ελέγχου για κάθε συγκεκριμένο φορολογούμενο.

Σύμφωνα με τους δικαστές οι ελεγχόμενες υποθέσεις δεν εμπίπτουν ούτε στην προβλεπόμενη από νόμο του 2013 εικοσαετή παραγραφή, καθώς ισχύει για τις υποθέσεις από την ισχύ του νόμου και μετά, δηλαδή για τις χρήσεις από το 2014 και μετά.

Loading...
  • europalso

    ideascentral