«Αισθάνομαι ευγνώμων στον ελληνικό λαό … για τις πολλαπλές προσπάθειες που κατέβαλαν οι Έλληνες σε μια εποχή μεγάλων προκλήσεων, τόσο οικονομικών όσο και ανθρώπινων. Αυτό αξίζει το σεβασμό και την υποστήριξή μας» τονίζει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρεσβευτής της Ελβετίας στην Ελλάδα Χανς Ρούντολφ Χόντελ, η θητεία του οποίου λήγει σε λίγες ημέρες και μαζί ολοκληρώνεται και η επαγγελματική του σταδιοδρομία στο διπλωματικό σώμα.

Ο Ελβετός πρεσβευτής σημειώνει ότι «η Ελλάδα και η Ελβετία συνδέονται με μακροχρόνιους δεσμούς φιλίας και είμαι πεπεισμένος ότι οι διμερείς σχέσεις θα συνεχίσουν να διευρύνονται» και δηλώνει αισιόδοξος πως θα διερευνηθούν νέοι δρόμοι περαιτέρω συνεργασίας, ιδίως στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας, στον πολιτισμό και στη μετανάστευση.

 

Επισημαίνοντας δε ότι η Ελβετία κατατάσσεται στην πέμπτη θέση μεταξύ των ξένων επενδυτών στην Ελλάδα, υπογράμμισε πως η σταθερή δέσμευση των ελβετικών εταιρειών, μεταξύ των οποίων και παγκόσμιοι παίκτες, έχει μακροπρόθεσμη προοπτική και δεν επηρεάζεται από την παροδική κρίση, γι΄ αυτό και παρέμειναν στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης.

 

Για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο Ρούντολφ Χόντελ είπε στο ΠΕ-ΜΠΕ ότι τα τελευταία οικονομικά στοιχεία είναι ελπιδοφόρα και υπογράμμισε την ανάγκη να συνεχιστεί και να εδραιωθεί η οικονομική ανάκαμψη για να γίνει αισθητή στον ελληνικό λαό.

 

Προχωρώντας σε ένα σύντομο απολογισμό της θητείας του στην Ελλάδα, ανέφερε πως ένα από τα πιο σημαντικά θέματα που έπρεπε να αντιμετωπίσει η ελβετική πρεσβεία ήταν η μεταναστευτική κρίση και δήλωσε ιδιαίτερα υπερήφανος που η Ελβετία αποφάσισε να συμμετάσχει, σε εθελοντική βάση, στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης, φιλοξενώντας 600 πρόσφυγες από την Ελλάδα. «Αυτό το σημαντικό μήνυμα αλληλεγγύης ενίσχυσε περαιτέρω τις ήδη ισχυρές μας διμερείς μας σχέσεις», προσέθεσε.

 

Ειδική αναφορά έκανε στους Ελβετούς που επιλέγουν την Ελλάδα για τις διακοπές τους. «Μόνο οι 450.000 επισκέπτες κάθε χρόνο από την Ελβετία μεταφέρουν σε μεγάλο βαθμό την εικόνα της Ελλάδας στην Ελβετία» σημείωσε ο Ρούντολφ Χόντελ.

 

Σε ό,τι αφορά την ελβετική κοινότητα που ζει στην Ελλάδα, ανέφερε πως έχει ενσωματωθεί στην ελληνική κοινωνία. Ωστόσο, παρατήρησε μια γήρανση της ελβετικής κοινότητας στην Ελλάδα, καθώς ένα σημαντικό μέρος της νέας γενιάς αποφασίζει να φύγει από τη χώρα μας.

 

Επί πλέον, ο Ελβετός πρεσβευτής στην Αθήνα σκιαγραφεί τις θέσεις της χώρας του σε μια σειρά μείζονα διεθνή και ελληνικού ενδιαφέροντος ζητήματα, όπως την κατάσταση στη Συρία και τη Μέση Ανατολή, το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθιστώντας σαφές πως είναι υπέρ των αρχών που διέπουν τις φιλικές σχέσεις και το σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

 

Η συνέντευξη του Ελβετού πρεσβευτή στην Αθήνα Ρούντολφ Χόντελ στον Δημήτρη Μάνωλη για το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

 

Με την ολοκλήρωση της θητείας σας στην Αθήνα, στο τέλος Απριλίου, ολοκληρώνεται και η επαγγελματική σας σταδιοδρομία στο διπλωματικό σώμα της Ελβετίας. Ως πρεσβευτής της Ελβετίας στην Αθήνα από το 2015 έως σήμερα είχατε την ευκαιρία να γνωρίσετε καλύτερα την Ελλάδα. Τι σημαίνει για σας η Ελλάδα;

 

Είμαι πολύ ευγνώμων που είχα την ευκαιρία να τελειώσω την καριέρα μου εδώ στην Ελλάδα, στο λίκνο της Δημοκρατίας, με τη μακρά και σημαντική ιστορία της, τα όμορφα τοπία της και τους φιλικούς ανθρώπους. Αισθάνομαι περισσότερο ευγνώμων στον ελληνικό λαό, όχι μόνο γιατί έκανε τη διαμονή μας τόσο ευχάριστη, αλλά για τις πολλαπλές προσπάθειες που οι Έλληνες έχουν αναλάβει σε μια εποχή μεγάλων προκλήσεων, τόσο οικονομικών όσο και ανθρώπινων. Αυτό αξίζει το σεβασμό και την υποστήριξή μας.

Σε ένα σύντομο απολογισμό της θητείας σας στη χώρα μας, τι ξεχωρίζετε ως πιο σημαντικά;

 

Ένα από τα πιο σημαντικά θέματα που έπρεπε να αντιμετωπίσει η πρεσβεία μας κατά τη διάρκεια της αποστολής μου στην Ελλάδα ήταν η μεταναστευτική κρίση, για την οποία προσπαθήσαμε να διαμορφώσουμε μια επαρκή και ανθρώπινη αντίδραση. Από αυτή την άποψη και πέρα από πολλές διμερείς πρωτοβουλίες που λήφθηκαν, είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος που η κυβέρνησή μου αποφάσισε να συμμετάσχει, σε εθελοντική βάση, στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης, φιλοξενώντας στην Ελβετία 600 πρόσφυγες από την Ελλάδα. Είμαι πεπεισμένος ότι αυτό το σημαντικό μήνυμα αλληλεγγύης ενίσχυσε περαιτέρω τις ήδη ισχυρές μας διμερείς σχέσεις.

 

Είστε ικανοποιημένος από το επίπεδο των διμερών σχέσεων Ελλάδας και Ελβετίας που έχουν συμπληρώσει πάνω από έναν αιώνα; Υπάρχουν προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης και σε ποιους τομείς;

 

Αν και γεωγραφικά σχετικά απομακρυσμένες, οι δύο χώρες μας συνδέονται με μακροχρόνιους ιστορικούς δεσμούς φιλίας. Όπως οι Ελβετοί και οι πολλοί φιλέλληνες στην Ελβετία συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στην άνοδο της σύγχρονης Ελλάδας, το όραμα και ο ηγετικός ρόλος του Ιωάννη Καποδίστρια διαδραμάτισε εξέχοντα ρόλο στη θεσμική αναδιοργάνωση της Ελβετίας, καθώς και στην υπεράσπιση και επιβεβαίωση του μόνιμου καθεστώτος της Ελβετίας ως ουδέτερης χώρας στα συνέδρια της Βιέννης και του Παρισιού το 1815. Είμαι πεπεισμένος ότι οι διμερείς μας σχέσεις, που εκτυλίσσονται σε πολλούς τομείς, όπως ο πολιτικός διάλογος, η έρευνα, η εκπαίδευση, ο πολιτισμός και η μετανάστευση, θα συνεχίσουν να διευρύνονται. Οι πρόσφατες επισκέψεις αξιωματούχων υψηλού επιπέδου των δύο χωρών αποτελούν μαρτυρία αυτής της αμοιβαίας επιθυμίας να συζητηθούν οι κοινές προκλήσεις. Επομένως, είμαι αισιόδοξος ότι θα διερευνηθούν νέοι δρόμοι περαιτέρω συνεργασίας, ιδίως στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας, του πολιτισμού, αλλά και σε θέματα μετανάστευσης.

 

Υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον από την Ελβετία και αν ναι πού εστιάζεται;

 

Η Ελβετία κατέχει την πέμπτη θέση μεταξύ των ξένων επενδυτών στην Ελλάδα, επενδύοντας κυρίως στους τομείς του εμπορίου, της βιομηχανίας και του τομέα HoReCa (ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφετέριες). Πολλές ελβετικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων είναι και ορισμένοι παγκόσμιοι παίκτες, όπως οι Nestle, Novartis, Roche, ABB, Lafarge Holcim και πολλές άλλες. Η σταθερή δέσμευσή τους έχει μακροπρόθεσμη προοπτική και δεν επηρεάζεται από την παροδική κρίση, γεγονός που είναι και ο λόγος για τον οποίο παρέμειναν στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης.

Περισσότεροι από 3.000 Ελβετοί ζουν στην Ελλάδα. Ποια είναι η εικόνα που έχετε αποκομίσει από την ελβετική κοινότητα που ζει στη χώρα μας;

 

Η ελβετική κοινότητα στην Ελλάδα είναι πολύ καλά ενσωματωμένη στην ελληνική κοινωνία, λόγω κυρίως των πολυάριθμων διεθνικών ζευγαριών. Δυστυχώς παρατηρούμε μια γήρανση της κοινότητάς μας, καθώς ένα σημαντικό μέρος της νέας γενιάς αποφασίζει να φύγει από την Ελλάδα. Ωστόσο, σήμερα πολλοί Έλληνες και Ελβετοί γνωρίζουν ο ένας τη χώρα του άλλου, είτε ως σπουδαστές, είτε ως εργαζόμενοι, ή ως ταξιδιώτες. Μόνο οι 450.000 επισκέπτες κάθε χρόνο από την Ελβετία μεταφέρουν σε μεγάλο βαθμό την εικόνα της Ελλάδας στην Ελβετία.

 

Ανησυχείτε για κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή και τη Συρία;

 

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και ιδιαίτερα στη Συρία και την Υεμένη δημιουργεί μεγάλη ανησυχία. Εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια. Η Ελβετία προτιμά πάντα την αποκλιμάκωση και την ειρηνική επίλυση συγκρούσεων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συνεχίζουμε να ζητούμε την παύση των εχθροπραξιών και καλούμε όλα τα μέρη στις διάφορες συγκρούσεις να έρθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να αναζητήσουν μια πολιτική λύση βασισμένη στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

 

Ποιες είναι οι θέσεις της Ελβετίας στις προσπάθειες της Ελλάδας για την επίλυση του ονοματολογικού με την ΠΓΔΜ; Πώς κρίνετε τις τουρκικές προκλητικές ενέργειες στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ;

 

Τα ενδιαφερόμενα μέρη πρέπει να αντιμετωπίσουν άμεσα τα ζητήματά τους προκειμένου να βρουν αμοιβαία αποδεκτές λύσεις. Εάν ζητηθεί από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, η Ελβετία μπορεί να προσφέρει τις καλές υπηρεσίες της σε διάφορα διεθνή θέματα, όπως αποδεικνύουν οι πρόσφατες συνομιλίες που διεξήχθησαν στη Γενεύη και στο Κραν Μοντανά για το Κυπριακό. Επίσης, όσον αφορά τη σχέση της Ελλάδας με την Τουρκία, είμαστε υπέρ μιας λύσης που σέβεται τις αρχές που διέπουν τις φιλικές σχέσεις μεταξύ των εθνών και το σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

 

Τον Αύγουστο ολοκληρώνεται το οικονομικό πρόγραμμα για την Ελλάδα. Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας;

 

Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία είναι πράγματι ελπιδοφόρα, αν και η οικονομική ανάκαμψη πρέπει να συνεχιστεί και να εδραιωθεί για να γίνει αισθητή από τον λαό.

 

Η ελβετική οικονομία θεωρείται μία από τις πιο ανταγωνιστικές στον κόσμο και η Ελβετία μία από τις πιο καινοτόμες χώρες. Ποιες καλές πρακτικές της χώρας σας θα μπορούσαν να έχουν εφαρμογή στην Ελλάδα;

 

Το πλεονέκτημα της ελβετικής οικονομίας είναι το εργατικό δυναμικό της και το εκπαιδευτικό σύστημα τελευταίας τεχνολογίας. Πάνω απ΄ όλα βασική κινητήρια δύναμη του είναι η καινοτομία. Οι δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης (Ε&Α) αντιπροσωπεύουν το 3% του ΑΕΠ μας, ενώ το 74% όλων των σχεδίων Ε&Α χρηματοδοτούνται από ιδιωτικές εταιρείες. Επίσης, θεωρούμε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας. Συμβάλλουν ουσιαστικά στην επιτυχία και στην ανθεκτικότητα της οικονομίας μας, επιτρέποντας έτσι την απορρόφηση των εξωτερικών κραδασμών, που βιώσαμε την περίοδο κατά την οποία το ελβετικό φράγκο ήταν εξαιρετικά ισχυρό.

 

Ποιος ο αντίκτυπος των συχνών δημοψηφισμάτων στην ελβετική κοινωνία και Δημοκρατία;

 

Οι διαβουλεύσεις μεταξύ της πολιτικής τάξης και του λαού σε τακτική βάση έχουν μακρά παράδοση και εξασφαλίζουν τη γενική αποδοχή των αποφάσεων από τη βάση προς τα πάνω, ακόμη και αν ενδέχεται να επιβραδύνουν τις πολιτικές διαδικασίες.

Πώς προχωράει η συνεργασία Ελλάδας-Ελβετίας για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής;

 

Με την εισαγωγή της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών από την 1η Ιανουαρίου 2018, που σημαίνει ότι τα περιουσιακά στοιχεία του φορολογούμενου στο εξωτερικό γίνονται γνωστά, η ευθύνη για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής βρίσκεται πλέον στα χέρια των ελληνικών αρχών.

Εκτιμάτε ότι κάποια στιγμή στο μέλλον η Ελβετία θα γίνει μέλος της ΕΕ;

 

Ο πληθυσμός της Ελβετίας ψήφισε κατά της ένταξης στην ΕΕ αρκετές φορές. Παρόλα αυτά, είμαστε μέρος της Ευρώπης και πάντα θα προσπαθούμε για μια αποτελεσματική και στενότερη δυνατή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.