Διευρύνεται ο ΕΔΟΕΑΠ με τη συμμετοχή των εργαζομένων στα site

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔29/10/2017 - 18:32 | Author: Newsroom

Το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης εισάγει προς ψήφιση στη Βουλή πλαίσιο των ρυθμίσεων σχετικά με την διασφάλιση της βιωσιμότητας του ΕΔΟΕΑΠ (Ενιαίος Δημοσιογραφικός Οργανισμός Επικουρικής Ασφάλισης- Περίθαλψης). Ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει πως το πλαίσιο των ρυθμίσεων θα δοθεί για έγκριση στη Γενική Συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠ, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές στις καταστατικές διατάξεις του.

Το πλαίσιο περιλαμβάνει τα εξής:

1.Ο ΕΔΟΕΑΠ διατηρεί την αυτόνομη λειτουργία του εισπράττοντας απευθείας από τους εργοδότες και τις επιχειρήσεις του τύπου τα προβλεπόμενα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων.

2.Ο ΕΔΟΕΑΠ διευρύνεται με την συμμετοχή όλων των εργαζομένων σε όλα τα μέσα ενημέρωσης που μέχρι σήμερα δεν ήταν μέλη του, τους εργαζομένους στον περιοδικό Τύπο και στα ενημερωτικά σάιτ του (θεωρούνται ηλεκτρονικές εφημερίδες).

3.Η ρύθμιση που θα φέρει μέσα στην επόμενη εβδομάδα το αρμόδιο υπουργείο προβλέπει εισφορά στον τζίρο όλων των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον χώρο του τύπου ύψους 2%.

4.Τα ποσοστά εισφορών για την επικουρική σύνταξη είναι ανάλογα με αυτά που ισχύουν και για τους υπόλοιπους ασφαλισμένους, δηλαδή θα είναι συνολικά ποσοστό ύψους 7%, το οποίο επιμερίζεται σε 3,5% για τους εργαζόμενους και 3,5% για τους εργοδότες.

5.Οι ασφαλιστικές εισφορές για τον κλάδο υγείας του ΕΔΟΕΑΠ ανέρχονται στο 7,10%. Το ποσοστό αυτό επιμερίζεται σε εισφορές 2,55% για εργαζόμενους και εισφορές ύψους 4,55% για τους εργοδότες.

6.Συμμετοχή ποσοστού ύψους 1% για το εφάπαξ που αφορά στους σημερινούς ασφαλισμένους.

7.11μελές διοικητικό συμβούλιο στον ΕΔΟΕΑΠ με τη συμμετοχή ενός εκπροσώπου των εργοδοτών.

8.Δεν θα υπάρχει διασύνδεση του ΕΔΟΕΑΠ με ΕΟΠΥΥ.

Επισημαίνεται πως σε ό,τι αφορά στην σχέση ΕΟΠΠΥ και ΕΔΟΕΑΠ υπάρχει σοβαρός προβληματισμός μεταξύ των εκπροσώπων των εργαζομένων στον χώρο του τύπου για το ενδεχόμενο αξιοποίησης του ΕΟΠΥΥ σχετικά με την αγορά σε φθηνότερο κόστος υπηρεσιών υγείας, παρακλινικών εξετάσεων και φαρμακευτικής περίθαλψης, ώστε να μειώσει το κόστος λειτουργίας του ο ΕΔΟΕΑΠ και να έχουν οι ασφαλισμένοι του ταμείου πολύ περισσότερες επιλογές ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης.

Loading...
  • ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    europalso

    ideascentral