Διαπραγμάτευση: Πρόοδος στα ενεργειακά, ανοιχτά ζητήματα για το υπερταμείο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔25/04/2017 - 21:50 | Author: Newsroom

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση της ελληνικής πλευράς με τους εκπροσώπους των θεσμών για τα θέματα ενέργειας, με τα πρώτα μηνύματα να μοιάζουν θετικά, εάν τουλάχιστον επαληθευθούν δηλώσεις κορυφαίων στελεχών.

Όπως δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Ενέργειας, εξερχόμενος από το Hilton «έχουμε μείνει κάποιες μικροδιαφορές, θεωρώ ότι μέχρι την Παρασκευή θα τις έχουμε κλείσει», χωρίς, πάντως, να διευκρινίσει σε ποια σημεία υπάρχει απόσταση μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών.
Λίγο μετά τις 7 το απόγευμα ξεκίνησε ο δεύτερος γύρος των σημερινών διαπραγματεύσεων, στον οποίο θα συμμετάσχει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και αφορά το Υπερταμείο, ενώ κανείς δεν γνωρίζει εάν σε αυτή τη συνάντηση θα συμμετάσχει η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου.
Ο πρώτος γύρος των συζητήσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών και τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Σταθάκη ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 7 το απόγευμα. Προσερχόμενος στη συνάντηση, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση έχει πάρει τα κείμενα- σχέδια μνημονίων των δανειστών.
"Τα κείμενα τα πήραμε" είπε χαρακτηριστικά, εννοώντας το SMoU και το MEFP, δηλαδή τα σχέδια μνημονίων από ΕΕ και Δ.Ν.Τ αντίστοιχα.
"Αύριο θα θέσουμε το πλαίσιο" είπε ο ίδιος διευκρινίζοντας ότι σήμερα θα συζητηθούν τα θέματα της ΔΕΗ και του Υπερταμείου.
Ο πρώτος γύρος των συζητήσεων γίνεται απουσία της εκπροσώπου του ΔΝΤ Ντέλιας Βελκουλέσκου, η οποία αναμένεται έφθασε τελικά στο Χίλτον περίπου μια ώρα μετά την έναρξη των συζητήσεων με την ευρωπαϊκή τρόικα και πήγε στο… δωμάτιό της. Εως αυτή την ώρα κανείς δεν ξέρει αν η επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ θα μπει στη συνάντηση. Πάντως, πηγές του υπουργείου Οικονομικών περίμεναν την κ.Βελκουλέσκου αύριο και ίσως αυτό να σημαίνει ότι αν και βρίσκεται στο Χίλτον να μην παραστεί στις σημερινές διαπραγματεύσεις.
Τι περιλαμβάνει το κείμενο των 75 σελίδων που έχουν ήδη στείλει οι δανειστές στο υπ.Οικονομικών
Με δύο γρίφους άρχισε η διαπραγμάτευση Τσακαλώτου – τρόικας στο Hilton. Πρώτον, πώς αποτυπώνονται τα νέα μέτρα της διετίας 2019-2020 στο κείμενο του ΔΝΤ (MEFP) και, δεύτερον, ποιες θα είναι οι επιπλέον μεταρρυθμίσεις (δλδ. τα μέτρα) που προανήγγειλε ο επικεφαλής Ευρώπης του Ταμείου Πόουλ Τόμσεν μιλώντας στην Εαρινή Σύνοδο του διεθνούς οργανισμού.
Τα κλιμάκια των Ευρωπαίων κατέλυσαν το βράδυ της Δευτέρας στο Hilton εν αναμονή της εκπροσώπου του ΔΝΤ Ντέλιας Βελκουλέσκου και της ομάδα της. Από αυτό το τελευταίο κλιμάκιο εξαρτάται και η συμφωνία.
Οι συζητήσεις ξεκίνησαν στις 17.00 με θέμα την ενέργεια και την ΔΕΗ και θα συνεχιστούν με αντικείμενο το υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων στις 19.00 το βράδυ. Ο αρχικός προγραμματισμός σύμφωνα με πηγή της Κομισιόν λέει ότι θα συνεχιστούν ως το τέλος της βδομάδας, αλλά υπάρχει και το ενδεχόμενο μικρής παράτασης.
Ολες οι πλευρές θα συζητήσουν πάνω σε δύο κείμενα: στο συμπληρωματικό μνημόνιο των Ευρωπαίων (SMoU) και κυρίως πάνω στο μνημόνιο (MEFP) που θα πάει το ΔΝΤ στο διοικητικό του συμβούλιο για να εγκριθεί η ένταξή του στο πρόγραμμα με δική του χρηματοδότηση.
Ποιοι χάνουν και πόσο
Σε κάθε περίπτωση θα υπάρχουν τα μέτρα 3,6 δισ. ευρώ από αφορολόγητο και συντάξεις για τη διετία 2019-2020. Συνολικά οι μειώσεις των συντάξεων εκτιμάται ότι θα αφορούν πάνω από ένα εκατομμύριο συνταξιούχους. Επιπλέον, από το κόψιμο του αφορολόγητου θα χάσουν ως ένα μισθό το χρόνο οι χαμηλόμισθοι και μια σύνταξη το χρόνο οι χαμηλοσυνταξιούχοι.
Βασικό όπλο του υπουργού Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου είναι το πρωτογενές πλεόνασμα «μαμούθ» που πέτυχε η κυβέρνηση μέσω υπερφορολόγησης το 2016 το οποίο σύμφωνα και με την Εurostat έφτασε το 3,9% του ΑΕΠ ή βάσει του τρόπου υπολογισμού του Μνημονίου ακόμη ψηλότερα, στο 4,2% του ΑΕΠ! Παρά ταύτα είναι πλέον βέβαιο ότι δεν αρκεί για την αποτροπή των μέτρων της διετίας 2019 – 2020 τα οποία έχουν ήδη γίνει δεκτά από την κυβέρνηση από το Eurogroup της Μάλτας.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής στα προσχέδια των δύο Μνημονίων που παραδόθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών:
– παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο περικοπών και στις επικουρικές συντάξεις από το 2019 σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί η μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ μέσω της περικοπής της προσωπικής διαφοράς στις κύριες συντάξεις
– αναφέρεται ρητά ότι για τα εργασιακά θα συνεχίσουν να ισχύουν τα συμφωνηθέντα στα προηγούμενα Μνημόνια. Ξεθακαρίζεται, μάλιστα, ότι δεν θα αποκατασταθούν η επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων και σε επιχειρήσεις που δεν τις υπογράφουν
– καταργείται το υπουργικό βέτο για τις ομαδικές απολύσεις αλλά δεν προβλέπεται αύξηση του ορίου για αυτές
– προβλέπεται σταδιακή μείωση της λιγνιτικής ισχύος της ΔΕΗ κατά περίπου 40%
– καταργούνται οι περιορισμοί στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές είτε αυτό αφορά το μέγεθός τους είτε τις περιοχές που δραστηριοποιούνται
– προβλέπεται η πλήρης εφαρμογή του master plan του ΤΑΙΠΕΔ για την αποκρατικοποίηση του 17% της ΔΕΗ, του 35% των ΕΛΠΕ, του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα, του 65% της ΔΕΠΑ κ.α.
protothema

Loading...
  • europalso

    ideascentral