Διαπραγμάτευση: Αγώνας δρόμου μιας εβδομάδας για τεχνική συμφωνία

Με την Κυβέρνηση και την τρόικα να έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας ως τις 20 Μαρτίου, ξεκίνησαν οι εκ του μακρόθεν διαπραγματεύσεις και οι τηλεδιασκέψεις μεταξύ των δύο πλευρών.

«Φωτιές» ανάβει έγγραφο των δανειστών, που αποκαλύπτει ότι το ΔΝΤ θέλει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% μόνο το 2018, τονίζοντας ότι μόνο αυτήν την χρονιά μπορεί να επιτευχθεί. Ακόμη στο έγγραφο αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «δεν χρειάζονται μέτρα για το 2018», αλλά και ότι «τα αναθεωρημένα στοιχεία του 2016 είναι απογοητευτικά».

Ο Πρωθυπουργός με άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών, θεωρεί ότι η αξιολόγηση θα κλείσει σε πείσμα όσων δεν το θέλουν, ενώ η ΝΔ απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα, τον χαρακτηρίζει ψεύτη και αποτυχημένο.

«Λάδι στην φωτιά» ρίχνει με δηλώσεις του ο Υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος ζητά τα μέτρα που θα πάνε στην Βουλή θα πρέπει να ψηφιστούν με τουλάχιστον 180 ψήφους, με την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας να είναι άμεση και αρνητική, τονίζοντας «δεν θα γίνουμε συνένοχοι».

Την ίδια ώρα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απαντώντας σε ερώτηση για έγγραφο που κατέθεσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, στο οποίο αναφέρεται οτι αντίμετρα θα υπάρξουν από το 2019 και μόνο αν ξεπεραστεί το πρωτογενές πλεόνασμα, είπε οτι "τα αντίμετρα θα νομοθετηθούν ταυτόχρονα με τα μέτρα επιβάρυνσης και θα υλοποιηθούν στη βέβαιη περίπτωση που το 2018 θα έχουμε πετύχει το στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ".

Κομισιόν: στόχος η τεχνική συμφωνία το συντομότερο

«Σε συνέχεια της τελευταίας αποστολής στην Αθήνα, συνεχίζονται οι συζητήσεις στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης», δήλωσε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συμπληρώνοντας ότι συνεχίζονται εξ αποστάσεις οι διαπραγματεύσεις Αθήνας – δανειστών.

«Στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο το συντομότερο δυνατό» επεσήμανε η Ανίκα Μπράιτχαρντ.

Ετοιμάζεται το Μεσοπρόθεσμο

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες στο, υπό επεξεργασία, Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, η Κυβέρνηση ρίχνει τον πήχη της ανάπτυξης φέτος από το 2,7% που αρχικά είχε εκτιμήσει, στο 2,5%.

Πάντως, τουλάχιστον ένας εκ των θεσμών που έχει δανείσει την Ελλάδα δεν «βλέπει» συμφωνία ως το Eurogroup της 20ης Μαρτίου, αναφέροντας μεταξύ άλλων «καλή πρόοδος σημειώθηκε στη φορολογική διοίκηση, στην Ενέργεια, σε προγράμματα απασχόλησης και στον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Όμως δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε τεχνική συμφωνία στις 20 Μαρτίου και περισσότερη δουλειά χρειάζεται, συμπεριλαμβανομένης και της δεύτερης αποστολής των θεσμών».

Ανοιχτοί παραμένουν τρεις βασικοί «πυλώνες» της διαπραγμάτευσης:

Η δημοσιονομική προσαρμογή μέχρι και μετά το 2018

Η άμεση νομοθέτηση από πλευράς Ελλάδας

Οι λοιπές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

Στις τηλεδιασκέψεις αυτής της εβδομάδας, οι συζητήσεις των δανειστών με το οικονομικό επιτελείο θα αφορούν τις νέες περικοπές σε αφορολόγητο και συντάξεις ύψους 3,6 δις ευρώ, την ώρα που ο Κώστας Ζουράρις επιμένει για τα μέτρα «μέχρι το 2019, ποιος ζει ποιος πεθαίνει».

Ως αντιστάθμισμα για το νέο «σκληρό» πακέτο μέτρων, η Κυβέρνηση προβάλλει τη λήψη «αντίμετρων». Ωστόσο, πηγές των θεσμών ξεκαθαρίζουν ότι τα «αντίμετρα» δεν θα εφαρμοστούν παράλληλα με τα μέτρα, αλλά μόνο εφόσον υπάρξει υπέρβαση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα.