ΔΕΗ: Έρχονται νέες αυξήσεις φωτιά στους λογαριασμούς

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔19/04/2017 - 07:44 | Author: Newsroom

Στους ήδη φουσκωμένους λογαριασμούς της ΔΕΗ, πρόκειται να έρθουν νέες αυξήσεις με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης τον Ιούνιο.

Οι ανατιμήσεις θα αφορούν τις χρεώσεις για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) με τις οποίες επιβαρύνονται νοικοκυριά και επιχειρήσεις, για να έχουν οι κάτοικοι των νησιών ίδια τιμολόγια με εκείνα της υπόλοιπης Ελλάδας.

Ένας επιπλέον λόγος είναι για να μπορούν να απολαμβάνουν οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού χαμηλότερες τιμές ρεύματος.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Ελευθερία του Τύπου, οι αυξήσεις αυτές στα τιμολόγια γίνονται εξαιτίας της μη εκκαθάρισης των ποσών που πληρώνουν οι καταναλωτές για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας για την περίοδο 2012-2015.

Έπειτα από έρευνα από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργεια, για την επίμαχη περίοδο η ΔΕΗ θα πρέπει να εισπράξει το ποσό των 700.000.000 ευρώ. Σημειώνεται πως τα χρέη προς τη ΔΕΗ από απλήρωτους λογαριασμούς έχουν φτάσει τα 2,2 δισ. ευρώ.

Ουσιαστικά πρόκειται για το κόστος για το ρεύμα των πολυτέκνων, το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο, τη διασύνδεση των νησιών κ.α. Ένα επιπλέον κόστος το οποίο κάθε χρόνο η ΔΕΗ πρέπει να ανακτά.

Οι τιμές ωστόσο από το 2012 δεν έχουν αναθεωρηθεί και η ΔΕΗ εμφανίζει μεγάλες ζημιές, ειδικά για την περίοδο του 2015 οπότε είχαν αυξηθεί κατά πολύ οι τιμές του πετρελαίου.

Τώρα ζητά να γίνει αύξηση στους λογαριασμούς ώστε να αρχίσουν να εισρέουν χρήματα από τα χαμένα κέρδη στα ταμεία της.

Την τελική απόφαση θα πάρει η ΡΑΕ και μάλλον θα είναι πολιτική καθώς οι λογαριασμοί της ΔΕΗ είναι ήδη φουσκωμένοι από χρεώσεις που δεν αφορούν στην κατανάλωση ρεύματος. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο το κενό τουλάχιστον πέντε ετών για τις ΥΚΩ θα πρέπει με κάποιον τρόπο να καλυφθεί και αυτό θα σημάνει αυξήσεις στους λογαριασμούς.

Loading...
  • europalso

    ideascentral