Εάν η Ελλάδα αδυνατήσει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για τα πρωτογενή πλεονάσματα, οι πιστωτές της ενδέχεται να είναι λιγότερο πρόθυμοι να «σκεφτούν» πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους, σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης DBRS, τονίζοντας ότι παραμένει ανήσυχος πως το ελληνικό χρέος θα μπορούσε να αποτελέσει πηγή εντάσεων μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών.

Σε ανάλυσή του για τις κατηγορίες κινδύνου στην Ευρωζώνη, η DBRS τοποθετεί την Ελλάδα στην κατηγορία «μεσαίου» κινδύνου, τη στιγμή που όλες οι υπόλοιπες χώρες της ζώνης του ευρώ βρίσκονται στην κατηγορία «χαμηλού» ρίσκου.

Όπως εξηγεί ο οίκος, εάν η Ελλάδα εμφάνιζε μια σταθερά ασθενική ανάπτυξη, μελλοντικές κυβερνήσεις θα μπορούσαν να καταλήξουν στο συμπέρασμα πως η χώρα έχει εξαντλήσει όλες τις επιλογές της, καθώς και ότι το κόστος παραμονής στην Ευρωζώνη είναι υπερβολικά υψηλό.

Κατά συνέπεια, ο οίκος τοποθετεί την Ελλάδα στη μεσαία κατηγορία κινδύνου, τονίζοντας προς, προς το παρόν, καμία χώρα δεν περιλαμβάνεται στην κατηγορία υψηλού κινδύνου.

Στα τέλη Ιουνίου, ο καναδικός οίκος είχε αναβαθμίσει κατά μία βαθμίδα την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, είχε αναθεωρήσει σε Β (υψηλό) -από Β προηγουμένως- τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Ελλάδας σε ξένο και εγχώριο νόμισμα.

Παράλληλα, είχε διατηρήσει τις προοπτικές στην κατηγορία «θετικές».