Ανασφάλιστα αυτοκίνητα: Πόσο χρόνο έχουν οι ιδιοκτήτες για να γλιτώσουν το πρόστιμο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔20/06/2017 - 17:13 | Author: Newsroom

Δύο μήνες περιθώριο έχουν οι ιδιοκτήτες ανασφάλιστων ώστε να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να γλιτώσουν από το των 250 ευρώ αλλά και τις κυρώσεις από την Αστυνομία.

Άλλωστε το παραπάνω χρονικό διάστημα το ορίζει και η σχετική εγκύκλιος ΠΟΛ. 1078/2017 στην παράγραφο 6 η οποία αναφέρει χαρακτηριστικά: «Σε περίπτωση μη εμφάνισης και μη συμμόρφωσης του ιδιοκτήτη του οχήματος με τα οριζόμενα στην παρούσα, η Δ.ΗΛΕ.Δ. σε εύλογο χρόνο και όχι πέραν διμήνου από τη διενέργεια της διασταύρωσης για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων σε συγκεκριμένη ημερομηνία, αποστέλλει τα στοιχεία του, καθώς και του οχήματός του για το όποιο δεν υφίσταται ασφαλιστική κάλυψη στην αρμόδια Αστυνομική Αρχή, για την σε βάρος του επιβολή των κυρώσεων και ποινών που προβλέπονται στις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 5 και του άρθρου 12 του π.δ. 237/1986.».

Μάλιστα στελέχη από το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνουν πως ο νόμος έχει τεθεί σε ισχύ εδώ και τρία χρόνια αλλά ποτέ δεν έχει εφαρμοστεί.

Οι όποιες αστοχίες και λάθη που έχουν προκληθεί από τις λάθος λίστες μπορούν να διορθωθούν και όσοι επιβαρύνονται με το πρόστιμο των 250 ευρώ έχουν στη διάθεσή τους περίπου 2 μήνες για να διορθώσουν το λάθος.

Τώρα οι πραγματικοί παραβάτες που δεν θέλουν να πληρώσουν το πρόστιμο δεν μπορούν να βρίσκονται στο απυρόβλητο και να είναι υπεράνω των νόμων χωρίς κυρώσεις.

Άλλωστε υπάρχουν και περίπου 4 εκατ. ιδιοκτήτες οχημάτων που πληρώνουν κανονικά τα Τέλη Κυκλοφορίας, τα ασφάλιστρα των οχημάτων και τα περνούν από ΚΤΕΟ και σε περίπτωση ατυχήματος θέλουν να είναι καλυμμένοι από το νόμο και να μην μπλέκουν σε περιπέτειες.

Μάλιστα σύμφωνα με στελέχη ασφαλιστικών εταιρειών έχουν καταγραφεί αμέτρητες περιπτώσεις κατά τις οποίες ιδιοκτήτες ανασφάλιστων αυτοκινήτων προκάλεσαν τροχαία ατυχήματα και στη συνέχεια το Επικουρικό Κεφάλαιο τους «κυνήγησε» και κατέσχεσε ότι είχαν στο όνομά τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ιδιοκτήτης ανασφάλιστου ΙΧ ο οποίος προκάλεσε υλικές ζημιές ύψους περίπου 11.000 ευρώ και τελικά το Επικουρικό Κεφάλαιο του κατέσχεσε ένα μικρό σπίτι που είχε στο όνομά του!

Τώρα όσον αφορά στο πάγωμα των προστίμων το οικονομικό επιτελείο εκτιμά πως το δίμηνο που έχουν στη διάθεσή τους οι ιδιοκτήτες ΙΧ στους οποίους έχει επιβληθεί άδικα το πρόστιμο των 250 ευρώ είναι υπεραρκετό ώστε να διευθετήσουν το θέμα…

Επίσης όσον αφορά στο «πάγωμα» των προστίμων μπορεί να επιτευχθεί μόνο με κυβερνητική απόφαση που μπορούν να λάβουν τα συναρμόδια υπουργεία και όχι μόνο από το υπουργείο Οικονομικών…

enikonomia

Loading...
  • ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    europalso

    ideascentral