Μέχρι και ψεύτικες ταυτότητες υιοθετούν δίκην κατασκόπου οι εφοριακοί στο πλαίσιο φορολογικών ελέγχων για τον εντοπισμό φορολογουμένων που έχουν εισόδημα από μισθώσεις ακινήτων τύπου .

Εξαιτίας της αδυναμίας –προς το παρόν– διασταύρωσης των στοιχείων, οι εφοριακοί προσποιούνται τους πελάτες για να διαπιστώσουν εάν θα δηλώσουν τα εισοδήματα αυτά στην εφορία. Στην παρούσα φάση, οι έλεγχοι βασίζονται στα εμβάσματα που κατατίθενται από τις εταιρείες Airbnb, Booking, HomeAway κ.λπ. Στη συνέχεια, με την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ θα ελέγχεται εάν τα ποσά που υποχρεούνται να δηλώσουν είναι σε συνάφεια με τα ποσά που τους έχουν κατατεθεί. Στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται αναντιστοιχία θα επιβάλλονται πρόστιμα έως και 5.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι όλες οι συμβάσεις που έχουν συναφθεί από την 1η Ιανουαρίου 2018 και μετά, θα πρέπει να δηλωθούν υποχρεωτικά.

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι εταιρείες, όπως η Airbnb, είχαν αρνηθεί στο παρελθόν να δώσουν στο ελληνικό Δημόσιο περισσότερα στοιχεία από αυτά που υπάρχουν ήδη αναρτημένα στο Διαδίκτυο, καθώς πρόκειται για πελάτες της με τους οποίους έχουν συνάψει συμφωνίες. Είχαν μάλιστα επικαλεστεί το απόρρητο των πελατών τους και τον σεβασμό στην ιδιωτικότητά τους. Άλλωστε, ο εντοπισμός της φοροδιαφυγής είναι κάτι το οποίο πρέπει να αποδείξει η φορολογική διοίκηση και όχι οι εταιρείες.

Στο μεταξύ τις επόμενες μέρες θα «ανοίξει» η ηλεκτρονική εφαρμογή μέσω της οποίας όλοι όσοι ενοικιάζουν ακίνητα μέσω της πλατφόρμας Airbnb θα καλούνται να δηλώσουν τις κατοικίες που ενοικιάζουν, σε ποιον τις ενοικιάζουν και για πόσο χρονικό διάστημα.

Τη Δευτέρα πάντως, παρέμβαση για τη λειτουργία του Airbnb πραγματοποίησε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία προειδοποίησε ότι θα προχωρήσει σε περιορισμό της λειτουργίας της πλατφόρμας, εκτός εάν προβεί σε σειρά αλλαγών των όρων λειτουργίας της.