Αν και αρχικά η εντύπωση που είχε καλλιεργηθεί ήταν πως το κτίσιμο του αφορολογήτου με το πλαστικό χρήμα στόχευε στην πάταξη της φοροδιαφυγής μετά τη δημοσιοποίηση της σχετικής απόφαση της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου καταδεικνύεται πως το μέτρο αποσκοπεί περισσότερο στην εξοικείωση των φορολογουμένων με τη χρήση πλαστικού χρήματος.

Με βάση την απόφαση, μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες οι οποίοι δικαιούνται το αφορολόγητο, θα πρέπει για να το κατοχυρώσουν να έχουν πραγματοποιήσει δαπάνες με πλαστικό χρήμα ύψους 10% του εισοδήματός τους εφόσον αυτό ανέρχεται σε έως 10.000 ευρώ, 15% για το κλιμάκιο εισοδήματος από 10.001 έως και 30.000 ευρώ και 20% για το υπερβάλλον των 30.000 ευρώ εισόδημα.

Αλλά αυτό δεν είναι δύσκολο , καθώς για το λεγόμενο κτίσιμο του αφορολογήτου, μετρούν σχεδόν όλες οι καταναλωτικές δαπάνες. Τα όρια είναι ατομικά και αν «λείπουν» αποδείξεις μεταξύ συζύγων ή μερών συμφώνου συμβίωσης, μπορούν να συμπληρώνονται από το έτερο μέρος.

Θα μπορούσε να πει κανείς με σχετική ασφάλεια πως μόνον με τα ψώνια του σούπερ μάρκετ και τους λογαριασμούς για φως, νερό, τηλέφωνο οι περισσότεροι φορολογούμενοι θα καλύψουν τα απαιτούμενα όρια.
Αφορολόγητο: Πώς θα χτίζεται και οι εξαιρέσεις
Σε εισόδημα 10.000 ευρώ, οι δαπάνες με πλαστικό χρήμα που κατοχυρώνουν το αφορολόγητο είναι μόλις 1.000 ευρώ και αθροίζονται όλες οι δαπάνες με εξαίρεση αυτές που αφορούν αγορά σπιτιών και οχημάτων, οι πληρωμές φόρων, οι δόσεις στεγαστικών δανείων και οι αγορές επενδυτικών προϊόντων όπως μετοχές και ομόλογα.

Στις εξαιρέσεις περιλαμβάνονται και οι δαπάνες υγείας, με το σκεπτικό ότι για να κατοχυρώσουν την προβλεπόμενη φοροαπαλλαγή θα αθροίζονται μόνο εφόσον έχουν γίνει με τη χρήση πλαστικού χρήματος.

Οι ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών, άτομα με αναπηρία από 80% και άνω, κάτοικοι χωριών με πληθυσμό μικρότερο των 500 ή κάτοικοι νησιών με πληθυσμό μικρότερο των 3.100 (εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς προορισμούς εξαιρούνται από το μέτρο. Θα συνεχίσουν να μαζεύουν αποδείξεις προκειμένου να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο.

Εξαιρούνται επίσης από την υποχρέωση πληρωμών με πλαστικό χρήμα οι δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στο εξωτερικό, οι ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων, οι φορολογούμενοι που δεν έχουν εισόδημα από καμία κατηγορία ή έχουν εισόδημα μόνο από κεφάλαιο ή/και από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου και το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ, οι φορολογούμενοι που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, για τη διαφορά που προκύπτει μεταξύ του τεκμαρτού και του συνολικού εισοδήματός τους, οι φορολογούμενοι που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), οι υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία, οι φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των 6 μηνών), καθώς και οι υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών, οι στρατιωτικοί, εφόσον υπηρετούν στην αλλοδαπή, οι υπηρετούντες στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας και σε ψυχιατρικό κατάστημα και οι φυλακισμένοι.