Χρήστος Σούλης: Ο ιδρυτής της DataRecall International

🕔02/12/2016 11:49

Νέος, δραστήριος, καινοτόμος, ο ιδρυτής της DataRecall International, Χρήστος Σούλης, σε μια συζήτηση εφ όλης της ύλης, μιλάει για το επιχειρηματικό του «δημιούργημα», τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, όντας νέος επιχειρηματίας εν μέσω κρίσης και παράλληλα υπογραμμίζει το οικονομικό ρίσκο που ανέλαβε και το στοίχημα που έθεσε με τον εαυτό του, εξαιτίας του επιχειρηματικού ανοίγματος της εταιρείας του σε Καναδά και Γερμανία.

Ανήκεις στην κατηγορία των νέων επιχειρηματιών, με πολλές καινοτόμες ιδέες, τις οποίες έχεις διοχετεύσει στην εταιρεία σου. Πες μου λίγα λόγια για αυτή.

Η DataRecall International είναι αυτή την στιγμή- και με περηφάνια το λέω-η νούμερο ένα εταιρεία στα Βαλκάνια και με πολλές διακρίσεις παγκοσμίως στον τομέα της Ανάκτησης Δεδομένων. Αυτό φυσικά δεν έγινε από την μια μέρα στην άλλη. Θέλει θυσίες, γερό στομάχι, αντοχή και "μεγάλες πλάτες" για να αντέξεις να κολυμπάς στον ωκεανό της επιχειρηματικότητας σε διεθνές επίπεδο και πόσο μάλλον στην Ελλάδα που υπάρχει ένα εχθρικό κλίμα από το κράτος απέναντι στην επιχειρηματικότητα, με τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν σε όλα τα επίπεδα της οικονομίας. Αυτό δεν σταματάει εδώ. Χρειάζεται συνέπεια και συνέχεια για να μπορεί κάθε φορά να υπάρχει η ανάλογη εξέλιξη από εμάς ώστε να ανταποκρινόμαστε με επαγγελματισμό και αποτελεσματικότητα στις ανάγκες του μεγάλου πελατολογίου μας.

Πως πήρες την απόφαση, το ρίσκο ακόμη καλύτερα, να δραστηροποιηθείς στην Ελλάδα εν μέσω κρίσης και να επενδύσεις οικονομικά στην επιχειρηματική ιδεά σου;

Η αλήθεια είναι οτι με το που τελείωσα τις σπουδές μου εργάστηκα για κάποιο διάστημα στο εξωτερικό, συγκεκριμένα στον Καναδά, που είναι η 2η πατρίδα μου, και συγκεκριμένα πανω στα οικονομικά.

Παρόλα αυτά αποφάσισα να δραστηριοποιηθώ επιχειρηματικά στην Ελλάδα σε μια περίοδο που όλα ήταν ρευστά, με μια τεράστια κρίση να πλήττει την πατρίδα μας σε όλα τα επίπεδα και το κλίμα να είναι εχθρικό απέναντι σε κάθε είδους επιχειρηματική δράσης. Το τόλμησα γιατί επένδυσα επιχειρηματικά σε κάτι καινοτόμο, σε κάτι εξειδικευμένο, σε κάτι που αφορά την υψηλή τεχνολογία και την πληροφορική. Κάτι που αν μη τι άλλο το πίστεψα αρκετά και που υπήρχε φυσικά και το κατάλληλο background λόγω σπουδών, γνώσεων και χρόνων εμπειρίας του αδελφού μου του Γιώργου Σούλη πάνω στον τομέα αυτό. Η επιστήμη της ανάκτησης εξελίσσεται διαρκώς και πάντα προσπαθω να έχω την επιχείρησή μου ένα βήμα μπροστά από τις εξελίξεις. Επομένως ο βασικός λόγος που επένδυσα και συνεχίζω να επενδύω στην Ελλάδα επιχειρηματικά είναι η εξειδίκευση που προσφέρω και γιατί εκ φύσεως ως άνθρωπος και όσοι με γνωρίζουν καλά ξερουν οτι είμαι σε ότι κάνω στην ζωή μου πεισματάρης και έλκομαι από τις προκλήσεις όντας προετοιμασμένος για κάθε συνέπεια.

Δραστηροποιείσαι και στο εξωτερικό και συγκεριμένα τόσο στον Καναδά όσο και στη Γερμανία. Εντοπίζεις διαφορές με το καθεστώς (φορολογικό-οικονομικό) που επικρατεί στην Ελλάδα;

Ναι, μετά την Ελλάδα η DataRecall International άνοιξε τα φτερά της στον Καναδά και συγκεκριμένα στο Μόντρεαλ όπου γεννήθηκα και μεγάλωσα και ακριβώς πρίν από έναν χρόνο έγινε επιχειρηματικό άνοιγμα και στην Γερμανία, στο Μόναχο της Βαυαρίας. Για να σου είμαι ειλικρνής δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης της Ελλάδας και των δύο αυτών χωρών που είναι οι καλύτερες οικονομίες στον πλανήτη και θέλουν κάθε καινοτόμα επιχείρηση στην αγορά τους, το θεωρούν τιμή και προνόμιο να επενδύει κάποιος εκεί.
Τώρα, ποιά διαφορά να πρωτοαναφέρω? Το σταθερό φορολογικό σύστημα Καναδά-Γερμανίας? Όταν εδώ δεν ξέρεις κάθε μέρα που ξυπνάς τι θα σου ξημερώσει. Η ασφάλεια που νιώθεις σε Καναδά-Γερμανία και η ασφάλεια που παρέχουν σε κάθε νέο επιχειρηματία με φοροελαφρύνσεις? Και εδώ σε στραγγαλίζουν από το πρώτο λεπτό.

Πιστεύεις ότι στη χώρα μας δίνονται κίνητρα για νέα βήματα και νέες δραστηριότητες;

Οχι, δεν πιστεύω οτι στην χώρα μας δίνονται κίνητρα για νέα βήματα, νεες επιχειρηματικές και καινοτόμες δραστηριότητες. Αν γίνεται ομως κάτι, γίνεται λόγω ιδιωτικής πρωτοβουλίας και με μικρό θετικό αντίκτυπο στην εθνική οικονομία. Υπάρχει τεράστια έλλειψη στην παρουσία καινοτόμων επιχειρήσεων που πραγματικά πιστεύω μόνο αυτές μπορούν να οδηγήσουν την πατρίδα μας σε ανάκαμψη. Παράδειγμα, οικονομικές μελέτες αποδεικνύουν οτι σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στην Ελλάδα τα μόνα που ενισχύονται & αυξάνονται ειδικά κατά την περίοδο της κρίσης είναι τα καφέ, τα Σουβλατζίδικα, τα μπάρ και δεν γίνεται ούτε καν με σκοπό τον τουρισμό, στην ενίσχυση δηλαδή της μεγάλη και μοναδικής μας βιομηχανίας.. Εκ των πραγμάτων λοιπόν, συγνώμη αλλά έτσι ένας τόπος, μια χώρα δεν μπορεί να αναπτυχθεί.

Ασχολείσαι ταυτοχρόνως και με την πολιτική θέτοντας υποψηφιότητα για πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας στην Αγία Παρασκευή. Πως αποφάσισες την εμπλοκή σου στον πολιτικό χώρο;

Με τα κοινά στην Αγία Παρασκευή άρχισα να ασχολούμαι από τον Μάρτιο του 2015 όταν και αποδέχθηκα την τιμητική πρόταση του επικεφαλή της δημοτικής παράταξης "Αγία Παρασκευή μια γενιά μπροστά" Αλέξανδρου Μουστόγιαννη, να αναλάβω καθήκοντα τομεάρχη οικονομικών, ανάπτυξης & επιχειρηματικότητας στην παράταξη. Μπήκα ενεργά στον ρόλο και αμέσως άρχισα να ασχολούμαι όλο και περισσότερο με παρουσία παντού στον δήμο και σε εκδηλώσεις, δραστηριότητες γνωρίζοντας όλο τον πολιτικό χάρτη του δήμου αλλά και αρκετό κόσμο. Από κοινού με τον Αλέξανδρο καταθέσαμε ουκ ολίγες φορές οικονομοτεχνικές μελέτες για ενίσχυση της αγοράς και συνεχίζουμε με αρκετές προτάσεις στα δημοτικά συμβούλια. Τον Φεβρουάριο, λοιπόν, μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη με άερα πραγματικής ανανέωσης αποφάσισα να θέσω υποψηφιότητα για πρόεδρος της ΝΔ στην Αγία Παρασκευή. Πάλι παράτολμο και με μεγάλο ρίσκο. Αλλά είχα πρόγραμμα και πλάνο, διάθεση για προσφορά και σημαντικούς ανθρώπους να με στηρίζουν. Η μεγάλη τοπική της Νέας Δημοκρατίας στην Αγία Παρασκευή με τίμησε με ένα τεράστιο ποσοστό εκλέγοντάς με 2ο μεταξύ τριών.

Με τι σου αρέσει να ασχολείσαι στον ελεύθερο χρόνο σου;

Στον ελάχιστο ελέυθερο χρόνο που έχω μου αρέσει να πηγαίνω στο γήπεδο να παρακολουθώ τους αγώνες της αγαπημένης μου ομάδα, του Ολυμπιακού, να βρίσκομαι με φίλους για μπάλα η μπάσκετ, να διαβάζω, να περνάω χρόνο στην θάλασσα που λατρεύω και όσο περισσότερο γίνεται να αφιερώνω χρόνο στους δικούς μου κοντινούς ανθρώπους. Απλά πράγματα και με ουσία.

Διαφημίσεις (Ανεξάρτητο Δίκτυο)
Όλα τα μεταπτυχιακά σε ένα site !