Χρήσιμες επισημάνσεις για την εγκύκλιο μεταθέσεων (Δ.Μπράτης)

🕔09/12/2015 14:36

Μεταθέσεις Εκπαιδευτικών Π.Ε. σχολικού έτους2015-16 – Ολόκληρη η εγκύκλιος

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Εκδόθηκε σήμερα η εγκύκλιος μεταθέσεων σχολικού έτους 2015-16 , χωρίς σημαντικές διαφοροποιήσεις από την περσινή.

Σας κοινοποιώ την εγκύκλιο με ορισμένες χρήσιμες επισημάνσεις.

Χρήσιμες επισημάνσεις για τις μεταθέσεις :

1.Υποβολή - ανάκληση αίτησης -ανάκληση μετάθεσης-αμοιβαίες μεταθέσεις

α)Οι αιτήσεις υποβάλλονταιαπό σήμερα και μέχρι 31 του Δεκέμβρη 2015 στις Δ/νσεις στην αρμοδιότητα των οποίων υπάγονται τα σχολεία στα οποία ανήκουν οι εκπαιδευτικοί οργανικά ή έχουν τοποθετηθεί προσωρινά. Η παραπάνω προθεσμία είναι αποκλειστική και ισχύει για όλες τις κατηγορίες μεταθέσεων εκτός από τις αμοιβαίες.

β)Ανάκληση της αίτησης μετάθεσης μπορεί να γίνει μέχρι την παραμονή της συνεδρίασης του ΚΥΣΠΕ για της μεταθέσεις.

γ)Ανάκληση μετάθεσης δεν προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις και επομένως οι αιτήσεις ανάκλησης μετάθεσης δεν γίνονται δεκτές.

δ)Αμοιβαίες μεταθέσεις:Οι αιτήσεις υποβάλλονται μέσα σε 15 ημέρες από την ανακοίνωση των γενικών μεταθέσεων.

ΠΡΟΣΟΧΗ : Αν κάποιος κάνει αίτηση για κανονική μετάθεση και δεν ικανοποιηθεί μπορεί να κάνει και για αμοιβαία.

2.Διπλασιασμός μορίων στα σχολεία Θ΄ και Ι΄ κατηγορίας - Νέα διάταξη

Σύμφωνα με το άρθρο 4 του ν.4283/14 οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν σε σχολεία Θ΄ και Ι΄ κατηγορίας από το σχολικό έτος 2014-15 επί μια διετία τουλάχιστον , διπλασιάζουν τα μόρια δυσμενών συνθηκών. Συγκεκριμένα τοάρθρο 4 του ν.4283 προβλέπει τα εξής :

alt

3.Δικαίωμα μετάθεσης εκπαιδευτικών ειδικοτήτων

Οι συνάδελφοι όλων των ειδικοτήτων της Π.Ε. (κοινών και μη κοινών) έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης. Μέχρι την εξέτασητων μεταθέσεων θα συσταθούν οργανικές θέσεις ειδικοτήτων στην Π.Ε., σύμφωνα με ενημέρωση από το αρμόδιο τμήμα.

4. Χρόνος ανακοίνωσης των μεταθέσεων

Συνήθως οι μεταθέσεις ανακοινώνονται στο τέλος Απρίλη, αρχές Μάη το αργότερο, με εξαίρεση τα δύο τελευταία χρόνια.

5. Αριθμός αιτήσεων που θα ικανοποιηθεί-Βάσεις περιοχών

Κανείς δεν γνωρίζει εκ των προτέρων τον αριθμό των αιτήσεων που θα ικανοποιηθεί. Αυτός εξαρτάται από τα οργανικά κενά που θα στείλουν οι Δ/νσειςΕκπαίδευσης, καθώς και από τη δήλωση του κάθε συναδέλφου. Ούτε οι βάσεις που ίσχυσαν πέρυσι για κάθε περιοχή ισχύουν και φέτος ( οι βάσεις των περσινών μεταθέσεων είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα μου).

6. Είναι "ρίσκο" η υποβολή αίτησης για μετάθεση;

Κατά τη γνώμη μου η μετάθεση στον τόπο των συμφερόντων του κάθε συναδέλφου είναι η μόνη υπηρεσιακή μεταβολή που τον διασφαλίζει από το συνεχές άγχος της αποσπάσεων και των μετακινήσεων .

Ακόμη κι αν κριθεί υπεράριθμος σε κάποιο σχολείο, εξαιτίας υποβιβασμού ή συγχώνευσης παραμένει στην ίδια περιοχή, στη διάθεση του ΠΥΣΠΕ, το οποίο τον τοποθετεί ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ σε άλλο σχολείο.

Επομένως τα πλεονεκτήματαμιας μετάθεσης είναι πολύ περισσότερα από τα όποια μειονεκτήματα.

7. Η διαδικασία που ακολουθείται

Οι Δ/νσεις Εκπαίδευσης αποστέλλουν στο υπουργείο τα οργανικά κενά συνυπολογίζοντας και τις συνταξιοδοτήσεις που θα γίνουν. Στη συνέχεια η Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου υποβάλλει στο ΚΥΣΠΕ τελικό πίνακα, μετα οργανικάκενά της κάθε περιοχής, με βάση τα οποία γίνονται τελικά οι μεταθέσεις.

Σύμφωνα με το Π.Δ. 100/97 προηγούνται οι μεταθέσεις στην Ειδική Αγωγή και στα διαπολιτισμικάσχολεία και ακολουθούν οι γενικές μεταθέσεις. Στις γενικές μεταθέσεις προηγούνται οι ειδικές κατηγορίες του άρθρου 13 του Π.Δ. 50/96.

8. Τα στελέχη εκπαίδευσης έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση μετάθεσης;

Ως εκπαιδευτικοί έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση. Αν μετατεθούν, μετακινούνται στη νέα τους θέση μετά τη λήξη της θητείας τους ( άρθρο 27 του Ν3848/10)

9. Πότε έχω ξανά το δικαίωμα να υποβάλλω αίτηση για μετάθεση

Αίτηση για μετάθεση μπορεί ένας εκπαιδευτικός να υποβάλλει κάθε χρόνο. Αρκεί να έχει ένα χρόνο στην οργανική ή στη διάθεση χωρίς υπαιτιότητά του. Αυτό σημαίνει πως αν κάποιος πάρει μετάθεση φέτος και παραμείνει την επόμενη σχολική χρονιά στο σχολείο που θα τοποθετηθεί , έχει δικαίωμα τον προσεχή Νοέμβρη να ξανακάνει αίτηση για μετάθεση σε άλλο ΠΥΣΠΕ.

10.Οριστική τοποθέτηση - Βελτίωση θέσης

Όσοι συνάδελφοι θέλουν να "βελτιώσουν" τη θέση τους μέσα στην ίδια περιοχή ή να τοποθετηθούν οριστικά πρέπει, μέσα στον Δεκέμβρη, να υποβάλλουν δήλωση για οριστική τοποθέτηση ή για "βελτίωση", χωρίς να αναγράφουν προτιμήσεις συγκεκριμένων σχολείων. Οι αιτήσεις αυτές παραμένουν στη Δ/νση Εκπαίδευσης και οι συνάδελφοι κάνουν αργότερα δήλωση για σχολεία, μαζί με τους υπόλοιπους που μετατέθηκαν στην ίδια περιοχή.

11. Το ποσοστό ικανοποίησης των αιτήσεων της περσινής χρονιάς

Οι αιτήσειςμετάθεσης εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης των κλάδων ΠΕ60 και ΠΕ70 Γενικής Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής που υποβλήθηκαν την περσινή σχολική χρονιάγια τις μεταθέσεις Γενικής Εκπαίδευσης από περιοχή σε περιοχή ανήλθαν σε 3908. Από τις παραπάνω αιτήσεις ικανοποιήθηκαν 1520 (ποσοστό 38,89 %). Για μεταθέσεις σε ΣΜΕΑΕ, ΚΕΔΔΥ και ΕΕΕΕΚ οι αιτήσεις ανήλθαν σε 100 και ικανοποιήθηκαν 75 (ποσοστό 75 %). Σε σχολεία Κωφών – Τυφλών μετατέθηκαν 5 εκπαιδευτικοί έναντι 10 αιτήσεων (ποσοστό 50 %).

Οι αιτήσεις των κλάδων ΠΕ06, ΠΕ11 και ΠΕ16 που υποβλήθηκαν για τις μεταθέσεις Γενικής Εκπαίδευσης από περιοχή σε περιοχή ανήλθαν σε 1442. Από τις παραπάνω αιτήσεις ικανοποιήθηκαν 946(ποσοστό 65,60 %). Για μεταθέσεις σε ΣΜΕΑΕ, ΚΕΔΔΥ και ΕΕΕΕΚ οι αιτήσεις ανήλθαν σε 30 και ικανοποιήθηκαν 2 (ποσοστό 6,67 %). Σε σχολεία Κωφών – Τυφλών μετατέθηκε 1 εκπαιδευτικός.

Δείτε εδώ την εγκύκλιο

Ο αιρετός του ΚΥΣΠΕ Δημήτρης Μπράτης

Διαφημίσεις (Ανεξάρτητο Δίκτυο)
Όλα τα μεταπτυχιακά σε ένα site !