Τροφές που αγνοούμε ότι είναι τεχνητά χρωματισμένες!

🕔25/11/2016 09:09

Σίγουρα ξέρετε ότι οι καραμέλες, τα αναψυκτικά, τα πολύχρωμα κέικ έχουν χρωματιστεί τεχνητά… Για κάποια όμως ούτε που μπορείτε να το φανταστείτε… Υπάρχουν τροφές που φαίνονται φυσικές ως προς το χρώμα, ωστόσο περιέχουν ενισχυτικά χρώματος και εμείς δεν το καταλαβαίνουμε γιατί έχουμε συνηθίσει να τις βλέπουμε έτσι.

Η παρακάτω λίστα θα είναι έκπληξη για πολλούς…
Τυρί τσένταρperierga.gr - Τροφές που αγνοούμε ότι είναι τεχνητά χρωματισμένες!
Στη φυσική του μορφή είναι λευκό ή ελαφρώς κιτρινωπό. Η κίτρινη χρωστική ουσία προέρχεται από το β-καροτένιο, ένα πολύχρωμο θρεπτικό συστατικό των φυτών που τρώνε οι αγελάδες και μεταφέρεται στο γάλα τους. Για να τονωθεί το κίτρινο-πορτοκαλί χρώμα του τυριού που επιθυμούν οι καταναλωτές οι τυροκόμοι πρόσθεταν σαφράν, χυμό καρότου και σήμερα annatto (μια φυσική χρωστική από τους σπόρους του δέντρου achiote).
Τόνοςperierga.gr - Τροφές που αγνοούμε ότι είναι τεχνητά χρωματισμένες!
Το έντονο κόκκινο χρώμα στον τόνο είναι για τους περισσότερους δείγμα φρεσκότητας και καλής ποιότητας. Ωστόσο γίνεται αεριοποίηση του φρέσκου τόνου με μονοξείδιο του άνθρακα, τεχνική που βοηθά να κρατήσει το ψάρι το φωτεινό κόκκινο χρώμα του, προκαλώντας θετικά τους λάτρεις των ψαριών. Βέβαια αυτό αν και γίνεται κατά κόρον προκαλεί ανησυχία για το ότι η αεριοποίηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να συγκαλυφθούν δυνητικά επικίνδυνες ουσίες στον τόνο.
Τουρσιάperierga.gr - Τροφές που αγνοούμε ότι είναι τεχνητά χρωματισμένες!
Σίγουρα, τα τουρσιά είναι φυσικά πράσινα, απλά αυτό το τόσο ζωντανό πράσινο δεν το βλέπουμε συχνά στα βάζα. Για να διατηρηθεί ζωντανό το χρώμα και να μην ξεθωριάσει κατά τη διάρκεια παραμονής των βάζων στα ράφια των σούπερ μάρκετ οι κατασκευαστές προσθέτουν συχνά κίτρινο χρώμα. Ορισμένες εταιρείες τροφίμων χρησιμοποιούν κουρκουμά αλλά και ταρτραζίνη, μια τεχνητή κίτρινη χρωστική ουσία που προέρχεται από πίσσα άνθρακα η οποία, όμως, μπορεί να προκαλέσει μεταλλάξεις στο DNA των κυττάρων. Διαβάστε και επιλέξτε μάρκες τουρσιού χωρίς την προσθήκη συνθετικών χρωμάτων.
Πορτοκάλιαperierga.gr - Τροφές που αγνοούμε ότι είναι τεχνητά χρωματισμένες!
Τα πορτοκάλια δεν είναι πορτοκαλί διαρκώς. Νωρίς στην καλλιεργητική περίοδο η πορτοκαλί φλούδα είναι πράσινη ή τουλάχιστον όχι αρκετά αρκετά πορτοκαλί για να φύγουν για τις αγορές. Κάπως έτσι οι καλλιεργητές ψεκάζουν την φλούδα με χρωστικές για να ενισχύσουν το χρώμα τους. Αυτό γίνεται με το Red # 2, μια τεχνητή χρωστική πιστοποιημένη από τον Διεθνή Οργανισμό Φαρμάκων, που δίνει στα πορτοκάλια το επιθυμητό χρώμα. Δυστυχώς, όπως και πολλές συνθετικές χρωστικές ουσίες τροφίμων, είναι και αυτή δυνητικά επιβλαβής για την ανθρώπινη υγεία.
Wasabiperierga.gr - Τροφές που αγνοούμε ότι είναι τεχνητά χρωματισμένες!
Δεν είναι καν πράσινο ούτε καν wasabi. Πρόκειται για ένα μείγμα από χρένο, μουστάρδα, συνθετικό πράσινο χρωματισμό τροφίμων και άλλων χημικών ουσιών που έρχεται συχνά σε σκόνη και αναμιγνύεται με νερό δημιουργώντας μια πάστα.
Αποξηραμένα βερίκοκαperierga.gr - Τροφές που αγνοούμε ότι είναι τεχνητά χρωματισμένες!
Το διοξείδιο του θείου χρησιμοποιείται συχνά για να αποκτήσουν τα αποξηραμένα βερίκοκα αυτό το όμορφο φωτεινό πορτοκαλί χρώμα. Αλλιώς θα γίνουν καφέ. Επιπλέον η τεχνική αυτή ενισχύει τη διάρκεια ζωής και τη γεύση τους.
Σολομόςperierga.gr - Τροφές που αγνοούμε ότι είναι τεχνητά χρωματισμένες!
Οι άγριοι σολομοί που κολυμπούν στους ωκεανούς τρώνε οστρακόδερμα, πλαγκτόν και φύκια που περιέχουν φυσικές πολύχρωμες χρωστικές ουσίες όπως κανθαξανθίνη και ασταξανθίνη. Αυτές δίνουν στη σάρκα του σολομού το φυσικό πορτοκαλί-ροζ χρώμα του. Οι σολομοί εκτροφής, όμως, τρέφονται με σόγια και καλαμπόκι που λογικά δεν τους δίνουν το επιθυμητό χρώμα. Οπότε προσθέτουν στη διατροφή τους συνθετική κανθαξανθίνη και ασταξανθίνη για να ενισχύσουν το χρώμα.
perierga.gr
Διαφημίσεις (Ανεξάρτητο Δίκτυο)
Όλα τα μεταπτυχιακά σε ένα site !