Το καπλάνι της βιτρίνας- Ο νέος είναι ωραίος, ο παλιός είναι(?) αλλιώς

🕔11/01/2016 00:16

ekpaideutikasenaria

Στην παιδική-εφηβική σκηνή του θεάτρου Βρετάνια παρακολουθήσαμε τη θεατρική διασκευή του κλασικού έργου της Άλκης Ζέη "Το καπλάνι της βιτρίνας".

Έντεκα (11) καταξιωμένοι (Γ. Καρατζογιάννης, Χρ. Θεοδωροπούλου, Δ. Μαύρος, Β. Μαραγκάκη κλπ.) και ταλαντούχοι (Αλ. Βάρθης, Αγγ. Πασπαλιάρη, Αρ. Τίλη κλπ.) ηθοποιοί-συντελεστές, με προβολές 3D και Video art, σκηνικά κατασκευασμένά από τον σκηνογράφο και ενδυματολόγο Γιάννη Μετζικώφ και μουσικη επένδυση του Παναγιώτη Καλαντζόπουλου, μας μεταφέρουν μικρούς και μεγάλους στο Λαμαγάρι, στο ‘’σκηνικό’’ των παιδικών χρόνων της Άλκης Ζέη και κυρίως στα συναισθήματα, την ψυχή και την αθωότητα των δυο μικρών κοριτσιών, της Μέλιας και της Μυρτώς, χαρτογραφώντας το καλοκαίρι του 1936.

Κριτική: Η παράσταση σε γενικές γραμμές σκηνοθετικά ήταν προσεγμένη. Το σενάριο σεβάστηκε αρκετά το βιβλίο. που δεν το είχαν διαβάσει μπόρεσαν να παρακολουθήσουν. Κάτι όμως που θα ήταν ανέφικτο χωρίς κάποια προετοιμασία (το ίδιο ισχύει άλλωστε πριν από κάθε παράσταση). Κατά τη γνώμη μας, η παράσταση απευθύνεται σε παιδιά από 10 ετών και πάνω και σε εφήβους. Πρώτο φάουλ των διοργανωτών, λοιπόν, η παραπληροφόρηση μέσω τηλεφώνου ότι η παράσταση είναι και για παιδιά Α!!!! Δημοτικού.

Όσον αφορά στην ηθοποιία, οι ταλαντούχοι νέοι ηθοποιοί στους ρόλους Μυρτώς , Μέλιας και Νίκου ήταν εξαιρετικοί, φυσικοί, δροσεροί, απολαυστικοί. Έβγαλαν τα συναισθήματά μας έξω. Πήραν την παράσταση πάνω τους. Ο παππούς ολίγον βαριεστημένος και μονότονος, αρκετά λυρικός. Οι υπόλοιποι καταξιωμένοι ηθοποιοί προβλεπόμενοι. Δεύτερο φάουλ: Τόσοι ηθοποιοί του θεάτρου υπάρχουν, τι τους ήθελε τους τηλεοπτικούς;;

Τα σκηνικά, όπως και τα κοστούμια ήταν ονειρικά.

Η μουσική εξαιρετική. Μας ταξίδεψε...

Κλείνοντας...

Το παιδικό θέατρο δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Τα παιδιά πλέον έχουν εκατομμύρια παραστάσεις και ερεθίσματα. Τα περισσότερα αμφιβόλου ποιότητας. Ίσως το καλό θέατρο να αποτελεί το τελευταίο της "καταφύγιο". Ας μην καταντήσει κι αυτό "προϊόν"...

Υ.Γ. Από τους καταξιωμένους ηθοποιούς μόνο η υπηρέτρια ήταν στο ρόλο της...

ekpaideutikasenaria

Διαφημίσεις (Ανεξάρτητο Δίκτυο)
Όλα τα μεταπτυχιακά σε ένα site !