Το εντυπωσιακό μέγαρο ΦΑΑΘ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ)

🕔20/11/2016 15:53

Δύο από τις εξαιρετικής αισθητικής αίθουσες του διατηρητέου κτιρίου στην οδό Αγίας Σοφίας 38 (γωνία με καθ. Κεραμοπούλου), που ανήκει και στεγάζει τη Φιλόπτωχο Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης (Φ.Α.Α.Θ.), άνοιξαν τις πύλες τους για το κοινό στο πλαίσιο του Open House Thessaloniki 2016. Άντικες, παλαιά έγγραφα, εικόνες και πίνακες που διασώζονται από την Φιλόπτωχο Αδελφότητα Θεσσαλονίκης είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά οι επισκέπτες.

Παράλληλα, θαύμασαν την νεοκλασική αρχιτεκτονική του κτίριου και ξεναγήθηκαν στην αίθουσα Τέχνης της Φ.Α.Α.Θ. στο υπόγειο του μεγάρου, στο μουσείο, την βιβλιοθηκη και το αναγνωστήριο που βρίσκονται στον 4ο όροφο.

Το κτίριο

Το μέγαρο ΦΑΑΘ που βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης χτίστηκε το 1923 από τον αρχιτέκτονα Ξενοφώντα Παιονίδη, με σκοπό να στεγάσει τα γραφεία της αδελφότητας.

Το κτίριο αρχικά αποτελούνταν από το ισόγειο και δύο ορόφους. Το 1939 ο Αλέξανδρος Παιονίδης αποφάσισε να το επεκετείνει προσθέτοντας άλλους δύο ορόφους, ωστόσο λόγω της κατοχής δεν προχώρησε η επέκταση του. Το 1949 κατασκευάστηκαν 2 επιπλέον όροφοι και στους χώρους του μεγάρου φιλοξενήθηκε το οικοτροφείο του Αποστόλου Παύλου.

Μουσείο ΦΑΑΘ

Στον 4ο όροφο του κτιρίου στεγάζεται το μουσείο ΦΑΑΘ, η βιβλιοθήκη και το αναγνωστήριο που φιλοξενούν το ιστορικό αρχείο της Αδελφότητας. Το Μουσείο αναπτύσσεται σε δύο χώρους περιλαμβάνοντας έκθεση Ιερών Κειμηλίων και Εικόνων, πίνακες, έργα σύγχρονης τέχνης και αναγνωστήριο.

Στη βιβλιοθήκη της ΦΑΑΘ θα συνατήσει κανείς σπάνιες εκδόσεις βιβλίων.

Ο χαμηλός φωτισμός, το πάτωμα από ξύλο καρυδιάς και τα ξύλινα έπιπλα συνθέτουν την ατμόσφαιρα του 4ου ορόφου. Το μουσείο ΦΑΑΘ ανακαινίστηκε το 2009 από το γραφείο του Νίκου Σγουρού.

Τα εκθέματα του μουσείου

Στα εκθέματα του μουσείου περιλαμβάνονται πίνακες του Κενάν Μεσσαρέ που απεικονίζουν στιγμιότυπα απο την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Ήταν γιος του στρατηγού του οθωμανικού στρατού Χασάν Ταχσίν Πασά, που παρέδωσε την πόλη στον ελληνικό στρατό το 1912.

Επίσης, θα συναντήσει κανείς εικόνες και κειμήλια τα οποία κοσμούσαν για πολλά χρόνια τους Ιερούς Ναούς των Κοιμητηρίων της Ευαγγελίστριας και της Αγίας Παρασκευής.

Στη βιβλιοθήκη και το αναγνωστηριο υπάρχουν πίνακες σύγχρονης τέχνης που αποτελούν δωρεές καλλιτεχνών που οργάνωναν εκθέσεις στο υπόγειο του κτιρίου. Τα έπιπλα, τα χαλιά και η τραπεζαρία που βρίσκονται στον χώρο της βιβλιοθήκης και στο γραφείο του παλαιού προέδρου αποτελούν δωρεές από μέλη της αδελφότητας.

Αίθουσα Τέχνης

Στο υπόγειο του κτιρίου βρίσκεται η αίθουσα τέχνης, στον χώρο της οποίας παλαιότερα στεγάζονταν τα μαγειρεία. Οι πετρόκτιστοι τοίχοι που υπάρχουν στην αίθουσα που προδίδουν τον τρόπο κατασκευής των θεμελίων του κτιρίου. Η «Αίθουσα Τέχνης Φ.Α.Α.Θ.» εγκαινιάστηκε το 2011.

Η ιστορία της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Ανδρών Θεσσαλονίκης

Η Φιλόπτωχος Αδελφότης Ανδρών Θεσσαλονίκης είναι το αρχαιότερο εν ζωή σωματείο της Θεσσαλονίκης, καθώς ιδρύθηκε το 1871 και έκτοτε ανέπτυξε αδιάλειπτα πολύπλευρη δράση. Διακεκριμένες προσωπικότητες της πόλης συνέδεσαν κατά καιρούς το όνομά τους με τη διοίκηση και το έργο της, ενώ η γενικότερη προσφορά της στους τομείς της φιλανθρωπίας, της κοινωνικής πρόνοιας, της παιδείας, υπήρξε και συνεχίζει, εν πολλοίς, να είναι ουσιαστική και πάντα διακριτική.

Μέγαρο ΦΑΑΘ

Αγίας Σοφίας 38, Θεσσαλονίκη

Τηλεφ.: 2310 220 700, 277 911

http://www.faath.org.gr/

Συνέχεια του άρθρου
Διαφημίσεις (Ανεξάρτητο Δίκτυο)
Όλα τα μεταπτυχιακά σε ένα site !