Τη Χίο επισκέφτηκε ο υφυπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μπαλάφας

🕔19/11/2016 14:35

Ο Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μπαλάφας, επισκέφθηκε χθες το νησί της Χίου μετά τα γεγονότα των τελευταίων ημερών.

Ο Υφυπουργός επισκέφθηκε τη δομή φιλοξενίας στη Σούδα και στη συνέχεια συναντήθηκε στο Δημαρχείο της Χίου με τον Δήμαρχο κ. Μανώλη Βουρνού, αντιδημάρχους και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ είχε στη συνέχεια συνάντηση και με τον Αντιπεριφερειάρχη Χίου Σταμάτη Κάρμαντζη.

Ο Υφυπουργός κατά την τοποθέτησή του σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ανέφερε:

"Βρίσκομαι σήμερα εδώ στη Χίο εκ μέρους της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Ο Υπουργός κ. Μουζάλας θα ήθελε πολύ να είναι εδώ, αλλά βρίσκεται στις Βρυξέλλες από όπου δίνει τη μάχη για το εθνικό και ευρωπαϊκό ζήτημα του προσφυγικού-μεταναστευτικού. Για την ενίσχυση των δομών, για την βελτίωση των συνθηκών, για την ενίσχυση των υπηρεσιών ασύλου και υποδοχής και νομίζω ότι αυτή του η συμμετοχή του στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, θα έχει θετικά αποτελέσματα στην προσπάθεια μας.

Η παρουσία μου σήμερα εδώ δηλώνει το ενδιαφέρον της πολιτείας για το τι συμβαίνει στην Χίο, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, αλλά και να συζητήσουμε με αποτελεσματικό τρόπο και να δουλέψουμε για την επίλυση των ζητημάτων που υπάρχουν. Η πολιτεία δεν θα επιτρέψει σε στοιχεία που δεν έχουν καμία σχέση με τον πολιτισμένο και ευγενή λαό της Χίου, να τρομοκρατούν και να προχωρούν σε ξυλοδαρμούς ανθρώπων στο όνομα της άποψής τους και του μίσους που μπορεί να έχουν για οτιδήποτε διαφορετικό. Αυτό δεν θα γίνει ανεκτό.

Συζητήσαμε μέσα σε ένα καλό κλίμα με τους δημοτικούς άρχοντες για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν και για το τι πρέπει να κάνουμε. Δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνουμε.

Τονίζω ότι η κατάσταση δεν είναι αυτή που επικρατούσε πριν από μερικούς μήνες. Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας πως αυτή την στιγμή είναι κλειστά τα σύνορα και οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούν να φύγουν από την Ελλάδα και να πάνε στις χώρες που θέλουν. Υπάρχει μια συμφωνία που μας δεσμεύει και μας προσφέρει ταυτόχρονα τη δυνατότητα να μην έχουμε τις καθημερινές μεγάλες ροές από τα απέναντι παράλια προς τα νησιά μας, των 1000 και παραπάνω ανθρώπων.

Η άποψη μας έχει τρία σκέλη: πρώτον, την όσο πιο άμεση αποσυμφόρηση του πληθυσμού που βρίσκεται στο νησί, δεύτερον, τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης τους και τρίτον την αποσυμφόρηση της έντασης με ενίσχυση της προστασίας της ζωής και της περιουσίας από την παραβατικότητα από οπουδήποτε και αν προέρχεται.

Στην κατεύθυνση αυτή διατυπώνεται η ακόλουθη πρόταση. Όχι να δημιουργηθούν καινούριες δομές αλλά να αντικατασταθεί η δομή φιλοξενίας στη Σούδα που έχει αυτά τα αρνητικά χαρακτηριστικά, από μια πολύ καλύτερη, σε έναν χώρο έξω από την πόλη, στην περιοχή του λεγόμενου ΧΑΔΑ, όπου εκεί η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, έχει εξασφαλίσει τα χρήματα, πάνω από 3 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν εξασφαλιστεί οι περιβαλλοντικές μελέτες για να υπάρχουν πολύ καλύτερες συνθήκες και οι υπηρεσίες να μπορούν να κάνουν καλύτερη δουλειά για τους πρόσφυγες.

Εάν πάρουμε το πράσινο φώς από τη δημοτική αρχή για τον ΧΑΔΑ, μπορούμε να ξεκινήσουμε άμεσα τη δημιουργία της μίας και μοναδικής δομής, με σκοπό να αδειάσει η Σούδα, να φύγει η ένταση από την πόλη και παράλληλα να υπάρξει μια κλειστή δομή όπου θα κρατούνται εκεί τα παραβατικά στοιχεία. Έχουν παρθεί οι άδειες, έχουν εγκριθεί οι περιβαλλοντικές μελέτες, υπάρχουν τα χρήματα και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα θα μπορούν να μεταφερθούν οι άνθρωποι εκεί και να κλείσει η Σούδα.

Το να πιστεύει κάνεις και να λέει στο λαό της Χίου πως με ένα διακόπτη και 10 υπερωκεάνια θα εξαφανιστεί το πρόβλημα ή δεν γνωρίζει ή λέει συνειδητά ψέματα. Σήμερα, δημοτικοί παράγοντες παραδέχτηκαν ότι εάν εξέπιπτε η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας θα είχαμε καθημερινά ροή 1000 ανθρώπων από τα απέναντι παράλια. Κανείς δεν νοσταλγεί την προηγούμενη περίοδο με τους τόσους νεκρούς πρόσφυγες στο Αιγαίο".

Διαφημίσεις (Ανεξάρτητο Δίκτυο)
Όλα τα μεταπτυχιακά σε ένα site !