Θεσσαλονίκη: Ανοίγουν από σήμερα και για μια εβδομάδα τα ''Λουτρά Παράδεισος''

🕔07/11/2016 06:27

Ανοίγουν τις πύλες τους για το κοινό τα «Λουτρά Παράδεισος», ή αλλιώς Μπέη Χαμάμ στη συμβολή των οδών Εγνατία με Μητρ. Γενναδίου, με αφορμή έκθεση φωτογραφίας που εγκαινιάστηκε χθες για την κινηματογραφική ταινία της Ραιάνα Ομπερμάγιερ, «Στην ηλικία μου ακόμα κρύβομαι για να καπνίσω».

Στην καρδιά του επί μέσης πόλεως ορωμένου και κοινού βαλανείου που ανήγειρε το 1444 ο οθωμανός σουλτάνος Μουράτ Β΄, χαρακτηρισμένου οπωσδήποτε μνημείου της ελληνικής Πολιτείας ήδη από το 1938, πραγματοποιήθηκαν τα γυρίσματα της δραματοποιημένης εκδοχής του έργου της Rayhana À mon âge je me cache encore pour fumer (=Στην ηλικία μου ακόμη κρύβομαι για να καπνίσω).

Ο σύνθετος κόσμος των γυναικών, και οι ακόμη συνθετότερες εκφάνσεις του, αναβιώνουν υπό τη σκέπη του σύνθετου δια-κόσμου της θολοδομίας του μνημείου, έστω και κινηματογραφικά, έστω και με τα σύγχρονα και απλοποιημένα μέσα λούσης, μία στιγμή της κατά προορισμό χρήσης του και κατακτούν -από άλλο δρόμο, για άλλους λόγους και αιώνες μετά- τους χώρους που ήταν προορισμένοι για την αποκλειστική χρήση τους από άντρες.

Με αφορμή την προβολή της ταινίας στο πλαίσιο του 57ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου η Εφορεία μας φιλοξενεί στα πλατώ του αποδυτηρίου του γυναικείου τμήματος του λουτρού τις φωτογραφίες πλατώ της Ζωής Δαλαΐνα, αναβιώνοντας τις πολλαπλές εκφάνσεις των γυρισμάτων.

Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να περιτρέξουν και το κατάκοσμο μνημειακό εμβαδόν στο διάστημα από τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου έως και την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016, από τις 2 έως τις 6 το απόγευμα».

Συνέχεια του άρθρου
Διαφημίσεις (Ανεξάρτητο Δίκτυο)
Όλα τα μεταπτυχιακά σε ένα site !