Στον Μπομπ Ντίλαν το Νομπέλ Λογοτεχνίας για το 2016

🕔13/10/2016 14:33

Στον Μπομπ Ντίλαν απονεμήθηκε το Νομπέλ Λογοτεχνίας για το 2016.

Αιτιολογώντας την απόφαση της η Ακαδημία ανέφερε πως ο μουσικός και συγγραφέας έχει «δημιουργήσει νέες μορφές ποιητικής έκφρασης μέσα στη σπουδαία αμερικανική μουσική παράδοση».

Ο νικητής του νόμπελ λογοτεχνίας αποτελεί συχνά έκπληξη, με τους ίδιους τους νικητές να μένουν έκπληκτοι από θρίαμβο τους.

Να σημειωθεί πως για το 2016, τα «φαβορί» παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό ίδια με το 2015.

Ένα από αυτά ήταν ο ιδιαίτερα αγαπητός στην Ευρώπη, Ιάπωνας συγγραφέας Χαρούκι Μουρακάμι, γνωστός για τα σουρεαλιστικά έργα του, ο οποίος παράμενε στην κορυφή των στοιχημάτων. Το όνομα του Μουρακάμι ακούγεται συχνά παραμονές του βραβείου, ενώ η δημοτικότητα του συγγραφέα αυξάνει χρόνο με το χρόνο. Όμως οι ειδικοί έλεγαν ότι παρότι εμφανίζεται πρώτος στα στοιχήματα, ο Μουρακάμι δεν θα λάβει, ακόμα, την πολυπόθητη διάκριση.

Ακολουθούν ο Σύρος ποιητής 'Αδωνι, ο Κενυάτης μυθιστοριογράφος και θεατρικός συγγραφέας Ngugi Wa Thiong'o, ο Νορβηγός μυθιστοριογράφος Jon Fosse, ο Νοτιοκορεάτης ποιητής Ko Un και φυσικά το διαχρονικό «φαβορί» Φίλιπ Ροθ.

Κριτικοί λογοτεχνίας βέβαια σχολιάζουν πως ο Ροθ δεν είχε πιθανότητες, καθώς εδώ και κάποια χρόνια έχει δηλώσει πως θα σταματήσει εντελώς τη συγγραφή.

Συνέχεια του άρθρου
Διαφημίσεις (Ανεξάρτητο Δίκτυο)
Όλα τα μεταπτυχιακά σε ένα site !