Σε βαρύ κλίμα η συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν σε τρίτη χώρα

🕔23/11/2016 09:55

Συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός των επόμενων ημερών.

Η ημερομηνία της συνάντησης, όπως μεταδίδει το «Εθνος», «κλείδωσε» για τις 4 Δεκεμβρίου και αναμένεται να γίνει σε ουδέτερο έδαφος, δηλαδή σε τρίτη χώρα.

Στο τραπέζι αναμένεται να πέσει τόσο το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων στην Κύπρο, όσο και το προσφυγικό.

Με αγωνία αναμένεται στο μεταξύ η αντίδραση της Άγκυρας μετά τις χθεσινές εξελίξεις στην Ελβετία.

Η Αθήνα ξεκαθάρισε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει συμμετοχή σε πολυμερή διάσκεψη υπό την αίρεση ότι θα υπάρξει προηγούμενη συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας για τα θέματα των Εγγυήσεων και της ασφάλειας.

Καθώς οι συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού εισέρχονται σε ευαίσθητη φάση, τονίζεται για ακόμη μια φορά ότι η Ελλάδα εξαρχής έθεσε ως θέμα αρχής το ζήτημα της κατάργησης του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων και της ασφάλειας στην Κύπρο.

Ο κ. Ακιντζί ισχυρίζεται από την πλευρά του ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί περαιτέρω και πιο συγκεκριμένα επί του εδαφικού, εάν δεν εξασφαλιστεί η πραγματοποίηση πολυμερούς διάσκεψης.

Ωστόσο, η Ελλάδα έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα εξαρτήσει τη στάση της από τις συζητήσεις για το Εδαφικό ή για άλλες πτυχές του προβλήματος που αφορούν τα 4 κεφάλαια διαπραγμάτευσης, τα οποία διαπραγματεύονται οι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι.

Διαφημίσεις (Ανεξάρτητο Δίκτυο)
Όλα τα μεταπτυχιακά σε ένα site !