Σαν σήμερα το 1959…

🕔13/12/2016 20:30

Σήμερα έχουμε 2 Νοεμβρίου, μια μέρα που δεν θα την έλεγες σημαδιακή ή ξεχωριστή. Δεν υπάρχει καμιά πολύ αξιόλογη επέτειος, δεν έγινε κάτι το κοσμοϊστορικό σαν σήμερα.

Ούτε γιορτάζει κάποιος μεγάλος άγιος -ή πολλοί μαζί, όπως την επόμενη ΤρίτηΔευτέρα. Το εορτολόγιο της ημέρας, συμφωνώ, παίρνει σχεδόν ποιητική χροιά αφού σήμερα είναι η γιορτή «Ακινδύνου, Αφθονίου, Ελπιδοφόρου, Πηγασίου και Ανεμποδίστου των Μαρτύρων», αλλά προσωπικά δεν ξέρω κανέναν Ανεμπόδιστο. Υπάρχει βέβαια ο ηθοποιός Ακίνδυνος Γκίκας, που τον ακούμε σε μεταγλωττίσεις, ενώ υπήρχε στον Εμφύλιο ο μυτιληνιός κομμουνιστής Ακίνδυνος Αλβανός, επικεφαλής της Στενής Αυτοάμυνας στη Θεσσαλονίκη, που το κράτος τον έκρινε άκρως επικίνδυνο και τον εκτέλεσε το 1947.

Ωστόσο, για κάμποσα εκατομμύρια ανθρώπους η μέρα η σημερινή είναι ξεχωριστή για έναν εντελώς προσωπικό λόγο: έχουν σήμερα τα γενέθλιά τους.

Τυχαίνει να ανήκω σε αυτή την ομάδα -μαζί με τη Μαρία Αντουανέτα, τον Τζορτζ Μπουλ της άλγεβρας, τον Λουκίνο Βισκόντι, τον Οδυσσέα Ελύτη, τον Μπαρτ Λάνκαστερ, καθώς και δυο εγχώριες διασημότητες, τον πρόεδρο Βασίλη Λεβέντη και τον δάσκαλο του Γένους Νότη Σφακιανάκη, με τον οποίο μάλιστα είμαστε και συνομήλικοι, αφού γεννήθηκε κι αυτός το 1959.

Οπότε, στο ερώτημα «τι έγινε σαν σήμερα το 1959» υπάρχει ήδη μια πρώτη απάντηση -γεννήθηκε ο Νότης, τι άλλο;

Η 2 Νοεμβρίου 1959 ήταν ημέρα Δευτέρα, άρχιζε μια νέα εργάσιμη βδομάδα. Εδώ βλέπετε το πρωτοσέλιδο των Νέων της 2.11.1959, που βέβαια δεν έχει τις ειδήσεις της ημέρας εκείνης, αλλά της προηγούμενης. Να δούμε και το πρωτοσέλιδο της Αυγής στις 3.11.1959, που έχει τις ειδήσεις που συνέβησαν σαν σήμερα το 1959.

Ο κεντρικός τίτλος των Νέων στις 2.11.1959 ήταν, με κεφαλαία φυσικά, «Η Ανωτάτη Διάσκεψις θα συνέλθη εις Γενεύην τον προσεχή Μάρτιον. Την 19ην Δεκεμβρίου συναντώνται εις το Παρισι οι Δυτικοί ηγέται».

Ο αναγνώστης έβλεπε επάνω και δεξιά στη σελίδα αυτήν εδώ τη γελοιογραφία του Φωκίωνος Δημητριάδη. Ο Κων. Καραμανλής εμφανίζεται εξαγριωμένος με τον υπουργό Εμπορίου Λεωνίδα Δερτιλή, ο οποίος, σε επίσημο ταξίδι στην Ιαπωνία, έκανε δηλώσεις για μεγάλη ανεργία στην Ελλάδα -είπε την αλήθεια, δηλαδή. Καλύτερα να κάνει χαρακίρι, παραγγέλνει ο Καραμανλής στον Κων. Τσάτσο, ο οποίος εμφανίζεται με συνοδεία του την καθιερωμένη κότα (από την παρασταση των Ορνίθων του Κουν).

Το βασικό θέμα που απασχολούσε την εσωτερικήν επικαιρότητα στις 2 Νοεμβρίου 1959 ήταν το αεροπορικό δυστύχημα που είχε συμβεί την προηγούμενη βδομάδα όταν αεροσκάφος τύπου Ντακότα της Ολυμπιακής έπεσε στην Αυλώνα. Η μακάβρια λεπτομέρεια ήταν ότι οι ιατροδικαστές (με επικεφαλής τον αιώνιο κ. Καψάσκη) είχαν ξεχωρίσει 19 πτώματα, ενώ με βάση τις καταστάσεις επιβατών τα πτώματα ήταν 18 έμενε δηλαδή ένα πτώμα αζήτητο (τον καιρό εκείνο, δεν είχε ακόμα ενσκήψει η μάστιγα του ευπρεπισμού κι έτσι ο κόσμος έλεγε για πτώματα και όχι για σορούς του σωρού).

Το πρωτοσέλιδο σχόλιο των Νέων είναι βέβαια διατυπωμένο στην απλή αλλά… κονιοβριθή καθαρεύουσα της εποχής: Αμείωτος παραμένει η προκληθείσα εις την κοινήν γνώμην συγκίνησις εκ του τελευταίου αεροπορικού δυστυχήματος, όσον προχωρούν αι έρευναι διά την εξακρίβωσιν των αιτίων της συμφοράς, αι οποίαι δεν κατέληξαν εισέτι εις κανέν οριστικόν συμπέρασμα. Προσωπικά, το βρίσκω μάλλον απωθητικό το απόσπασμα -εννοώ κρίνοντάς το γλωσσικά.

Σε άλλο σχόλιο (με τίτλο «Ένα καρκίνωμα») διαβάζουμε για τα «νέα κρούσματα σωματεμπορίας» που «ανεγράφησαν κατ’ αυτάς εις τας εφημερίδας», ενώ στην τελευταία σελίδα όπου φιλοξενούνται οι μικροειδήσεις διαβάζουμε ότι άνεργος ετών 30 έκοψε τις φλέβες του για να του δοθεί δέμα ως βοήθεια, ενώ στο ίδιο ειδησάριο αναφέρονται άλλες εφτά απόπειρες αυτοκτονίας νεαρών κοριτσιών, όπως η Ε.Π. ετών 16, υπηρέτρια, «λαβούσα άγνωστον δηλητήριον». Διαβάζουμε επίσης στην τελευταία σελίδα ότι ξεκίνησε το πανελλαδικό συνέδριο της Ομοσπονδίας ιδιωτικών υπαλλήλων, με αιτήματα κατώτατο όριο μισθού και γενική εφαρμογή της ημιαργίας του Σαββάτου αλλά και «να εξισωθούν αι αποδοχαί ανδρών και γυναικών». Σε άλλο ειδησάκι, ο Σύλλογος Φοιτητών Νομικής διαμαρτύρεται για την απόρριψη του αιτήματος για καθιέρωση μειωμένου φοιτητικού εισιτηρίου στα λεωφορεία. Αλλά και ο πλανήτης ήταν διαφορετικός τότε, όπως μας υπενθυμίζει ένα άλλο ειδησάκι, στο οποίο μαθαίνουμε ότι τα 9 αφρικανικά κράτη-μέλη του ΟΗΕ έκαναν κοινή δήλωση για την επίλυση του αλγερινού ζητήματος· δηλαδή μόνο 9 ανεξάρτητα κράτη από την Αφρική είχε ο ΟΗΕ το 1959 -από την επόμενη χρονιά θα άρχιζε το κύμα των ανεξαρτητοποιήσεων και της αποξήλωσης των αποικιών. Ήταν οι εξής χώρες: Αιθιοπία, Γκάνα, Γουϊνέα, Λιβύη, Λιβερία, Μαρόκο, Σουδάν, Τυνησία και Ηνωμένη Αραβική Δημοκρατία (εφήμερος κρατικός σχηματισμός Αιγύπτου και Συρίας). Όσο για το ιστολόγιο, σημαντικό γεγονός που συνέβη την ημέρα εκείνη είναι αναμφισβήτητα η δική μου η γέννηση, διότι διαφορετικά δεν θα υπήρχε. Τα σημερινά παιδιά όταν σαραντίζουν έχουν ήδη 3-4 φωτογραφικά άλμπουμ και καμιά χιλιάδα φωτογραφίες τους σε ηλεκτρονική μορφή, αλλά τον καιρό εκείνο οι φωτογραφήσεις γίνονταν με περισσότερη φειδώ, οπότε και οι δικές μου φωτογραφίες από τους πρώτους μήνες της ζωής μου είναι σχετικά λιγοστές. Η φωτογραφία αριστερά πρέπει να είναι η παλιότερη που έχω, αν κρίνω και από τα χειμωνιάτικα ρούχα της μητέρας μου. img_0002img_0001 Η δεύτερη έχει ημερομηνία: 10 Απριλίου 1960. Έχω πια μεγαλώσει και ατενίζω το μέλλον με αποφασιστικότητα. Στην τρίτη (κάτω) είμαι πια μεγάλο παιδί. mamaalt

Διαφημίσεις (Ανεξάρτητο Δίκτυο)
Όλα τα μεταπτυχιακά σε ένα site !