Προς ένα άλλο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (5 προτάσεις)

🕔24/08/2016 20:40

Στον απόηχο της ανακοίνωσης των βάσεων εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, παραθέτω επιγραμματικά κάποιες σκέψεις οι οποίες αποτελούν μέρος προτάσεων για την Παιδεία.

(Το πλήρες κείμενο με τις προτάσεις, που επικεντρώνονται σε θέματα & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κατατέθηκε τον Ιούλιο του ΄16 στην Γραμματεία Επιστημονικών Φορέων της Ν.Δ, στο πλαίσιο εσωκομματικού διαλόγου για τη διαμόρφωση του κυβερνητικού προγράμματος)

ΓΙΑ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
(5 προτάσεις)

1. Δημιουργία Ανεξάρτητης Αρχής η οποία θα είναι κρατικός επιστημονικός φορέας και... θα ασχολείται αποκλειστικά με ζητήματα που αφορούν τη διαφανή και ποιοτικά άρτια διοργάνωση των απολυτηρίων εξετάσεων στη Γ’ Γυμνασίου, στη Γ’ Λυκείου (Γενικού και Επαγγελματικού) καθώς και των εξετάσεων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το απολυτήριο Γυμνασίου και το απολυτήριο Λυκείου θα πρέπει να έχουν αντιστοίχιση με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων και άρα να ελέγχονται από το δημόσιο.

2. Εισαγωγή χωρίς εξετάσεις σε προπτυχιακά τμήματα πανεπιστημίων μικρής ή μεσαίας ζήτησης, αλλά να λαμβάνεται υπόψη μόνο ο βαθμός του απολυτηρίου λυκείου, καθώς και τα επιπλέον τυπικά προσόντα των υποψηφίων (πτυχία ξένων γλωσσών, αθλητικές επιδόσεις, άλλα πτυχία κλπ)

3. Εισαγωγή στα προπτυχιακά τμήματα πανεπιστημίων αυξημένης ζήτησης με βάση το απολυτήριο (μικρός συντελεστής βαρύτητας) και το βαθμό σε πανελλαδική δοκιμασία (ΤΕΣΤ) με την οποία θα αξιολογείται η γλωσσική επάρκεια του υποψήφιου φοιτητή, καθώς και το επίπεδο του σε συγκεκριμένα μαθήματα που θα ορίζονται από τα τμήματα των πανεπιστημίων. Το τεστ αυτό να προσφέρεται αρκετές φορές το χρόνο.

4. Δημιουργία τράπεζας θεμάτων διαβαθμισμένης δυσκολίας από την οποία θα επιλέγονται οι ερωτήσεις της πανελλαδικής δοκιμασίας (ΤΕΣΤ) ηλεκτρονικά, καλύπτοντας όλη την εξεταστέα ύλη.

5. Τα ανώτατα ιδρύματα να έχουν λόγο στη διαμόρφωση της εξεταστέας ύλης, στην επιλογή των προς εξέταση μαθημάτων, αλλά και στον αριθμό των φοιτητών που θα δεχτούν.

Ευχαριστίες στο φίλο, φυσικό του 1ου Γ.Ε.Λ Αγίας Παρασκευής, Αθανάσιο Μπαλάσκα που μοιράστηκε μαζί μου τις ιδέες του και βοήθησε τα μάλα στη διαμόρφωση των προτάσεων. Η επιστημονική/παιδαγωγική του κατάρτιση και οι εμπειρίες του ως καθηγητής είναι πολύτιμες.
Διαφημίσεις (Ανεξάρτητο Δίκτυο)
Όλα τα μεταπτυχιακά σε ένα site !