Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας

🕔08/03/2016 13:02
ΤΕΙ Θεσσαλονίκης
H 8η Μαρτίου, έχει καθιερωθεί διεθνώς ως η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και έχει ρίζες στις μαχητικές δράσεις των γυναικών της εργατικής τάξης, της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών κατά την περίοδο της μεγάλης κοινωνικής αναταραχής που επέφερε η βιομηχανική επανάσταση τον 19ο αιώνα.

Η πρώτη φορά που κατέβηκαν γυναίκες σε διαδήλωση ήταν στη Νέα Υόρκη στις 8 Μαρτίου του 1857 όπου η πλειοψηφία των διαδηλωτριών/των ήταν από τη βιομηχανία της κλωστοϋφαντουργίας και διαμαρτύρονταν για τους χαμηλούς μισθούς, τις 12 ώρες εργασίας ημερησίως και, γενικά για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας. Η διαδήλωση, δέχτηκε επίθεση από την αστυνομία και πολλά από τα άτομα που συμμετείχαν τραυματίστηκαν και συνελήφθησαν. Δύο χρόνια αργότερα, πάλι τον μήνα Μάρτιο, αυτές οι γυναίκες οργάνωσαν την πρώτη εργατική ένωση προσπαθώντας να προστατεύσουν τους εαυτούς τους και να κερδίσουν μερικά βασικά δικαιώματα στο χώρο εργασίας τους.

Η 8η Μαρτίου του 1908 σηματοδότησε το πρώτο κύμα των μαζικών μαχητικών δράσεων των εργαζομένων γυναικών, όταν 15.000 γυναίκες παρέλασαν μέσα από την Νέα Υόρκη απαιτώντας λιγότερες εργατοώρες, καλύτερο μισθό, δικαίωμα ψήφου και να σταματήσουν να απασχολούνται παιδιά σαν εργάτες. Υιοθέτησαν το σύνθημα "Ψωμί και τριαντάφυλλα" (Bread and Roses), με το ψωμί να συμβολίζει την οικονομική ασφάλεια και τα τριαντάφυλλα μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Υπάρχουν διάφορες εκδοχές σχετικές για το πότε καθιερώθηκε η «Ημέρα της Γυναίκας» ως Παγκόσμια γιορτή. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι για πρώτη φορά εορτάστηκε το 1909 στις ΗΠΑ με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ενώ άλλοι υποστηρίζουν πως υιοθετήθηκε το 1911 από τη Σοσιαλιστική Διεθνή. Η τρίτη και επικρατέστερη εκδοχή αναφέρει ότι ο εορτασμός της ημέρας της γυναίκας καθιερώθηκε το 1910 με πρόταση της Γερμανίδας σοσιαλίστριας Clara Zetkin κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Διεθνούς.
Από το 1977 που θεσμοθετήθηκε επίσημα από τον ΟΗΕ η 8η Μαρτίου ως η « Ημέρα της Γυναίκας εορτάζεται σε όλη τη Γη, με πολιτικές αλλά και ρομαντικές προεκτάσεις.
Από την Επιτροπή για Θέματα Φύλου και Ισότητας του ΑΤΕΙ-Θ
Συνέχεια του άρθρου
Διαφημίσεις (Ανεξάρτητο Δίκτυο)
Όλα τα μεταπτυχιακά σε ένα site !