ΟΙ ΚΑΛΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ για μικρά παιδιά

🕔26/02/2014 15:40

Όταν έχουμε μικρά παιδιά μπορεί να το σκεφτόμαστε πριν αποδεχτούμε μια πρόσκληση για γεύμα σε ένα φιλικό σπίτι, πριν καλέσουμε κόσμο για φαγητό στο δικό μας σπίτι ή πριν βγούμε έξω για φαγητό. Ο λόγος; Φοβόμαστε ότι το μικρό παιδί μας ή τα παιδιά μας δε θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στην πρόκληση αυτή ή το έχουμε δοκιμάσει και δυστυχώς δεν πήγε καλά… Τα παιδιά φώναζαν, έκλαιγαν, σηκωνόταν συνέχεια και περιφέρονταν στο χώρο κι εμείς τα κυνηγούσαμε από πίσω… Γενικά εκείνα ήταν κάτι παραπάνω από ανήσυχα κι εμείς όχι μόνο δεν ευχαριστηθήκαμε την έξοδο μας και την παρέα, αλλά αισθανθήκαμε και άσχημα.

Το να μάθουμε στο παιδί μας πως να φέρεται σε δημόσιους χώρους και ειδικότερα την ώρα του φαγητού μπορεί να είναι μια μεγάλη πρόκληση ή και κάτι πολύ φυσικό και εύκολο. Εξαρτάται κυρίως από εμάς και την υπομονή που θα δείξουμε αλλά και από την ιδιοσυγκρασία και το χαρακτήρα του παιδιού μας. Το μεγαλύτερο βάρος βέβαια το έχουμε εμείς, καθώς είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις που ένα παιδί με τη σωστή καθοδήγηση δεν ανταποκρίνεται ανάλογα. Κάθε παιδί είναι σε θέση να μάθει τους κανόνες καλής συμπεριφοράς στο τραπέζι αρκεί να τους διδαχθεί με το σωστό τρόπο.

Εξηγούμε στο παιδί τι είναι οι καλοί τρόποι!

Οι καλοί τρόποι είναι κανόνες που εφαρμόζουμε και δείχνουμε στους άλλους αλλά και στη μαμά και τον μπαμπά τι μεγάλα παιδιά είμαστε και πόσο ευγενικά μπορούμε να φερθούμε.

Τα μικρά παιδιά είναι συνήθως εγωκεντρικά, παρορμητικά και αυθόρμητα

Το να καθίσει ένα παιδί προσχολικής ηλικίας ακίνητο και ήσυχο για πολύ ώρα δεν είναι ρεαλιστικό. Οπότε δεν μπορούμε να περιμένουμε και να προσδοκούμε μια τέτοια συμπεριφορά, καθώς το πιο πιθανό είναι να απογοητευτούμε γρήγορα και να έρθουμε σε σύγκρουση με το παιδί, το οποίο δε θα είναι σε θέση να καταλάβει γιατί του θυμώνουμε…

Η προετοιμασία είναι το παν

Δεν μπορούμε να περιμένουμε από ένα μικρό παιδί να ακολουθήσει καινούριους κανόνες με την πρώτη φορά που θα τους πούμε. Προετοιμάζουμε το παιδί με συζήτηση και κυρίως μέσα από το παιχνίδι αρκετές φορές πριν αρχίσουμε να βγαίνουμε έξω ή να δεχόμαστε προσκλήσεις σε φιλικά σπίτια. Ο καλύτερος τρόπος προετοιμασίας είναι να παίξουμε μαζί του παιχνίδια ρόλων (κάτι που αγαπούν πολύ τα παιδιά προσχολικής ηλικίας) και να υποδυθούμε πως βρισκόμαστε σε ένα εστιατόριο ή σε ένα φιλικό σπίτι για φαγητό. Τα κουζινικά χρησιμεύουν στο να στρώσουμε το τραπέζι και μέσα από το παιχνίδι να περάσουμε στο παιδί τι επιτρέπεται και τι όχι.

Αναφερόμαστε θετικά στο γεγονός

Περιγράφουμε στο παιδί με θετικό και όμορφο τρόπο τι πρόκειται να κάνουμε. Για παράδειγμα του λέμε με χαμόγελο και ήρεμη φωνή: «Θα πάμε σε ένα μέρος που θα σου αρέσει και θα είναι εκεί και οι φίλοι μας. Θα φάμε έξω σήμερα. Θα περάσουμε τέλεια!» Είναι πολύ σημαντικό το παιδί να νιώσει όμορφα για αυτήν την εμπειρία πριν ακόμη τη βιώσει, γιατί τότε και όλη του η συμπεριφορά θα είναι ανάλογη.

Συνέχεια του άρθρου
Διαφημίσεις (Ανεξάρτητο Δίκτυο)
Όλα τα μεταπτυχιακά σε ένα site !