O χυμός που ρίχνει την πίεση και τα τριγλυκερίδια!

🕔29/10/2015 18:35

Δύο ποτήρια την ημέρα του χυμού αυτού μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εκδηλώσεως εμφράγματος, εγκεφαλικού και διαβήτη, σύμφωνα με μία μελέτη.

Η εν λόγω μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Journal of Nutrition», διεξήχθη σε 56 άνδρες και γυναίκες, μέσης ηλικίας 50 ετών και έδειξε ότι ο χυμός κράνμπερι σχετίζεται με μείωση της αρτηριακής πιέσεως, της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης, των τριγλυκεριδίων και του σακχάρου.

Η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη είναι μία ουσία που δείχνει τα επίπεδα της φλεγμονής στο σώμα, ενώ τόσο αυτή όσο και οι υπόλοιποι δείκτες έχουν σημασία για την καρδιαγγειακή και τη μεταβολική υγεία.

Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές λένε πως όσο χειρότεροι (υψηλότεροι) είναι οι δείκτες αυτοί σε έναν άνθρωπο, τόσο πιθανότερο είναι να εκδηλώσει αργότερα στη ζωή του κάποιο πρόβλημα όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η στεφανιαία νόσος και το εγκεφαλικό επεισόδιο, όπως αναφέρει το boro.gr.

Στόχος της μελέτης, που διεξήχθη από επιστήμονες του Αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας (USDA), ήταν να εξεταστεί κατά πόσον τα κράνμπερι, τα οποία είναι πλούσια στις αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες, μπορούν να διαφυλάξουν την υγεία του οργανισμού. Έτσι, ζήτησαν από 30 γυναίκες και 26 άντρες να πίνουν δύο φορές την ημέρα είτε 240 γραμμάρια χυμό κράνμπερι λίγων θερμίδων είτε 240 γραμμάρια από έναν χυμό με παρόμοιο χρώμα και γεύση που όμως δεν περιείχε πολυφαινόλες.

Η κατανάλωση των χυμών γινόταν επί οκτώ εβδομάδες.

Κατά την έναρξη και στο τέλος της μελέτης, οι επιστήμονες υπέβαλλαν σε εξετάσεις τους εθελοντές τους, διαπιστώνοντας πως όσοι έπιναν τον χυμό κράνμπερι παρουσίασαν βελτίωση σε όλους τους προαναφερθέντες δείκτες.

Μάλιστα η βελτίωση αυτή ήταν τόσο σημαντική, ώστε μακροπρόθεσμα θα μπορούσε να μειώσει κατά 10% τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και κατά 15% τον κίνδυνο εγκεφαλικού - ένα όφελος εφάμιλλο με αυτό που επιτυγχάνεται κ.χ. όταν κάποιος κάνει ειδική δίαιτα για να ρίξει την πίεσή του. Οι πολυφαινόλες είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που υπάρχει σε πολλά φρούτα, όπως τα μήλα, τα μούρα, στα σταφύλια και τα κεράσια. Ωστόσο τα κράνμπερι έχουν ιδιαιτέρως υψηλή περιεκτικότητα σε αυτές.

Διαφημίσεις (Ανεξάρτητο Δίκτυο)
Όλα τα μεταπτυχιακά σε ένα site !