Ο «τυφώνας» Deutsche Bank χτύπησε την Ευρώπη

🕔02/10/2016 10:27

«Μας υπονομεύουν δυνάμεις των αγορών». Με αυτό το μήνυμα ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank Τζον Κράιαν επιχείρησε να κατευνάσει τους φόβους των εργαζομένων και κυρίως των πελατών της μεγάλης γερμανικής τράπεζας, ενώ η μετοχή της κατακρημνιζόταν και έσπειρε πτωτικό ντόμινο στα χρηματιστήρια την εβδομάδα που πέρασε.


Οι εξελίξεις πήραν τροπή μετά τις αποκαλύψεις ότι τα πανίσχυρα hedge funds άρχισαν να αποσύρουν κεφάλαια δισεκατομμυρίων από τον γερμανικό χρηματοπιστωτικό κολοσσό.

Παρότι η εβδομάδα ξεκίνησε με φθινοπωρινή καταιγίδα για τις διεθνείς αγορές, ωστόσο οι πληροφορίες, ωστόσο, οι ανησυχίες φαίνεται πως άρχισαν να καταλαγιάζουν μετά και από δημοσίευμα του Γαλλικού Πρακτορείου, σύμφωνα με το οποίο η τράπεζα βρίσκεται κοντά σε συμβιβασμό με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για το πρόστιμο ύψους 14 δισ. δολαρίων για την υπόθεση των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων, την περίοδο της «φούσκας» στην αγορά κατοικιών.

Οι νεότερες πληροφορίες ανέφεραν σήμερα πως στελέχη της Deutsche Bank θα ταξιδέψουν τις επόμενες μέρες στις ΗΠΑ για τη διευθέτηση της υπόθεσης.
Σενάρια ήθελαν την Deutsche Bank να αναζητά ακόμη και οικονομική βοήθεια από το γερμανικό κράτος για να καλύψει το υπέρογκο πρόστιμο των 14 δισ. δολαρίων που ζητεί το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης. Καγκελαρία και γερμανικό υπουργείο Οικονομικών όμως επιμένουν κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο κρατικής ενίσχυσης της Deutsche Bank.

Την ίδια στιγμή, το δικό του μήνυμα έστειλε και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισεμπλουμ δηλώνοντας ότι «η Deutsche Bank πρέπει να επιβιώσει χωρίς κρατική βοήθεια».

Οι έντονες ανησυχίες για το «αύριο» του γερμανικού κολοσσού που ώθησαν τη μετοχή της σε ιστορικό χαμηλό υποχώρησαν, ωστόσο, ειδικοί εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι για τον τραπεζικό κλάδο. Μετά το Brexit που δοκίμασε τις αντοχές και τα stress tests που φανέρωσαν τους «ασθενείς», οι εξελίξεις γύρω από τη Deutsche Bank δείχνουν ότι το πρόβλημα αρχίζει να αγγίζει και τον σκληρό πυρήνα του τραπεζικού συστήματος.

http://www.newsbeast.gr/
Διαφημίσεις (Ανεξάρτητο Δίκτυο)
Όλα τα μεταπτυχιακά σε ένα site !