"Ω Θεέ μου"... θα σωθούμε;

🕔15/10/2016 14:21

Τι ψάχνουμε όλοι τελικά σε αυτή τη ζωή για να νιώθουμε ικανοποιημένοι; Πότε ο άνθρωπος νιώθει την ανάγκη να αγαπήσει, να λυτρώσει και να λυτρωθεί; Ο Θεός τελικά έπλασε κατ΄εικόνα και καθ’ ομοίωσιν του τον άνθρωπο, και στην παράσταση «Ω Θεέ μου», ο ίδιος ο Δημιουργός παρουσιάζει ζήλια, πόνο, εγωισμό, ανασφάλεια, θυμό. Τι αποζητά; Αυτό που ψάχνουν όλοι οι άνθρωποι. Κάποιον να τον ακούσει, να του συμπαρασταθεί, να του χαρίσει αγάπη, να τον κάνει να νιώσει «Θεός» ξανά αλλά χωρίς να πρέπει να δώσει αυτός τις λύσεις.

Η παράσταση που ξεκίνησε το ταξίδι της με την επίσημη πρεμιέρα της στο Θέατρο Αριστοτέλειον στη Θεσσαλονίκη, ανατρέπει τα δεδομένα που ξέραμε μέχρι σήμερα. Ο Θεός κατεβαίνει στη γη για ψυχανάλυση. Θεατές της συζήτησης του με την ψυχολόγο που παλεύει ανάμεσα στην πίστη της στον Θεό και στην αγάπη της για τον Άνθρωπο, το ίδιο το κοινό. Θα μπορέσει να σώσει τον ασθενή της από την κατάθλιψη χιλιάδων ετών και μαζί και εμάς; Η πίστη και το χιούμορ σε ένα δυνατό μείγμα που οδηγεί στην επιβίωση και τη λύτρωση τους ήρωες και τους θεατές...

Άλλοτε συγκινητικό, άλλοτε με αρκετό χιούμορ και τις περισσότερες φορές τρυφερό για τους ήρωες του, το έργο της Ανάτ Γκοβ παίρνει σάρκα και οστά με τις ξεχωριστές ερμηνείες του Γρηγόρη Βαλτινού και της Κατερίνα Διδασκάλου.

«Οι άνθρωποι είναι ικανοί να πιστέψουν οτιδήποτε εκτός από το προφανές». Ο Θεός κάνει ψυχανάλυση και σώζει την ψυχή του, αλλά και τους θεατές μιας παράστασης, γιατί όλοι κρύβουν έναν μικρό Θεό μέσα τους...

Ο Γρηγόρης Βαλτινός αποδίδει με τον δικό του ξεχωριστό πάντα τρόπο (στα όρια της αριστοφανικής «θεϊκής» κωμωδίας), ερωτηματικά και ανασφάλειες της Ανώτερης Δύναμης, μπροστά σε μια αδύναμη, άπιστη(;) αλλά απόλυτα συγκροτημένη και με πάθος ψυχολόγο Κατερίνα Διδασκάλου.

Οι δύο ηθοποιοί παρουσιάζουν στη σκηνή ένα δίδυμο ηρώων που αντιδικεί, επιχειρηματολογεί και λυτρώνει στο τέλος ο ένας τον άλλο. Μαζί τους ο Μίλτος Τσιάντος.

Συγγραφέας του έργου: Ανάτ Γκοβ
Μετάφραση: Δημήτρης Ψαρράς
Σκηνοθεσία: Λίνα Ζαρκαδούλα
Μουσική: Μίνως Μάτσας
Σκηνικά: Διονύσης Χριστοφιλογιάννης
Κοστούμια: Γιώργος Σεγρεδάκης
Φωτισμοί: Γιάννης Δρακουλαράκος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Νατάσσα Κοτσοβού
Στίχοι Τραγουδιού παράστασης: Λουίζα Αρκουμανέα
Φωτογραφίες: Νίκος Καρανικόλας

Συνέχεια του άρθρου
Διαφημίσεις (Ανεξάρτητο Δίκτυο)
Όλα τα μεταπτυχιακά σε ένα site !