Ο Μποστ στη Συνοικία το σκάψιμο (1961)

🕔18/11/2016 21:06

Τις Παρασκευές του φετινού αποκαλόκαιρου βάζουμε Μποστ, κάτι που θα σταματήσει σήμερα -του χρόνου πάλι- αν και θα βρούμε κι άλλες αφορμές για Μποστ μέσα στη χρονιά.

Την περασμένη Παρασκευή είχαμε δει πώς σχολίασε ο Μποστ την επίσκεψη του Νάσερ, του ηγέτη της Αιγύπτου στην Αθήνα το 1960. Σήμερα θα πάμε στο 1961 για να δούμε τον Μποστ να σχολιάζει τα έργα που γίνονταν τότε στην Αθήνα -και όχι μόνο.

Το σκίτσο δημοσιεύτηκε στην κεντρώα Ελευθερία στις 6 Αυγούστου 1961. Τις μέρες εκείνες είχε αρχίσει η διάνοιξη της σήραγγας για τον αναβατήρα του Λυκαβηττού, που τον λένε και τελεφερίκ και που δεν έχω αξιωθεί να τον πάρω ποτέ για να ανέβω επάνω (αλήθεια: λειτουργεί ακόμα;) αν και έχω ανεβεί βέβαια πολλές φορές με τα πόδια ή με όχημα.

vima010861

Βήμα, 1 Αυγ. 1961

Ο Πειναλέων κρατάει την Ελευθερία που ο τίτλος της αναγγέλλει ότι «Θα έχομεν συντόμως τρύπαν διά τας ανάγκας μας» και εμφανίζεται ενθουσιασμένος για τα έργα, αλλά η γνωστική μαμα-Ελλάς προβλέπει μεγάλες υπερβάσεις στο κόστος, όπως είχε γίνει και με τα έργα της Ομόνοιας, και κατασπατάληση του πλεονάσματος που είχε απρόσμενα παρουσιάσει ο προϋπολογισμός. Το λοξό σιντριβάνι της Ομόνοιας δίνει αφορμή για λογοπαίγνιο με τη λόξα, ενώ δεν λείπουν και τα πονηρά υπονοούμενα με την «τρύπα μας που μας τρώγει».

Στο βάθος βλέπουμε το όρος Αιγάλεω με την «αγία» Αθανασία του, την Αθανασία Κρικέτου, η οποία με τα οράματα, τα κηρύγματα και τα «θαύματά» της προσέλκυε μεγάλα πλήθη πλήθη αφελών επί δεκαετίες -ο Μποστ της έχει αφιερώσει σκίτσα και κάποτε θα δούμε κάποιο από αυτά. Ακόμα πιο πίσω, το Μον Παρνές, ένα ακόμα εμβληματικό έργο της κυβέρνησης Καραμανλή -«έκανε τουλάχιστον έργα» ήταν μια φράση αναγνώρισης που ακουγόταν συχνά για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή της πρώτης οχταετίας, από πολίτες που δεν υποστήριζαν την ΕΡΕ.

Ο τίτλος του σκίτσου, Συνοικία το σκάψιμο και τ’ όνειρο των εργολάβων, παραπέμπει στην ταινία του Αλέκου Αλεξανδράκη «Συνοικία το όνειρο» Κάποτε θα γράψουμε και για την ταινία αυτή και τις διώξεις που υπέστη. Η ταινία ήταν στην επικαιρότητα αν και δεν είχε ακόμα βγει στις αίθουσες επειδή δυο μέρες νωρίτερα ο αρμόδιος υφυπουργός είχε δώσει εντολή στην αστυνομία να διακόψει μια ειδική προβολή της μόνο με προσκλήσεις, στο Ράδιο Σίτυ της οδού Πατησίων, παρά το ότι παρευρίσκονταν μορφωτικοί ακόλουθοι ξένων πρεσβειών.

avgi040861

Αυγή, 4 Αυγ. 1961

Το κείμενο της μπορντούρας αναφέρεται σε διάφορα βουνά και λόφους της Αττικής, ανάμεσα στα οποία και τα «βραχώδη οικόπεδα» της Φιλοθέης. Ο Νικήτας είναι ο Χρουστσόφ:

Όπως εις εκάστου Ρώσου δίδει εν ψωμί Νικήτας
κι οι δικοί μας κυβερνήτε δίδουν δώρον στους πολίτας
εις εκάστων εκ των λόφων και τα όρη Αθηνών
ανά έν ξενοδοχείον ή τελεφερίκ φθηνόν.

Εις Λυκαβητόν κε Πάρνης, εις Αιγάλεων Κρικέτου
πλην των λόφων Φιλοθέης ανηκόντων εις ηγέτου
τόρα μένη η Πεντέλη κε βουνόν Πεντελικόν
Τουρκοβούνεια, λόφος Στρέφη κ’ Υμητός με μυστικόν

Εφέτος μόδα τα βουνά κι ανοίγοντες τας τρύπας
θα ζώμεν με τους αετούς κι υπερηφάνους γύπας.
Ένας λαός εβημερών, ακολουθεί τας μόδας
κι αν δεν ανοίξομαι οπάς, κουράζομαι τους πόδας.

alt
Διαφημίσεις (Ανεξάρτητο Δίκτυο)
Όλα τα μεταπτυχιακά σε ένα site !