Ο Μποστ και η επίσκεψη του Νάσερ

🕔20/10/2016 23:18

Τις Παρασκευές του αποκαλόκαιρου έχουμε πει να βάζουμε Μποστ, κάτι που μάλλον θα σταματήσει στα τέλη του μήνα. Την περασμένη Παρασκευή είχαμε δει το ταξίδι του Παναγιώτη Κανελλόπουλου στη Βόννη το 1960.

Στο 1960 θα μείνουμε και σήμερα, αλλά θα δούμε πώς σχολίασε ο Μποστ μια επίσκεψη ξένου ηγέτη στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα του Νάσερ, του ηγέτη της Αιγύπτου.

Το πρώτο από τα δύο σκίτσα που θα παρουσιάσω το είχα παλιότερα ανεβάσει στον ιστότοπό μου, αν και με ελάχιστο σχολιασμό.

Το σκίτσο δημοσιεύτηκε στην Ελευθερία στις 12 Ιουνίου 1960, λίγες μέρες μετά την επίσκεψη του Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ, προέδρου της Ηνωμένης Αραβικής Δημοκρατίας (βραχύβια κρατική ένωση Αιγύπτου και Συρίας) στην Ελλάδα.

Ο Πειναλέων αποχαιρετά τα παιδιά του Νάσερ, που ο Μποστ τα έχει επίτηδες ζωγραφίσει μελαψά, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο Καραμανλής (που διακρίνεται σε δεύτερο πλάνο να μονολογεί «Τι λέει ρε ο κόπανος») θα μαυριστεί στις επόμενες εκλογές -του 1961, που επρόκειτο να μείνουν στην ιστορία ως οι εκλογές βίας και νοθείας.

Στο σκίτσο ο Καραμανλής βρίσκεται ανάμεσα στον Παν. Κανελλόπουλο και (θαρρώ) στον Κωστάκη Τσάτσο με την τεράστια μύτη. Ο λοφιοφόρος πίσω πρέπει να είναι φιγούρα κάποιου αυλικού, όχι συγκεκριμένο πρόσωπο.

Ο Νάσερ ήρθε στον Πειραιά με την κρατική θαλαμηγό Ελ Χουρίγια, που δίνει στον Μποστ το έναυσμα να υπογράψει (κάτω δεξιά, όρθια) ως Μεντ-ελ-Μποσταντζίγια και να γράψει «Ελ Εβιμερίγια» στην ασπίδα της μαμα-Ελλάς.

Ίσως λόγω της επίσκεψης των ξένων, το βιβλιάριο απόρων κορασίδων που είναι το σήμα κατατεθέν της Ανεργίτσας έχει τον τίτλο στα ιταλικά, Libro di poveri bambini.

Να προσέξουμε το θαυμάσιο λογοπαίγνιο «Νασέρ – απ’ τας Σέρρ’», αφού ο Καραμανλής καταγόταν από την Πρώτη Σερρών.

Στο κείμενο της μπορντούρας γίνεται αναφορά και πάλι στο μελλοντικό μαύρισμα του Κ. Καραμανλή στις εκλογές, αλλά επίσης στα έργα της Πλατείας Ομονοίας, ενώ τα ιματίδια δεν αναφέρονται μόνο για το λογοπαίγνιο: η αιγυπτιακή αποστολή είχε αρνηθεί να φορέσει ιματίδια (σαν κι αυτά που φοράει ο Καραμανλής στο σκίτσο) με αποτέλεσμα να απειληθεί διπλωματικό επεισόδιο.

Μπράβο πεδιά! Καλά κάνατε κε ήρθατε στην Ελλάδα
βλέπων εσάς, σιγά-σιγά θα συνηθίζη στη μαβράδα
τότε νάρθετε να τον δήτε που θα γυρνά με μάβρα ιματίδια
μάβρος-μάβρος κε ασορτί με τα μάβρα του τα φρείδια
γι’ αφτό πεδιά κάνουμε νυχθημερόν λιτανείας
όστε να πετύχη εις μαβρισμόν ως αιθίοψ της μαβριτανίας
κε υπολογίζουμε εντός των προσεχών μήνων
να κάνομε εξαγογέ αράβων κε βεδουίνων
προς πάσας κατεφθύνσεις κε γωνίας
πλέον μάβρους κι από τα βότσαλα της ομονοίας
της ατυχούς αφτής πλατείας που σφοδρός ηγαπήθη
εις ποικιλίε τονισμών κε χροματισμόν ασυνήθη
κε απαλαγείς η ελάς της εβνοιοκρατίας
θέλει αφξηθή του ισλάμ κε αραβικής δημοκρατίας

naser3

Διότι, πράγματι, φαίνεται ότι ενώ η επίσκεψη κατά τα άλλα έγινε μέσα σε πολύ εγκάρδιο κλίμα, προς στιγμή υπήρξε πρόβλημα με το πρωτόκολλο που όριζε κώδικα ενδυμασίας προκαλώντας τη δυσφορία της αιγυπτιακής αποστολής -και σε άλλο σκίτσο του ο Μποστ θίγει ακριβώς το θέμα αυτό, κάνοντας κι ένα τολμηρό για την εποχή λογοπαίγνιο με αποτέλεσμα να υποστεί το ψαλίδι της λογοκρισίας.

naser2

Το σκίτσο δημοσιεύτηκε στη Μακεδονία στις 9 Ιουνίου 1960. Ο Μποστ βάζει κάποιον Έλληνα επίσημο (αναρωτιέμαι ποιος είναι, βρείτε το) να επιδίδει στον Νάσερ μια πανταχούσα του Μεγάλου Αυλάρχη με τη μποστική διαταγή: Απαιτείται απταίστως να φορώμε ιματιδίων. Σε δεύτερο πλάνο, ο Ευάγγελος Αβέρωφ με τα χαρτιά του κυπριακού υπό μάλης (ήταν πρόσφατη η συμφωνία της Ζυρίχης).

Έγραψα πιο πάνω για λογοκρισία. Πράγματι, όπως έγραψε αργότερα ο Μποστ, στο μπαλονάκι με τα λόγια του Νάσερ υπήρχαν στο τέλος δυο ακόμα στίχοι, που κόπηκαν από τη λογοκρισία, διοτι ήταν οι εξής:

κι πέστε του ν’ αφίση των πρωτοκόλων
μην ερθω κει και του κόψω την καλημέρα

Έτσι έγραφε ο Μποστ, αλλά κάτι άλλο θα διάβαζαν οι αναγνώστες του, κάτι ομοιοκατάληκτο -και γι’ αυτό επενέβη η ψαλιδοχέρα κυρία Αναστασία!

alt
Διαφημίσεις (Ανεξάρτητο Δίκτυο)
Όλα τα μεταπτυχιακά σε ένα site !