Υπάρχει μια τελευταία ευκαιρία για φθηνή εξαγορά πλασματικών χρόνων στο δημόσιο

🕔14/11/2016 19:42
enotikiviotias

Η τεράστια αύξηση του κόστους εξαγοράς και το «παράθυρο» για φθηνή εξαγορά, έστω και μετά την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού.

Με την ισχύος του νέου ασφαλιστικού νόμου 4387/2016, ως γνωστόν αυξήθηκε σημαντικότατα και σε ορισμένες περιπτώσεις υπερτριπλασιάστηκε, το κόστος εξαγοράς/ αναγνώρισης πλασματικών ετών.

Ειδικά για τους ασφαλισμένους του Δημοσίου, αυτή η εξέλιξη είναι ιδιαίτερα δυσμενής, διότι το κόστος εξαγοράς πλασματικών ετών με βάση το προηγούμενο καθεστώς ήταν σχετικά χαμηλό, αφού υπολογιζόταν σε ποσοστό 6,67 % επί των μηναίων αποδοχών του υπαλλήλου για κάθε μήνα που αναγνώριζε αυτός. Αυτό το ποσοστό όμως, σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο νέος ασφαλιστικό νόμος, που ψηφίστηκε τον Μάιο, θα ανέλθει για όλους ασφαλισμένους στο 20 % επί των ασφαλιστέων αποδοχών τους. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο παρατηρήθηκε (ορθώς) «κύμα» αιτήσεων εξαγοράς πλασματικών ετών δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι έσπευσαν να προλάβουν να λάβουν αριθμό πρωτοκόλλου αίτησης προγενέστερο της ψήφισης ή της δημοσίευσης σε ΦΕΚ του νέου ασφαλιστικού νόμου.

Μετά την δημοσίευση του νέου νόμου όμως, όταν και δηλαδή οριστικοποιήθηκε η διατύπωση των άρθρων του, επιχειρήσαμε να ερμηνεύσουμε τις σχετικές διατάξεις, πάντα με την απαραίτητη διασταύρωση με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, που είναι ούτως ή άλλως ο τελικώς αρμόδιος για να κρίνει τις αιτήσεις και να επιβάλει τα ποσά που θα αξιώσει για τις εξαγορές πλασματικών. Αυτό στο οποίο καταλήξαμε είναι, ότι η διατύπωση του νόμου και ιδιαίτερα το εδάφιο του άρθρου 38, το οποίο αναφέρεται στο χρονικό σημείο όπου εντάσσονται οι ασφαλισμένοι στο Δημόσιο στο νέο καθεστώς υπολογισμού των εισφορών, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η αύξηση του ποσού εξαγοράς πλασματικών ετών, θα ισχύσει για το Δημόσιο, από την 1/1/2017.

Με βάση τα παραπάνω, οι ασφαλισμένοι στο Δημόσιο είναι τυχεροί, διότι με βάση, όπως έκανε δεκτό και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όποιοι καταθέσουν αιτήσεις εξαγοράς μέχρι και το τέλος του 2016, το ποσό που απαιτείται για την εξαγορά (το οποίο παρακρατείται με δόσεις από την σύνταξη και δεν είναι απαραίτητο να καταβληθεί εφάπαξ), θα υπολογιστεί με βάση το παλαιό καθεστώς και θα είναι μεταξύ 90-120 ευρώ τον μήνα. Μετά την 1η Ιανουαρίου 2017 το ποσό αυτό θα φτάσει και θα ξεπεράσει τα 300 ευρώ!
Διαβάστε περισσότερα »
Διαφημίσεις (Ανεξάρτητο Δίκτυο)
Όλα τα μεταπτυχιακά σε ένα site !