Γκρεμίζουν ελληνικό σχολείο στη Γερμανία

🕔24/10/2016 18:06

Αποφράδα ημέρα για τον ελληνισμό του Μονάχου χαρακτηρίζουν οι εκεί Έλληνες τη 19η Οκτωβρίου 2016. Eλήφθη –με ψήφους 78 υπέρ και 2 κατά–, η τελική απόφαση της Ολομέλειας του Δήμου Μονάχου υπέρ της κατεδάφισης του ελληνικού σχολείου, ονείρου δεκαετιών του ελληνισμού του Μονάχου.

Ο «Νέος Κόσμος» αναδεικνύει σήμερα το θέμα αυτό ως την κύρια είδησή του, για να υπογραμμίσει την αδιαφορία που διέπει, διαχρονικά, τις ελληνικές κυβερνήσεις, όσον αφορά τον απόδημο ελληνισμό.

Η υπόθεση ξεκίνησε το 2001 (επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ) όταν ο Δήμος παραχώρησε στην ελληνική κυβέρνηση οικόπεδο στο Μόναχο για να χτισθεί σχολείο για τα Ελληνόπουλα της Βαυαρίας.

Βασικός όρος της παραχώρησης, οι εργασίες να ολοκληρωθούν εντός προθεσμίας.

Στις 20 Ιουλίου 2016, και έπειτα από 15 χρόνια παρατάσεων επί της αρχικής προθεσμίας, «το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να μην παράσχει περαιτέρω παράταση και να αξιοποιήσει το δικαίωμα εξαγοράς του ακινήτου στην οδό Hachinger-Bach-Strasse 14a» όπως ανέφερε σε επιστολή του ο αντιδήμαρχος Μονάχου, Josef Schmid.

Την περασμένη εβδομάδα ήλθε η απόφαση για την κατεδάφιση του σκελετού του σχολείου, που είχε κατασκευαστεί αλλά ποτέ δεν προχώρησε.

Έτσι, σε μια οξύτατη ανοιχτή επιστολή η Ελληνική Κοινότητα Κάρλσφελντ Μονάχου, λέει:

«Ανίκανοι εκπρόσωποι όσων κυβέρνησαν από το 2001 μέχρι σήμερα, καταφέρατε με την προμελετημένη απόφασή σας να χάσουμε μετά από τόσες θυσίες, αγώνες και αγιασμούς με κορδέλες, το όνειρό μας.

Η Ελληνική Κοινότητα σας καταγγέλλει ανοιχτά στον ελληνικό λαό και καλεί την, επίσης, ανίκανη σημερινή κυβέρνηση, αν έχει το θάρρος, να αναλάβει να ξεσκεπάσει τους υπευθύνους για το αποτέλεσμα. Καλούμε, επίσης, την δικαστική εξουσία να ρίξει φως στην υπόθεση».

Και κατόπιν θέτει στο υπ. Παιδείας (υπεύθυνος για τον απόδημο ελληνισμό είναι ο υφυπουργός, Θεοδόσιος Πελεγρίνης) μεταξύ άλλων, τα εξής ερωτήματα:

«Γιατί η νέα πρόταση από τις 6 Σεπτεμβρίου 2016, που κατατέθηκε μετά βαΐων και κλάδων, τελικά ήταν χωρίς αντίκρισμα; Οι πληροφορίες μας –που, δυστυχώς, συνεχώς επιβεβαιώνονται–, λένε ότι καμία απολύτως παρέμβαση σε υψηλό πολιτικό επίπεδο δεν έγινε με τους Γερμανούς. Μόνο κάποιος γραμματέας πήρε τηλέφωνο. Τελικά, άλλη μία «σκληρή διαπραγμάτευση»;».

Εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, οι υπεύθυνοι Παιδείας, Μάξιμος Χαρακόπουλος, και Απόδημου Ελληνισμού, Αναστάσιος Δημοσχάκης, δήλωσαν ότι «παρά τις επανειλημμένες επισημάνσεις μας για τη δυσμενή τροπή της εθνικής υπόθεσης, ο κ. Φίλης και ο κ. Πελεγρίνης «αγρόν ηγόραζαν». Αναλίσκονται σε καθησυχαστικές δηλώσεις και σε κριτική για λάθη του παρελθόντος».

Από την πλευρά του, ο κ. Πελεγρίνης δήλωσε:

«Ποτέ έως τώρα δεν μίλησα για τις ευθύνες των προηγούμενων. Το κάνω τώρα γιατί προκαλούμαι. Επί 15 χρόνια οι κυβερνήσεις δεν έκαναν τίποτα. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε την καχυποψία των Βαυαρών λόγω της αβελτηρίας των προηγούμενων κυβερνήσεων. Προσπαθήσαμε να προχωρήσουμε τις εργασίες, ωστόσο δεν καταφέραμε να αναστρέψουν το κλίμα αναξιοπιστίας που μας κληροδότησαν. Παρ΄ όλα αυτά θα συνεχίσουμε τον δικαστικό αγώνα για το θέμα».

Πηγή: neoskosmos

Αθήνα, 21 Οκτωβρίου 2016
ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ-ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ ΓΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΗΜΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ:

Φίλης και Πελεγρίνης ‘‘αγρόν ηγόραζαν’’ για Σχολείο Μονάχου που γκρεμίζεται!

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος και ο Υπεύθυνος του Τομέα Απόδημου Ελληνισμού, βουλευτής Έβρου, κ. Αναστάσιος Δημοσχάκης, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

«Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μονάχου για την κατεδάφιση τού υπό ανέγερση σχολικού συγκροτήματος, που θα στέγαζε το Ελληνικό Σχολείο στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας, γκρεμίζει τον διαχρονικό πόθο της πολυπληθούς ομογένειάς μας στη Γερμανία και αποτελεί κόλαφο για την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.
Παρά τις επανειλημμένες επισημάνσεις μας για την δυσμενή τροπή της εθνικής υπόθεσης του Ελληνικού Σχολείου στο Μόναχο, ο κ. Φίλης και ο κ. Πελεγρίνης ‘‘αγρόν ηγόραζαν’’.
Αναλίσκονται σε καθησυχαστικές δηλώσεις στην Εθνική Αντιπροσωπεία, αλλά και σε κριτική για λάθη και παραλείψεις του παρελθόντος!

Όταν, μάλιστα, την 1η Αυγούστου 2016, τους εγκαλέσαμε από το βήμα της Βουλής γιατί εξέθεσαν τη χώρα, καθώς φάνηκαν ασυνεπείς στις δεσμεύσεις που οι ίδιοι ανέλαβαν – και δεν τήρησαν – για την υλοποίηση των χρονοδιαγραμμάτων του έργου, αντί να απολογηθούν, με περισσή αλαζονεία, εκτόξευαν ανοίκειους χαρακτηρισμούς.
Έστω και την ύστατη ώρα, καλούμε την Κυβέρνηση να εξαντλήσει κάθε νομική δυνατότητα, προκειμένου να αποτραπεί η υλοποίηση της οδυνηρής αυτής απόφασης».

Διαφημίσεις (Ανεξάρτητο Δίκτυο)
Όλα τα μεταπτυχιακά σε ένα site !