Φιλμ που έπεσαν θύματα της χούντας

🕔20/11/2016 11:11

Ντοκουμέντα αποδεικνύουν πως η χούντα λογόκρινε την Βουγουκλάκη, τον Βέγγο και την Μελίνα
Μια μελέτη στα Γενικά Αρχεία του Κράτους που παρουσιάζει το Σάββατο η Εφημερίδα "Έθνος", φέρνει στο φως μοναδικά ντοκουμέντα που αποδεικνύουν πως η χούντα των συνταγματαρχών έκοβε και έραβε τις ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου.

Θύματα της λογοκρισίας έπεσαν μεταξύ άλλων η Αλίκη Βουγιουκλάκη, ο Θανάσης Βέγγος και η Μελίνα Μερκούρη.
Οι μονταζιέρα της χούντας διαγράφει λέξεις όπως "κερατάς, ή "ρουφιάνος", αφαιρεί σκηνές όπου οι πρωταγωνιστές σπάνε πιάτα στο τσακίρ κέφι ή μουντζώνουν θυμωμένοι και εξαφανίζει ερωτικές σκηνές. Μάλιστα, οι χουντικοί αναλαμβάνουν ακόμη και το ρόλο τεχνοκριτικού περικόπτοντας τη διάρκεια των τραγουδιών στις ταινίες ή κρίνοντας την καλλιτεχνική τους αρτιότητα.
Τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα που παρουσιάζει το ρεπορτάζ του "Έθνους":
To... Γούνστοκ και οι αναρχικοί

alt
Έγγραφο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αθηνών τον Νοέμβριο του 1970 για την προβολή της ταινίας Woodstock(1970) και η απόφαση απαγόρευσης της ταινίας ένα μήνα αργότερα, καθώς "Αι προβαλλόμεναι εικόνες δικαιολογούν τας σημερινάς αντικοινωνικάς και αναρχικάς αντιλήψεις των νέων..."
"Να κοπούν οι μούντζες"

alt
Μούντζες και βρισιές στο πυρ το εξώτερον από τους "ηθικούς" διδάκτορες. Στην άδεια προβολής της ταινίας "Σχολή για Σωφερίνες" (1964) με το Θανάση Βέγγο απαιτούν "να περικοπή η σκηνή εις την αρχήν του έργου κατά την οποία οι δύο οδηγοί μουντζώνουν"
Θύμα και η Βουγιουκλάκη

alt
Θύμα της αντικομμουνιστικής υστερίας πέφτει ακόμη και η Αλίκη Βουγιουκλάκη. Η ταινία «Η κόρη μου η σοσιαλίστρια» (1966) απαγορεύεται. «Δύναται να επιτραπεί η προβολή της κατόπιν περικοπών των σκηνών πορείας, συνθημάτων, στάσεων εργασίας του εργοστασίου κ.λπ.» αναφέρεται στη γνωμοδότηση.
"Απαγορευτέα λόγω Μερκούρη"

alt
Ιούνιος του 1968 και η ταινία «Η ώρα της μεγάλης κρίσεως» - Il jiudizio universal (1961σε σκηνοθεσία Βιτόριο ντε Σίκα κρίνεται «απαγορευτέα» απλούστατα «λόγω Μελίνας Μερκούρη».
Πηγή: Ethnos
Διαφημίσεις (Ανεξάρτητο Δίκτυο)
Όλα τα μεταπτυχιακά σε ένα site !