EUFORIA: Ένα πρωτότυπο εκπαιδευτικό εργαλείο από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

🕔10/10/2016 13:17

Ένα ξεχωριστό project το οποίο έρχεται να αλλάξει το τοπίο στην κινηματογραφική εκπαίδευση στην Ελλάδα παρουσίασε το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα EUFORIA (European Films for Innovative Audience Development) 2015-2016.

Κάθε εκπαιδευτικός θα μπορεί να διδάσκει στα παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου έννοιες όπως η μετανάστευση, ο έρωτας, ο ρατσισμός και η αλληλεγγύη, χρησιμοποιώντας ως εργαλείο του το σινεμά και πιο συγκεκριμένα αγαπημένες ταινίες (μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ) όπως η "Στέλλα" τουιχαλη Κακογιάννη, η "Αστέρω" του Δημήτρη Γαζιάδη, η "Γη της Επαγγελίας" του Άντρεϊ Βάιντα κ.ά. Ένα πολύτιμο εκπαιδευτικό εργαλείο που εντάσσει δημιουργικά και ευέλικτα τον κινηματογράφο στη σχολική ύλη.

Όλα αυτά στην πλατφόρμα του EUFORIA www.filmfestival.gr/euforiabeta που αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμη για κινηματογραφική χρήση και εμπλουτίζεται διαρκή με νέο υλικό.

Τι είναι το EUFORIA

Είναι ένα σχέδιο κινηματογραφικής εκπαίδευσης επικεντρωμένο στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα διακρατικής συνεργασίας συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση ( MEDIA, Creative Europe) στο οποίο συμμετέχουν η Ελλάδα, η Πολωνία και η Ουγγαρία. Ξεκίνησε να υλοποιείται τον Νοέμβριο του 2015.

Η Μαρία Κολώνη, Επιστημονική Υπεύθυνη του EUFORIA τόνισε:" Η ιδέα προέκυψε λόγω του προσανατολισμού του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σε μια νέα τύπου εξωστρέφεια, μια εξωστρέφεια με την έννοια της αξιοποίησης του πολιτιστικού αποθέματος για παραγωγή καινοτόμων εκπαιδευτικών δράσεων και υπηρεσιών. Κατά δεύτερον από τη θερμή ανταπόκριση των μαθητών στα προγράμματα κινηματογραφικής παιδείας που εδώ και χρόνια σχεδιάζει και υλοποιεί με επιτυχία το Μουσείο Κινηματογράφου, ένας από τους βασικούς εκπαιδευτικούς βραχίονες του Φεστιβάλ. Επιθυμώντας να δημιουργήσουμε την απαραίτητη υποδομή για τη διαμόρφωση κινηματογραφικής παιδείας αναπτυξαμε το EUFORIA".

Ο ρόλος του ΦΚΘ

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ως βασικός διαχειριστής του προγράμματος, οργανώνει, συντονίζει και επιβλέπει τις εργασίες μεταξύ του δικτύου, και συγκεκριμένα μεταξύ του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (εκπαιδευτικού φορέα του ΦΚΘ), του πανεπιστημίου Spoleczna Akademia Nauk-San (Πολωνία) και του πολιτιστικού οργανισμού Laterna Magica Kulturális és Oktavási Szolgáltató Oft (Ουγγαρία).

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε σε σημερινή συνέντευξη τύπου, η Ελίζ Ζαλαντό, Γενική Διευθύντρια του ΦΚΘ: "Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για αυτά τα προγράμματα που καλωσορίζουν 25.000 παιδιά κάθε χρόνο. Στο πλαίσιο της κινηματογραφικής παιδείας σήμερα παρουσιάζουμε μια νέα διαδικτυακή πλατφόρμα που επιτρέπει σε εκπαιδευτικούς ανά την Ελλάδα να έχουν πρόσβαση σε εκπαιδευτικά εργαλεία για τον κινηματογράφο".

Εν συνεχεία η Ειρήνη Δελιδάκη, Υπεύθυνη έργου/Έρευνα εκπαιδευτικού υλικού Film Vault ανέφερε: "Στη διάρκεια της έρευνας και της συλλογής τους εκπαιδευτικού υλικού άρχισε να σκέφτομαι ότι επιτέλους η έβδομη τέχνη θα μπορεί να βρει ένα τρόπο να εισβάλει στη σχολική αίθουσα. Παραδίδοντας την ιστοσελίδα τελικά συνειδητοποιώ ότι αυτό που επιθυμούσαμε ήταν να δημιουργηθεί ένα στέκι, το στέκι της κινηματογραφικής παιδείας. Ένα στέκι που θα συναντιούνται κινηματογραφικές δημιουργίες με τις εκπαιδευτικές ανάγκες και εκεί θα διασταυρώνονται τα κινηματογραφικά σύμβολα με τις εφηβικές ανησυχίες".

Βασικές δράσεις του EUFORIA

1. Το ευρωπαϊκό διήμερο συνέδριο "Ανιχνεύοντας την Κινηματογραφική Παιδεία σε Διακρατικό Επίπεδο: Ελλαδα-Πολωνία -Ουγγαρία", το οποιο πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο τους 2016.

2. Πυλώνας του EUFORIA είναι η εκπαιδευτική ψηφιακή πλατφόρμα FILM VAULT η οποία περιλαμβάνει ψηφιακό κατάλογο 90 ταινιών μυθοπλασιας, και ντοκιμαντέρ μικρού και μεγάλου μήκους (30 ελληνικές 30 πολωνικες και 30 ουγγρικές παραγωγές).

3. Μαθητικά ντοκιμαντέρ: ομάδες μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από την Ελλάδα, την Πολωνία, και την Ουγγαρία δημιούργησαν ντοκιμαντέρ μικρού μήκους με κοινό θέμα τη διαμόρφωση του σύγχρονου αστικού τοπίου μέσα από έργα που επιδοτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα 24 ντοκιμαντέρ του θα ανέβουν στην πλατφόρμα του FILM VAULT και θα διαγωνιστούν στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Μαθητικού Ντοκιμαντέρ το Νοέμβριο του 2016.

4. Τα Docs For Kids ταξιδεύουν: Η ενότητα Docs For Kids του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης που απευθύνεται αποκλειστικά στο νεανικό κοινό, πλασιωνει και υποστηρίζει το πρόγραμμα EUFORIA. Ήδη, ταινίες από το Docs For Kids και πιο συγκεκριμένα τα ντοκιμαντέρ " Στο δρόμο για το σχολείο " και οι "Γενναίοι: Τα παιδιά της εξέγερσης της Βαρσοβίας" προβλήθηκαν σε μαθητε Άρης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα, την Πολωνία και την Ουγγαρία.

5. Διακρατικές περιφερειακές κινηματογραφικές προβολές, σε φυλακές.

Να σημειωθεί ότι η πρόσβασή στην πλατφόρμα είναι ελεύθερη για το κοινό. Απευθύνεται κυρίως σε μαθητές, εκπαιδευτικούς, ερευνητές, επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου, συμβούλους εκπαίδευσης (υπουργεία Παιδείας-Πολιτισμού) και κάθε σινεφίλ.

Τέλος, στο πλαίσιο της σημερινής συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Κινηματογράφου, παρουσιάστηκε η αφίσα του 57ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που σχεδίασε ο Θεσσαλονικιός γραφίστας, Δημήτρης Παπάζογλου - όπως μπορείτε να δείτε στην παρακάτω φωτογραφία.

Συνέχεια του άρθρου
Διαφημίσεις (Ανεξάρτητο Δίκτυο)
Όλα τα μεταπτυχιακά σε ένα site !