Επίπτωση της καφεΐνης που δεν φαντάζεστε

🕔13/07/2016 23:57

Αν σας αρέσει ο καφές και η δυνατή μουσική καλό θα είναι να προσέχετε από εδώ και πέρα. Προσεκτικοί πρέπει να είναι και οι εργαζόμενοι σε αεροδρόμια ή μέρη με αυξημένο θόρυβο , καθώς μια πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι η καφεΐνη έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ακοή!

Πώς είπατε; Δεν σας... ακούγεται πιστευτό αυτό; Σύμφωνα, λοιπόν με έρευνα του McGill στον Καναδά, η τακτική κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να εμποδίσει σε μεγάλο βαθμό την ανάκτηση της ακοής από το δυνατό θόρυβο, ενώ είναι πιθανό να κάνει και μόνιμη την ζημιά στην ακοή!

“Όταν το αυτί είναι εκτεθειμένο σε δυνατό θόρυβο, μπορεί να υποστεί μια προσωρινή μείωση ακοής, που ονομάζεται και ακουστική προσωρινή μετατόπιση κατωφλίου. Η διαταραχή αυτή είναι συνήθως αναστρέψιμη κατά τις πρώτες 72 ώρες μετά την έκθεση, αλλά αν τα συμπτώματα επιμένουν, η ζημιά θα μπορούσε να γίνει μόνιμη”, υποστηρίζει ο δρ Faisal Zawawi, ωτορινολαρυγγολόγος στο πανεπιστήμιο McGill.

Οι ερευνητές έφτασαν σε αυτό το συμπέρασμα, για τις επιπτώσεις της καφεΐνης στην ακοή, μέσω ενός πειράματος σε ινδικά χοιρίδια. Τα ομαδοποίησαν και τα χώρισαν σε εκείνα που ζούσαν σε περιβάλλον με αυξημένο θόρυβο και χωρίς να πίνουν καθόλου καφέ, και σε εκείνα που ζούσαν στο ίδιο περιβάλλον με αυξημένο θόρυβο, αλλά έπαιρναν καθημερινά δόση καφεΐνης.

Τα πειραματόζωα εκτίθεντο για μία ώρα την ημέρα σε επίπεδο θορύβου αντίστοιχο με εκείνο που εκτίθενται οι που πάνε σε μια συναυλία ροκ ή μέταλ μουσικής. Μετά από οκτώ ημέρες, διαπίστωσαν ότι υπήρχε σημαντική διαφορά στην ολική απώλεια ακοής που καταγράφηκε στα μέλη της κάθε ομάδας.

Τα πειραματόζωα που έπιναν καθημερινά καφεΐνη είχαν μειωμένη ανάκτηση της ακοής τους, σε σύγκριση με εκείνα που δεν έπιναν καθόλου καφέ.

Το 2015, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων δημοσίευσε μια οδηγία, βάσει της οποίας, η ημερήσια πρόσληψη καφεΐνης από όλες τις διατροφικές να μην ξεπερνάει τα 400 mg, ενώ και η κάθε μία δόση καφεΐνης δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα 200 mg, ώστε να θεωρείται ασφαλής για τους ενήλικες στο γενικό πληθυσμό.

Αλλά η έρευνα του πανεπιστημίου McGill δείχνει ότι η έκθεση σε δυνατούς θορύβους σε συνδυασμό με την καθημερινή κατανάλωση 25 mg καφεΐνης μπορεί να έχει σαφή αρνητικό αντίκτυπο στην ανάκαμψη της ακοής του ατόμου.

Διαφημίσεις (Ανεξάρτητο Δίκτυο)
Όλα τα μεταπτυχιακά σε ένα site !