Διορθωτικές κινήσεις στο Ασφαλιστικό προμηνύει η Αχτσιόγλου

🕔13/11/2016 18:07

Για "μια οικονομία που περνά σε εποχή ανάκαμψης δεν μπορεί να έχει συστατικό της στοιχείο συνταγές, που εντείνουν την ύφεση", έκανε λόγο η νέα υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, αφήνοντας να διαφανεί, η γραμμή, που θα ακολουθήσει στη διαπραγμάτευση με τους ισχυρούς του ΔΝΤ.

Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής» τοποθετείται για τα ακανθώδη θέματα της εργασιακής μεταρρύθμισης.

«Τα όρια που θέτει η ελληνική νομοθεσία, πέρα από τα οποία μια απόλυση λογίζεται ομαδική, είναι πλήρως συμβατά με το ενωσιακό δίκαιο», δηλώνει η νέα υπουργός απαντώντας και στο ΔΝΤ που ζητεί αύξηση των ορίων για τις ομαδικές απολύσεις.

Η Εφη Αχτσιόγλου εξηγεί πως κεντρικός στόχος της κυβέρνησης είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων μέσω της ενίσχυσης του κοινωνικού διαλόγου σε κλαδικό και εθνικό επίπεδο.

Απαντά, όμως, και για τις επιθέσεις που δέχθηκε: «Δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε την ηλικία ως φετίχ».

Ακολουθούν αποσπάσματα από τη συνέντευξη που παραχώρησε η νέα υπουργός Εργασίας:

Μετά την υπουργοποίησή σας ακολούθησε ένας ορυμαγδός από επιθέσεις ακόμη και σεξιστικού ή ρατσιστικού περιεχομένου…

Στον βαθμό που η κριτική θα είναι πολιτική και θα αφορά το έργο του υπουργείου θα τη λαμβάνω σοβαρά υπόψη μου. Ωστόσο, μεγάλο μέρος της κριτικής που δέχθηκα ήδη διαπνέεται από έντονα σεξιστικά ως προς το φύλο ή διακριτικά ως προς την ηλικία χαρακτηριστικά. Σε σχέση με το φύλο, το πρόβλημα δεν είναι προσωπικό. Είναι βαθιά κοινωνικό. Αφορά τη θέση της γυναίκας στον εργασιακό χώρο και ιδίως την επίθεση που δέχεται όταν αναλαμβάνει μια θέση ευθύνης.

Συχνά στη στάση αυτή αναδύονται τα συντηρητικά αντανακλαστικά της κοινωνίας, τα οποία γνωρίζουμε ήδη από την καθημερινότητά μας αλλά και από τις καταγγελίες που φθάνουν στο υπουργείο για άνιση μεταχείριση γυναικών στους χώρους εργασίας.

Όπως και να’ χει, είμαι βέβαιη ότι οι προοδευτικές φωνές για μια πραγματικά ισότιμη αντιμετώπιση των γυναικών στην εργασία θα επικρατήσουν και το υπουργείο θα δουλέψει και σε αυτή την κατεύθυνση. Ας μην ξεχνάμε πως ο εγχώριος Τύπος χαιρέτησε την υπουργοποίηση της 27χρονης πολιτικού στη Σουηδία.

Πώς εμπλέκεται το Ασφαλιστικό στη δεύτερη αξιολόγηση;

Το Ασφαλιστικό αποτελούσε προαπαιτούμενο της πρώτης αξιολόγησης, έχει κλείσει και δεν ξανασυζητείται. Μπροστά μας έχουμε το δύσκολο έργο της υλοποίησης του νόμου, την ενοποίηση των Ταμείων στον ΕΦΚΑ κ.λπ. Βέβαια, όπου στον νόμο υπάρχουν τυχόν αβλεψίες ή έχουν γίνει λάθη, θα υπάρξουν οι απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις.

Διαφημίσεις (Ανεξάρτητο Δίκτυο)
Όλα τα μεταπτυχιακά σε ένα site !