Δύο σρατηγικές στο Μαξίμου για τα "δύσκολα" της β' αξιολόγησης

🕔02/10/2016 21:45

Η κυβέρνηση, τις τελευταίες ημέρες, είναι προσηλωμένη στη συνεδρίαση του Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου, όπου αναμένει να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ.

ευρώ.

Με την ολοκλήρωση και των υπολειπομένων προαπαιτουμένων της πρώτης αξιολόγησης, η Αθήνα αναμένεται να μπει αμέσως στα δύσβατα μονοπάτια της δεύτερης αξιολόγησης. Και μολονότι η κυβέρνηση διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι η νέα «δοκιμασία» θα είναι και πιο εύκολη και πιο ταχεία, το γεγονός ότι το βασικό της αντικείμενο αφορά τα εργασιακά προκαλεί ήδη σοβαρούς πονοκεφάλους στο Μαξίμου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, δύο είναι τα βασικά σενάρια που επεξεργάζεται ο έλληνας πρωθυπουργός για την έκβαση της δεύτερης αξιολόγησης, τα οποία βασίζονται με τη σειρά τους στις δύο διαφορετικές εισηγήσεις που δέχεται από στενούς του συνεργάτες. Χάριν συντομίας, θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει αυτά τα δύο σενάρια ως το «αισιόδοξο» και το «απαισιόδοξο» ή ορθότερο το «συναινετικό» ή το «συγκρουσιακό».

Σενάρια «ευελιξίας» και συναίνεσης

Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, βασικός θιασώτης του οποίου φέρεται να είναι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να δείξει κάποια «ευελιξία» στη διαπραγμάτευση της δεύτερης αξιολόγησης, προκειμένου να λάβει ως αντάλλαγμα κάποιες δεσμεύσεις στην εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Η ανάληψη αυτών των δεσμεύσεων από τους δανειστές, σε συνδυασμό με την επιτυχή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θα ανοίξει το δρόμο για την συμπεριλήψη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης του Μάριο Ντράγκι. Κάτι που με τη σειρά του, αναμένεται να επιτρέψει στην χώρα να επιστρέψει στις αγορές, σταδιακά και δοκιμαστικά στην αρχή, με μεγαλύτερη πίστη και σταθερότητα στη συνέχεια.

Το Βερολίνο πάντως ξεκαθάρισε για ακόμη μία φορά αυτή την εβδομάδα, με τις δηλώσεις του κ. Σόιμπλε, πως δεν είναι διατεθειμένο να προχωρήσει σε καμία τέτοια εξειδίκευση μέτρων για το ελληνικό χρέος πριν τις γερμανικές εκλογές που θα γίνουν το 2017. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η στάση που κρατά το ΔΝΤ, το οποίο αρνείται πεισματικά να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα εάν δεν λάβει περαιτέρω εγγυήσεις για το χρέος της Ελλάδας, δημιουργεί τριγμούς στο εσωτερικό του κόμματος της κ. Μέρκελ. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Bild, βουλευτές του CDU φέρεται να κατηγορούν την καγκελάριο για αθέτηση των υποσχέσεων που έδωσε για συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Ο αναβρασμός -σημειώνει η Bild- προκύπτει και από το γεγονός ότι τη στιγμή που εκταμιεύονται και άλλα δισεκατομμύρια από το Βερολίνο προς την Ελλάδα, το Ταμείο ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του.

Την επιδίωξη εκμετάλλευσης αυτής ακριβώς της αντίφασης των δανειστών προκρίνει το «συναινετικό» σενάριο της λεγόμενης «ευελίξίας». Το βασικό αίτημα της ελληνική κυβέρνησης που αφορά τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος αφορά τη δέσμευση ότι η χώρα δεν θα δαπανά κατ'έτος πάνω από το 15% του ΑΕΠ για τόκους και χρεολύσια. Αφορά επίσης την μείωση των επιτοκίων από τον ΕSM κατά από το 1,8%.

Το σενάριο αυτό, λοιπόν, προβλέπει ότι τα παραπάνω, αν και δύσκολα, μπορούν να επιτευχθούν, εφόσον η Αθήνα επιλέξει να προχωρήσει σε στρατηγικές παραχωρήσεις στη διαπραγμάτευση, προκειμένου να λάβει πίσω τα μέτρα για το χρέος.

Το «συγκρουσιακό» σενάριο

Αρκετοί είναι ωστόσο οι υπουργοί και οι συνεργάτες του πρωθυπουργού που κρίνουν ως ιδιαίτερα αισιόδοξο το προαναφερθέν σενάριο και προβαίνουν σε μια εκ διαμέτρου αντίθετη ανάλυση.

Σύμφωνα λοιπόν με τις εκτιμήσεις αυτές, η άλλη όψη της αντίφασης Βερολίνου-ΔΝΤ είναι πως και οι δύο «παίκτες» φαίνεται πως αρχίζουν να συμβιβάζονται με την ιδέα ότι οι μεγάλες αποφάσεις για το ελληνικό πρόγραμμα θα μεταφερθούν μετά το 2017 και τις γερμανικές εκλογές. Οι μεγάλες αυτές αποφάσεις αφορούν κατ'αρχάς το θέμα του χρέους, για το οποίο η εκτίμηση ορισμένων κυβερνητικών στελεχών είναι ότι η Γερμανία δεν θα δεχθεί οποιαδήποτε δέσμευση λιγότερο από ένα χρόνο πριν την ομοσπονδιακή κάλπη. Και, δεύτερον, αφορούν το θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, μια απόφαση που επίσης ενδέχεται να αναβληθεί για μετά το 2017 καθώς συναρτάται άμεση με την πρώτη απόφαση για το χρέος. Ακόμη όμως και χωρίς εκπεφρασμένη απόφαση περί συμμετοχής, το ΔΝΤ θα παραμείνει στις διαπραγματεύσεις.

Όπως αναφέρουν λοιπόν τα κυβερνητικά στελέχη που αναλύουν με αυτόν τον τρόπο την πολιτική συγκυρία, ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να βάλει στην άκρη την «ευελιξία» και να προτιμήσει μια «σκληρή γραμμή» στη δεύτερη αξιολόγηση, προκειμένου να διασώσει όσα περισσότερα μπορεί στο θέμα των εργασιακών, ένα θέμα που αναμένεται να πλήξει βασικούς ιδεολογικούς πυλώνες του ΣΥΡΙΖΑ.

H επιλογή Τσίπρα και το plan B

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να κλίνει υπέρ της πρώτης στρατηγικής, καθώς πιστεύει πως εάν αυτή ευοδωθεί θα αποτελέσει το κλειδί για την αντιστροφή του αρνητικού κλίματος για την κυβέρνηση, έτσι όπως αυτό καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις.

Ειδικότερα, στην περίπτωση που υπάρξει κάποια ευνοϊκή εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και συνακόλουθα ο Μάριο Ντράγκι αποφασίσει την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, η σταθερότητα θα επανέλθει, το οικονομικό κλίμα θα αλλάξει, οι επενδυτές θα επιστρέψουν και τα δημοσιονομικά περιθώρια για την άσκηση μιας διαφορετικής οικονομικής πολιτικής σε ορισμένους τομείς θα είναι πιο ευρεία.

Εάν έτσι έχουν τα πράγματα, το θέμα των πρόωρων εκλογών επίσης μπαίνει στο ράφι, παρά τις περί του αντιθέτου εκτιμήσεις πολλών. Και παρά την κλιμάκωση της έντασης και των επιθέσεων στην αντιπολίτευση από το κυβερνητικό στρατόπεδο. Στο «αισιόδοξο», λοιπόν, σενάριο πιο πιθανό μοιάζει το ενδεχόμενο του ανασχηματισμού.

Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι η κυβερνητική στρατηγική δεν περιλαμβάνει και ένα Plan B. Όπως ανέφερε πριν από λίγο καιρό το ρεπορτάζ του TheTOC, στο κυβερνητικό επιτελείο ήδη επεξεργάζονται ένα εναλλακτικό, «κακό» σενάριο, με στόχο τη συγκράτηση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ κοντά στο 20%, ώστε το κόμμα να καταφέρει να παραμείνει ρυθμιστής την επόμενη ημέρα μιας ενδεχόμενης εκλογικής αναμέτρησης.

Διαφημίσεις (Ανεξάρτητο Δίκτυο)
Όλα τα μεταπτυχιακά σε ένα site !