Δημοτικό Σχολείο Μήλου: Θεατρικό με αφορμή τα γεγονότα του Πολυτεχνείου

🕔23/11/2016 19:26

ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΔΡΩΜΕΝΟ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ, μία ιδέα της Θεατρολόγου και Ηθοποιού, Αλεξάνδρα Χριστοδουλέα, οπου πραγματοποιήθηκε στο 10θ δημοτικό σχολείο Μηλου

''ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ''

Γίνεται χρήση της τεχνικής αφηγηματικής μίμας όπου με τη χρήση κάποιων λέξεων, φράσεων κλειδιών και με κάποιο σύγχρονο ή αντικείμενο εποχής οι ηθοποιοί έχουν ως στόχο να δώσουν κάποιες εικόνες και να αφηγηθούν και να φωτίσουν κάποια σημεία της ιστορίας. Στο δρώμενο έγινε προσπαθεια να χρησιμοποιηθούν όλες οι μορφές παραστατικών τεχνών και να δώσουν μια σύγχρονη , πρωτοποριακή μορφή, αναδεικνύωντας το προοδευτικό περιεχόμενο.

Στην πρώτη απόπειρα έλαβαν μέρος 35 μαθητές. Προηγήθηκε προβολή, απόσπασμα του ντοκιμαντερ του Π. Βούλγαρη για το Πολυτεχνείο.

( Το φόντο είναι η πύλη του Πολυτεχνείου, ζωγραφιά 2*3 μέτρα, ασπρόμαυρη. Τα σκηνικά βρίσκονται όλα διάσπαρτα επί σκηνής . Μία ντουντούκα, μία γραφομηχανή, μια διπλωμένη αφίσα, ένας κουβάς με ένα ξύλο μέσα, ένα ραδιόφωνο εποχής με σύγχονα ακουστικά, κάποια γαρίφαλλα, χαρτιά με συνθήματα, μαρκαδόροι, αριστερά της σκήνης ένα μικρόφωνο. Ενδυματολογικά γίνεται προσπάθεια να προσεγγίσουν την εποχή με τη σημερινή μόδα. )

20 κάθονται σε μία γωνία κάτω από την σκηνή δεξιά, 15 διάσπαρτοι στο κοινό.

Το δρόμενο ξεκινάει ενώ σηκώνονται και τραγουδουν το ''Πάλις Ξεκίνημα''. Ενώ τραγουδούν η ομάδα που καθόταν στη γωνία προχωράει και παίρνει θέση στη σκηνή. Δηλαδή τοποθετούνται στα αντικείμενα και δρουν με αυτά. Δηλαδή ένας παίρνει την αφίσα ( περιστέρι ειρήνης-Πικάσο ) και την κολλάει, δύο αναδεύουν το ξύλο μέσα στον κουβά δίνοντας την αίσθηση πως φτιάχνουν κόλα, κάποιος δοκιμάζει την ντουντούκα, κάποιοι γράφουν συνθήματα σε χαρτιά, ( ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ- ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ, ΚΑΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ, ΤΣΑΚΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ ), άλλος τα κόβει και τα κάνει στίβες όπου μόλις τελειώσει το τραγούδι άλλος παίρνει τα τρικάκια και τα πετάει στον αέρα. Στο φόντο βρίσκονται τρείς , όπου ένας χρωματίζει τα γαρύφαλλα, και οι άλλοι δύο γράφουν στις κολώνες της πύλης, ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ, ΕΞΩ ΑΙ ΗΠΑ, ένας βρίσκεται στην γραφομηχανή και δακτυλογραφεί συνεχώς, κάποιος με την φωτογραφική απο θανατίζει συνεχώς τα γεγονότα σε σκηνή και κοινό, δίνοντας την αίσθηση δημοσιογράφου, τρεις-τέσσερις φορούν στο πέτο τα γαρύφαλλα που βρίσκονται κάτω και μετά κάνουν πως συνομοτούν. Οι υπόλοιποι μέσα στο κοινό με αργή κίνηση τραγουδούν και σηκώνονται μπροστά από της θέσεις του φορώντας ένα αξεσουάρ εποχής ( υποδηλώνει πως μέρος του κοινού μπαίνει με κάποιο αντικείμενο στην εποχή και ετοιμάζεται να πάρει θέση, κάτι που μπορεί να βοηθήσει και να παρακινήσει δημιουργώντας ατμόσφαιρα στους θεατές ).

read more

Συνέχεια του άρθρου
Διαφημίσεις (Ανεξάρτητο Δίκτυο)
Όλα τα μεταπτυχιακά σε ένα site !