Δημοσίευμα φωτιά από τη WSJ: Η Ελλάδα μπλόκαρε τις κυρώσεις κατά τράπεζας του Ιράν

🕔01/11/2016 22:37

Άγνωστες μπορεί να είναι οι συνέπειες από το μπλόκο που φέρεται να έβαλε η Ελλάδα στην ανανέωση των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της ιρανικής Saderat, την οποία επί χρόνια κατηγορούν Ευρωπαίοι και Αμερικανοί πως συνδέεται με την τρομοκρατία.

Η είδηση έγινε γνωστή μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal το οποίο επικαλείται Αμερικανούς.....
, Ευρωπαίους αλλά και Έλληνες αξιωματούχους και κάνει λόγο για βέτο της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα στην ανανέωση των κυρώσεων κατά της ιρανικής τράπεζας Saderat....

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έλαβε τη συγκεκριμένη απόφαση να πάει κόντρα δηλαδή σε Ευρωπαίους και Αμερικανούς σε μία προσπάθεια αναθέρμανσης των σχέσεων με το Ιράν, κάτι που είχε προσπαθήσει η κυβέρνηση και στην πρώτη της θητεία.

Μάλιστα, όπως αναφέρει η Wall Street Journal υπήρξαν σοβαρότατες πιέσεις τόσο από ευρωπαίους εταίρους όσο και από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά η Ελλάδα επέμεινε να βάλει μπλόκο στις αποφάσεις της Ευρώπης.

Υπήρξαν μάλιστα και σαφείς προειδοποιήσεις από αμερικανούς βουλευτές, οι οποίοι ήρθαν σε επαφή με την ελληνική κυβέρνηση και φέρεται να τόνισαν πως η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει σοβαρές συνέπειες εάν επιτρέψει στην ιρανική τράπεζα Saderat να λειτουργήσει εκ νέου. Αναφέρεται επίσης πως η συγκεκριμένη ιρανική τράπεζα είχε γραφείο στην Αθήνα που έκλεισε μετά τις κυρώσεις των Ευρωπαίων.

Επισημαίνεται πως είναι η πρώτη φορά που κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης εμποδίζει ουσιαστικά την επιβολή κυρώσεων στο Ιράκ μετά τη διεθνή συμφωνία για τη ρύθμιση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Κυρώσεις στη συγκεκριμένη τράπεζα έχει επιβάλει και η Ουάσινγκτον με την κατηγορία πως χρηματοδοτούσε τρομοκρατικές και ισλαμιστικές οργανώσεις, όπως η Χεζμπολάχ και η Χαμάς.

Επίσης τόσο η Ευρώπη όσο και οι ΗΠΑ συνδέουν τη συγκεκριμένη τράπεζα με την κατηγορία πως συνδεόταν με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Η εφημερίδα Wall Street Journal επισημαίνει πως το ελληνικό μπλόκο έρχεται σε μία κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα με δεδομένη την επικείμενη επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου, Μπάρακ Ομπάμα και με δεδομένη τις προειδοποιήσεις του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών πως όποια επιχείρηση συνεργάζεται με την ιρανική τράπεζα Saderat θα αποκοπεί από το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Πηγή: WSJ και mignatiou.com
Διαφημίσεις (Ανεξάρτητο Δίκτυο)
Όλα τα μεταπτυχιακά σε ένα site !