Διεθνής Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού – Εκδηλώσεις

🕔14/10/2016 22:19

Η 15η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί παγκοσμίως ως η Διεθνής Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού, με σκοπό να διαδοθεί η μεγάλη σημασία της χρήσης του και για να ευαισθητοποιηθεί το ευρύ κοινό απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν άτομα με προβλήματα όρασηςκαθημερινά και στη συνεχή προσπάθειά τους για αυτόνομη κι ανεξάρτητη διαβίωση.

Η ιστορία του λευκού μπαστουνιού ξεκινά μετά το τέλος του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου στην Αμερική, με την ανάπτυξη ενός κινήματος αποκατάστασης κι επανεξέτασης των ατόμων που τυφλώθηκαν από ατυχήματα κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Το συγκεκριμένο κίνημα ξεκίνησε από τον οφθαλμίατρο Richard Hoover. Ο Richard Hoover ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε ένα μακρύ καλάμι για να βοηθήσει την κίνηση των τυφλών βετεράνων του πολέμου.

Φέτος, το Κέντρο Εκπαιδεύσεως και Αποκαταστάσεως Τυφλών (ΚΕΑΤ) και η ΑΜΚΕ Πρωτοπορία, διοργανώνουν σειρά δράσεων για τον εορτασμό της ημέρας, σηματοδοτώντας την αξία της ανεξάρτητης, ασφαλούς και άνετης περιήγησης του ατόμου με οπτική αναπηρία σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους. Για να συμβεί αυτό, οι υπηρεσίες του ΚΕΑΤ και οι εκπαιδευτές κινητικότητας συνεργάζονται με όλους τους φορείς ώστε να γίνουν όλο και περισσότεροι χώροι προσβάσιμοι.

Οι δράσεις του ΚΕΑΤ για τον εορτασμό της ημέρας «Λευκού Μπαστουνιού»είναι οι εξής:

Αθήνα:

  • Σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών πραγματοποιούνται δράσεις την Παρασκευή 14/10, στον Πεζόδρομο Μαρίκας Κοτοπούλη (μπροστά από το Hondos Center Ομόνοιας) και στον πεζόδρομο Σιβιτανίδου (μπροστά από τον ηλεκτρικό σταθμό Καλλιθέας) με διανομή φυλλαδίων για ενημέρωση του κοινού σε θέματα προσβασιμότητας καθώς και προσομοίωση στην κινητικότητα και προσανατολισμό με μάσκα και μπαστούνι για όποιον ενδιαφέρεται να ζήσει την εμπειρία. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε κλήρωση για να ζήσουν την εμπειρία του Dialogue in the Dark στο Θέατρο Badminton.

Θεσ/νικη:

• Σε συνέχεια της επιτυχημένης συνεργασίας του ΚΕΑΤ με την Εφορία Αρχαιοτήτων Πιερίας για την προσβασιμότητα του Πάρκoυ Λειβήθρων από τα άτομα με οπτική αναπηρία και σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ανατολικού Ολύμπου, θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη των μαθητών Γυμνασίου-Λυκείου και φοιτητών του ΚΕΑΤ στο Πάρκο Λειβήθρων, την Παρασκευή 14/10, στις 9.00 το πρωί. Εκεί θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν μέρος σε διαδραστικά εργαστήρια όπως: Ηχητική ξενάγηση των συμμετεχόντων με τη χρήση MP3 και απτικών κειμένων και χαρτών, παιχνίδι «Παίζοντας ανασκαφή», θεατρικό παιχνίδι με κατασκευή μάσκας/προσωπείου, εργαστήριο αγγειοπλαστικής, εργαστήριο φυσικής δόμησης και εργαστήριο συντήρησης.

  • Σε συνεργασία με την Κοινωφελή Επιχείρηση Υπηρεσιών Νεάπολης – Συκεών και τις Δημοτικές Βιβλιοθήκες Νεάπολης και Συκεών θα παρουσιαστεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και οι δράσεις του Κέντρου στις 17/10 και ώρα 19:00 στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Συκεών και στις 18/10 και ώρα 19:00 στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Νεάπολης.

www.eidikospaidagogos.gr

Διαφημίσεις (Ανεξάρτητο Δίκτυο)
Όλα τα μεταπτυχιακά σε ένα site !