ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 400 ΧΡΟΝΙΑ WILLIAM SHAKESPEARE

🕔21/06/2016 21:12
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στις 15/16 Απριλίου 2016 στο ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΦΤΑΝΤΖΗΣ» της ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΕΡΡΩΝ πραγματοποιήθηκεδιημερίδα – αφιέρωμα στον μεγάλο Άγγλο δραματουργό Ουίλιαμ Σαίξπηρ που διοργάνωσε η Μακεδονική Ένωση Καθηγητών Αγγλικής Δημόσιας Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Ν.Σερρών (TEUM)με τίτλο

“400 χρόνια WilliamShakespeare :
το έργο του, διαχρονική αξία στηνπαγκόσμια πνευματικήσκηνή ”

Η διημερίδα είχε ως κεντρικό θεματικό άξονα το μεγαλειώδες διαχρονικόέργο του, με αφορμή τον παγκόσμιο εορτασμό «Shakespeare 400 years” και την προσφορά του στην παγκόσμια πολιτιστική σκηνή.
Ο WilliamShakespeare έζησε το 16 αι. μ.Χ. και πέθανε το 1616, αφήνοντας πίσω του μια τεράστια παρακαταθήκη από ποιήματα και θεατρικά έργα με αριστοτεχνικό λόγο και πυκνά νοήματα, τα οποία παραμένουν επίκαιρα, θίγοντας καίρια κοινωνικά ζητήματα όπως η φιλία, ο έρωτας, η κοινωνική θέση της γυναίκας, το ανθρώπινο και το θείο δίκαιο, η θλίψη και η απληστία της εξουσίας, αλλά και αγγίζοντας τα βαθύτερα συναισθήματα της ανθρώπινης φύσης.
Ο σκοπός της εκδήλωσης ήταν να δώσουμε την ευκαιρία στο ευρύ κοινό να γνωρίσει το έργο του, να μοιραστούμε τις έγκυρες ακαδημαϊκών καθηγητών, αλλά και να δώσουμε στους εκπαιδευτικούς υλικό και ιδέες για να τις μεταφέρουν μέσα στην τάξη, ως ερέθισμα για να αγαπήσουν οι μαθητές τη λογοτεχνία και το θέατρο και ως τροφή για σκέψη πάνω σε διαχρονικά διλλήματα του ανθρώπου.
Η διημερίδα ολοκληρώθηκε σε τρία μέρη: θεωρητικές εισηγήσεις, παρουσιάσεις εκπαιδευτικών πρακτικών και βιωματικά εργαστήρια. Παράλληλα προβλήθηκαν σε συνεργασία με τη ΔΚΒΣ τρία κινηματογραφικά αριστουργήματα βασισμένα σε θεατρικά έργα του Σαίξπηρ : Ο « ΑΜΛΕΤ» του Τζεφιρέλι, ο «ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΛΗΡ» του Τζόναθαν Μίλερ και ο « ΜΑΚΜΠΕΘ» του Ρομάν Πολάνσκι.
Ευχαριστούμε θερμά τους ομιλητές που τίμησαντην Ένωσή μας και την πόλη των Σερρών με την παρουσία και τη συμμετοχή τους και για τις ενδιαφέρουσες εισηγήσεις τους:
  • τον κ. Καψάλη Διονύσιο, διευθυντή του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας, συγγραφέα, ποιητή, μεταφραστή και δοκιμιογράφο
  • την κ. Βασιλική Μαρκίδου, καθηγήτρια Αγγλικής Λογοτεχνίαςκαι Πολιτισμού του ΕΚΠΑ
  • τις κ.κ. Κατερίνα Κίτση και Δέσποινα Καλαϊτζίδου, καθηγήτριες Αγγλικής Λογοτεχνίας του ΑΠΘ για το εκπληκτικό βιωματικόεργαστήριο
  • τις συναδέλφους καθηγήτριες Αγγλικών κ.κ. Δώρα Μαυροπούλου και Δέσποινα Δαραβίγκα για τις πρωτότυπες ιδέες
  • τον κ. Παναγιώτη Τσάτσο και την κ. Δαλπαναγιώτη Δήμητρα για τις ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις και
  • τον εκπρόσωπο του εκδοτικού οίκου της ExpressPublishing κ. Αχιλλέα Κανάνη .
Ευχαριστούμε τους Διευθυντές Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Ν. Σερρών για τη στήριξη και την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, την ΕΛΜΕ Σερρών, το Σύλλογο Εκπ/κών Π.Ε. Ν.Σερρών «Εμμανουήλ Παππάς»για τη συνεργασία.
Ευχαριστούμε τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη για τη φιλοξενία στον χώρο του σύγχρονου αμφιθεάτρου «Γεώργιος Καφταντζής» και την άψογη συνεργασία και προσωπικά τον νέο πρόεδρο του Εφορευτικού Συμβουλίου κ. Ιωάννη Καλόμοιρο και τη Διεύθυνση της ΔΚΒΣ.
Ευχαριστούμε τον χορηγό Επικοινωνίας μας ΤV ΕΠΙΛΟΓΕΣ, την ExpressPublishing και τους Σερραίους ιδιώτες-επιχειρηματίες που αγκάλιασαν τη διημερίδα και πρόσφεραν στην βέλτιστη διοργάνωσή της: το Αρτοζαχαροπλαστείο ΕΥΑ ΜΑΡΙ, το café- παγωτά ΑΡΤΕΜΙΣ, το COFFEEBOX, το ουζάδικο ΤΟ ΜΠΑΚΑΛΙΚΟ και το εστιατόριο ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ.

Εκ μέρους του Δ.Σ. της Ένωσης

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Σουζάνα ΔράμπαΚατερίνα Παληγιάννη
Συνέχεια του άρθρου
Διαφημίσεις (Ανεξάρτητο Δίκτυο)
Όλα τα μεταπτυχιακά σε ένα site !