Αρ. Μπαλτάς: Γίνονται διαδικασίες για την επαναφορά της ενιαίας τιμής βιβλίου

🕔18/10/2016 13:23

Στα πλαίσια της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης του Α’ Αντιπροέδρου της Βουλής Τάσου Κουράκη, ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς τόνισε για ακόμη μια φορά τη βούληση του Υπουργείου Πολιτισμού για την επαναφορά της ενιαίας τιμής βιβλίου και ανέλυσε όσα απαιτούνται μέχρι την νομοθετική παρέμβαση σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα.

Στην ερώτησή του ο Τάσος Κουράκης υπογράμμισε ότι «η ενιαία τιμή βιβλίου είναι ένα σύστημα διατίμησης και προώθησης του βιβλίου όπου ο εκδότης καθορίζει μια τιμή. Σε όλα τα βιβλιοπωλεία πωλείται το βιβλίο με την ίδια τιμή και αυτό είναι μια προστασία του βιβλίου η οποία εφαρμόστηκε το 1997 στην Ελλάδα κατά το πρότυπο της προϋπάρχουσας γαλλικής νομοθεσίας. Σκοπός αυτής της ρύθμισης είναι η ανατροπή φαινομένων αθέμιτου ανταγωνισμού και η διάθεση στο κοινό βιβλίων που εκδίδονται στην Ελλάδα.» Σημείωσε επίσης ότι η κατάργηση της ενιαίας τιμής βιβλίου το 2014 αποτέλεσε «μια τρομακτική υποβάθμιση στο ποιοτικό βιβλίο και ταυτόχρονα τα μικρά κυρίως βιβλιοπωλεία, τα οποία είναι χώροι πολιτισμού, κινδυνεύουν να εξαφανιστούν. Μεγάλα συμφέροντα και χώροι όπου υπάρχουν και άλλα αντικείμενα και εμπορεύματα διακινούν και βιβλία σε χαμηλές τιμές, κυρίως τα ‘ευπώλητα’ βιβλία, τα λεγόμενα best sellers, με αποτέλεσμα να εκτοπίζεται το ποιοτικό βιβλίο.»

Στην απάντησή του ο κ. Μπαλτάς σημείωσε ότι « ήταν καταστροφική η διαδικασία με την οποία καταργήθηκε η ενιαία τιμή βιβλίου. Ήταν μια απόφαση τουλάχιστον αψυχολόγητη. Τα αποτελέσματα από τότε μέχρι σήμερα είναι καταστροφικά. Έκλεισαν βιβλιοπωλεία, μειώθηκαν κατά πολύ οι τίτλοι που εκδίδουν οι εκδοτικοί οίκοι. Η κατάσταση στην περιφέρεια είναι ακόμα χειρότερη. Το βιβλιοπωλείο της περιφερειακής πόλης στον βαθμό που πλήγεται, πλήγεται ολόκληρη αυτή η περιφέρεια και οι δυνατότητες καλλιέργειας και ανάπτυξής της».

Σε σχέση με τα επόμενα βήματα για την επαναφορά της ενιαίας τιμής βιβλίου ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού υπογράμμισε ότι «απαιτείται μια μελέτη, η οποία θα αποδεικνύει με αδιάσειστα κατά το δυνατόν επιχειρήματα τις επιπτώσεις αυτού του μέτρου που όχι μόνο δεν βελτίωσαν το βιβλίο αλλά καταρράκωσαν όλες τις προσπάθειες αυτές», και συνέχισε, «σε συνεργασία και κοινή δράση, αν θέλετε, με το Υπουργείο Ανάπτυξης προωθήσαμε μια διαδικασία στο πλαίσιο της αναθεώρησης των μέτρων που λήφθηκαν προηγουμένως, ως προς την αποτελεσματικότητά τους. Άρα, πρώτο στάδιο σε σχέση με τους εταίρους ήταν ακριβώς να γίνει δεκτό ότι αυτό το μέτρο είναι ένα μέτρο προς επαναθεώρηση. Αυτό ήδη έγινε δεκτό και άρα είμαστε στη διαδικασία, που όποτε κρίνουν οι αντίστοιχες διαδικασίες -που δεν είναι δική μου αρμοδιότητα ως Υπουργείο- θα τεθεί το θέμα αναθεώρησης της απόφασης αυτής σχετικά με την κατάργηση της ενιαίας τιμής βιβλίου.»

Συνέχεια του άρθρου
Διαφημίσεις (Ανεξάρτητο Δίκτυο)
Όλα τα μεταπτυχιακά σε ένα site !