Άνοιξε η αυλαία των 51ων Δημητρίων

🕔01/10/2016 22:34

Η μεγαλύτερη γιορτή του πολιτισμού και του Οκτωβρίου επιστρέφει και φέτος καθώς σήμερα ανοίγει η αυλαία για τα 51α Δημήτρια. Με σύνθημα «όχι πια χθες, μόνο αύριο» τα 51α Δημήτρια ή αλλιώς "Αστυβάλ" σας περιμένουν να απολαύσετε ένα πρόγραμμα με θέατρο, μουσική, εικαστικά συμβάντα, χορό, κινηματογράφο, performance και εργαστήρια από τη 1 μέχρι τις Οκτωβρίου.

Η τελετή έναρξης του φετινού φεστιβάλ, του "Αστυβάλ", και η έκθεση της Γιαπωνέζας εικαστικού, Γιόκο Όνο κωδικοποιούν από κοινού και με τον καλύτερο τρόπο την ουσία και τη σημασία της συνολικής υπόστασης του θεσμού: τόλμη, πείραμα, πρωτοπορία και ένα είδος εικαστικού θεάματος για την Θεσσαλονίκη δείχνουν το δρόμο για το αύριο!

«Τα Δημήτρια είναι 51 χρονών. Για εμάς είναι ένα φεστιβάλ που πρέπει να είναι της πόλης, ένα φεστιβάλ που μπορεί να τραβήξει και να ξεσηκώσει όλη τη πόλη, να ξεσηκώσει τους καλλιτέχνες, να τους βάλει να δουλέψουν μαζί, να μπορέσει να συνδέσει καλλιτέχνες με το εξωτερικό με τους καλλιτέχνες εδώ, α ανοίξει συνεργασίες. Να μπορέσει δηλαδή να βάλει τους ανθρώπους σε διαφορετικό ρυθμό τους δώσει ίσως μια δυναμική και μια προοπτική για το αύριο», ανέφερε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού, Έλλη Χρυσίδου.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης ανέφερε ότι η Γιόκο Όνο είναι μια καλλιτέχνιδα μεγάλου βεληνεκούς, ενώ τόνισε ότι πρέπει να χτίσουμε το μέλλον αυτού του φεστιβάλ.

Η έναρξη της έκθεσης της Γιόκο Όνο σηματοδοτήθηκε από τη μεγάλη performance Sky Piece to Jesus Christ (1965/2016) [Κομμάτι Ουρανού για τον Ιησού Χριστό], που για πρώτη φορά έγινε με την Fluxorchestra. Στη Θεσσαλονίκη παρουσιάστηκε με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης και Ελλήνων perfomers.

Η Γιόκο Όνο έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με τα έργα της, δυναμικά παρούσα σε μια μεγάλη έκθεση στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, και στέλνει με όλο της τον ενθουσιασμό στο φεστιβάλ, στην πόλη και τη χώρα το διαρκές μήνυμά της για ειρήνη και συλλογικότητα.

Μια σειρά από εγκαταστάσεις, φιλμς και perfomances, οι περισσότερες από τις οποίες είναι συμμετοχικές, θα «καταλάβουν» το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και την πόλη. Μέσα και έξω από το Μουσείο, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στην παλιά προκυμαία της πόλης (Λεωφ. Νίκης 39), στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας, οι πολίτες καλούνται όχι μόνο να γνωρίσουν τη Γιόκο Όνο και να συναντήσουν το πνεύμα της, αλλά να συμμετέχουν στην ολοκλήρωση των έργων: να ανέβουν σε σκάλες, να αγγίξουν ο ένας τον άλλο, να αποκαταστήσουν έναν σπασμένο καθρέφτη, να λερώσουν τα χέρια τους, να βάψουν μια παλιά βάρκα, να αντιμετωπίσουν το θάνατο, να γράψουν ευχές και να τις κρεμάσουν σε δέντρα.

Για τη μεγάλη εγκατάσταση Ex It στη Θεσσαλονίκη η Γιόκο Όνο για πρώτη φορά θα ολοκληρώσει το έργο με την καταστροφή 50 φέρετρων με τη συμμετοχή των πολιτών, ενώ έχει συμφωνήσει και στη δωρεά των άλλων 50 προς το Δήμο Θεσσαλονίκης για τις επείγουσες ανάγκες του.

Ακολουθείστε, λοιπόν, τα Δημήτρια 2016, που όχι μόνο για την έναρξή τους, αλλά και για όλη τη διάρκειά τους, σας συνιστούν ενθουσιασμό, χαρά και...δράση!

Δείτε το πρόγραμμα ΕΔΩ.

Δείτε το υλικό του thestival:

Συνέχεια του άρθρου
Διαφημίσεις (Ανεξάρτητο Δίκτυο)
Όλα τα μεταπτυχιακά σε ένα site !