Ανασχηματισμένα μεζεδάκια

🕔13/12/2016 20:30

Το άρθρο άρχισε να γράφεται την ώρα που αναμενόταν να ανακοινωθεί ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης -γι’ αυτό και ο αρχικός του τίτλος ήταν «ανασχηματιζόμενα» μεζεδάκια.

Ύστερα διέκοψα διότι είχαμε να πάμε να δούμε κάτι φίλους, και επιστρέφοντας έμαθα ότι ο ανασχηματισμός είχε συντελεστεί -κι έτσι ο τίτλος άλλαξε σε «ανασχηματισμένα».

Έκανα το εξής σχόλιο στο Φέισμπουκ, που το αναπαράγω εδώ:

Παρόλο που ο Κώστας Γαβρόγλου που τον αντικαθιστά είναι σοβαρός άνθρωπος και σημαντικός διανοητής, θέλω να δηλώσω τη βαθύτατη απογοήτευσή μου για την απομάκρυνση του Νίκου Φίλη από το υπουργείο Παιδείας και από την κυβέρνηση, απογοήτευση που επιστεγάζεται με την αποχώρηση και της Σίας Αναγνωστοπούλου.

Δυστυχώς, ο πρωθυπουργός εισάκουσε τις παραινέσεις των εθνικιστών, πρώτα και κύρια του αγ. Ιερώνυμου. Απόψε ο σκοταδισμός και ο εθνικισμός κατήγαγαν μια σημαντική νίκη.

Δεν μπορώ παρά να εκφράσω την αποδοκιμασία μου, έστω κι αν αρκετές τοποθετήσεις στο νέο σχήμα είναι καλοδεχούμενες. Κρίμα.

Και, χαίρε Νίκο Φίλη!

Πράγματι, δεν μπορώ να ξεχάσω ότι τον Νίκο Φίλη προχτές μόλις τον χαρακτήρισε «προβληματικό» ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αλλά και «ανελλήνιστο, μισαλλόδοξο και μισάνθρωπο» ο εθνικιστής σκιτσογράφος Στάθης Σταυρόπουλος. Το ιστολόγιο δεν αλλάζει την τοποθέτησή του, αλλά αίρει την εκ των προτέρων ευμενή διάθεσή του προς την κυβέρνηση.

Η σημερινή πιατέλα με τα μεζεδάκια δεν είναι τόσο φορτωμένη όσο συνήθως, για λόγους προσωπικούς -είχα ταξίδια αυτή την εβδομάδα και δεν πρόλαβα να μαζέψω αρκετά. Για να τα λέμε όλα, φταίτε κι εσείς που δεν στείλατε.

Και η επόμενη βδομάδα θα είναι δύσκολη για το ιστολόγιο, διότι έχω και πάλι ταξίδι, αυτή τη φορά στη Μάλτα. Δεν ξέρω αν θα έχω τον καιρό ή τις υλικές δυνατότητες (σύνδεση κτλ.) να ανεβάζω άρθρα καθημερινά, αν και θα προσπαθήσω να μη σπάσει το σερί της καθημερινής δημοσίευσης το οποίο κρατάει από τα τέλη Ιανουαρίου του 2014. Βέβαια, θα βάλω και καναδυό άρθρα ‘ταξιδιωτικού’ χαρακτήρα.

Αλλά ας αρχίσουμε το σερβίρισμα, με ορεκτικό μιαν ακλισιά από επαρχιακό κανάλι:

armagedΟ Αρμαγεδών, λέξη βιβλική, που συχνά τη βρίσκουμε και με δύο δ, έχει ενσωματωθεί κανονικά στα ελληνικά και κλίνεται, είτε καθαρευουσιάνικα (του Αρμαγεδδώνος) είτε προσαρμοσμένα (ο Αρμαγεδδώνας – του Αρμαγεδδώνα) -εξίσου αποδεκτοί είναι και οι τύποι με ένα δ, αλλά όχι και οι άκλιτοι τύποι.

Να σημειώσουμε βέβαια και το κλισέ, που όπως και όλα τ ανάλογα, από τη στιγμή που θα τριφτεί χάνει την εκφραστική δύναμή του.

* Διαβάζω σε άρθρο της Ναυτεμπορικής για τις επιθέσεις εναντίον αστυνομικών στις ΗΠΑ, ότι «Συνελήφθη στην Αϊόβα ο βασικός ύποπτος ως δράστης των δολοφονιών δύο αστυνομικών, τα ξημερώματα, ο οποίος χρησιμοποιούσε το μέγεθος της ενέδρας».

Τρικυμισμένη γενικά η φράση, αλλά βέβαια το βασικό πρόβλημα είναι στο τέλος, όπου διαβάζουμε ότι ο ύποπτος «χρησιμοποιούσε το μέγεθος της ενέδρας», ενώ ολοφάνερα ο συντάκτης εννοούσε «τη μέθοδο της ενέδρας». Επειδή οι λέξεις είναι πολύ συνηθισμένες, αναρωτιέμαι αν για το λαθάκι έφταιξε κανένας κορέκτορας.

david* Τη φωτογραφία αριστερά την τράβηξε (πρόχειρα, με το κινητό) και την ανάρτησε στο Φέισμπουκ ο φίλος Θανάσης Αναγνωστόπουλος -προέρχεται, λέει, από ένα βιβλίο ιστορίας, όχι σχολικό αλλά του εμπορίου, και μάλιστα πανάκριβο, αφού τιμάται 65 ευρώ.

Η μετάφραση είναι γεμάτη με τέτοια τραγικά λάθη -διότι βέβαια ζωγράφος Ντέιβιντ δεν υπήρξε, πρόκειται για τον Γάλλο Νταβίντ.

Στο ίδιο βιβλίο αναφέρεται ότι στη Σλοβακία υπήρχαν «500 χιλιάδες Ρουσήνοι», και ο φίλος μου μού επέστησε την προσοχή, θεωρώντας ότι το άγνωστο αυτό έθνος εμπίπτει στην αρμοδιότητα του ληξίαρχου της Νομανσλάνδης.

Ωστόσο, αν θέλουμε να είμαστε επιστημονικά αυστηροί, οι Ρουσήνοι δεν είναι ανύπαρκτο έθνος αλλά αγνώριστο (Ρουθηνοί είναι το σωστό), άρα δεν κατατάσσονται στη Νομανσλάνδη, που είναι η χώρα των Ανύπαρχτων, αλλά στην Απωνία, τη Στρατιά των Αγνώριστων!

Ο φίλος έχει μαζέψει κι άλλα μαργαριτάρια από το ίδιο βιβλίο και ετοιμάζει άρθρο -όταν το γράψει, θα βάλω λινκ.

* Ακόμα μια εμφάνιση του αγγλισμού με τα παπούτσια -κάποτε τον χρησιμοποιούσε μόνο ο Αλέξης Παπαχελάς. Σε συνέντευξη του Πέδρο Σάντσεθ, του πρώην επικεφαλής των Ισπανών σοσιαλιστών, διαβάζουμε ότι: «Στο πετσί μου και στα παπούτσια μου, πριν από 30 χρόνια ο Φελίπε Γκονθάλεθ θα διατηρούσε ότι «το όχι είναι όχι» στον Μαριάνο Ραχόι», συμπλήρωσε ο Σάντσεθ.

Δεν ξέρω βέβαια πώς (και σε ποια γλώσσα) είναι το πρωτότυπο, αλλά νομίζω ότι το «στη θέση μου» είναι σαφώς προτιμότερο από τα παπούτσια του.

* Σε ένα άρθρο για ένα βόδι που παλεύει με μοσχαράκια, διαβάζουμε ότι ο τρικαλινός πρωταθλητής «κλήθηκε να ανταποκριθεί στην αναβίωση του μύθου του Μίλων του Κροτωνιάτης».

Βαριά περίπτωση ακλισιάς, αφού όχι μόνο ο Μίλωνας δεν κλίνεται αλλά ούτε ο Κροτωνιάτης. Δεν κακοποιήθηκαν μόνο μοσχαράκια, δηλαδή.

* Τίτλος στο Σκάει: Νεκρός 57χρονος στο Λαύριο έξω από οικεία.

Αφού σας ζαλίζουν οι ελληνικούρες, γιατί τις χρησιμοποιείτε; Μια χαρά τα λέει το άρθρο: «έξω από το σπίτι φίλου του» -τι την ανακατεύετε την οικία και μας θυμίζετε οικεία κακά;

Κι όπως εσείς γράφετε οικεία την οικία, έτσι μπορεί και κάποιος άλλος κάνει «σκάει» το «σκάι». Εξ οικείων τα βέλη.

* Και πάλι από το skai.gr, από άρθρο για τις περιπλοκές στο Μπρέξιτ:

Η κυβέρνηση γνωστοποίησε, όπως αναμενόταν, ότι θα εφεσιβάλλει την απόφαση, κάτι που σημαίνει ότι η υπόθεση ανάγεται στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας. Πιθανή ημερομηνία εξέτασης της υπόθεσης θεωρείται η 7η Δεκεμβρίου, με την απόφαση να αναμένεται πριν από το τέλος του έτους.

Ασφαλώς η κυβέρνηση δεν θα «εφεσιβάλλει» διαρκώς την απόφαση αλλά μία φορά, άρα θα την εφεσιβάλει. Και οπωσδήποτε η υπόθεση δεν «ανάγεται» στο Ανώτατο Δικαστήριο αλλά (θα μας το πουν οι νομικοί) αναπέμπεται ή παραπέμπεται.

Να σημειώσω και έναν αγγλισμό που έχει πια επικρατήσει -και εννοώ τη φράση «με την απόφαση να αναμένεται…». Παλιότερα ή θα βάζαμε τελεία και θα ξεκινούσαμε άλλη πρόταση («Η απόφαση αναμένεται») ή θα συνδέαμε τις προτάσεις με το «ενώ» (ενώ η απόφαση αναμένεται…) ή με το αναφορικό «δε» («, η δε απόφαση αναμένεται»).

manchester* Όταν το είδα νόμιζα πως είναι φτιαχτό, αλλά τελικά μάλλον για αυθεντικό φαίνεται. Πρόκειται, λέει, για γράμμα των υπηρεσιών του δήμου του Μάντσεστερ προς Έλληνα κάτοικο, ο οποίος έχει «Helenic» (σικ, βέβαια) διαβατήριο και όχι «Greek».

Ενδιαφέρουσα υποσημείωση στο κεφάλαιο για τις περιπέτειες των εθνικών μας ονομάτων!

* Και βέβαια, με τον ανασχηματισμό, ενώ αποπέμπεται η Σία Αναγνωστοπούλου, που δεν την ήθελαν οι εθνικιστές από την άκρα δεξιά ως την άκρα αριστερά (έχει και στην άκρα αριστερά εθνικιστές, χειρότερους από τον Καμμένο), στο ίδιο υπουργείο μπαίνει ο Κώστας Ζουράρις.

Για τους αφισιονάδους των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, υπήρχε από χτες ένας ξεκάθαρος οιωνός: δεν μπορεί να είναι τυχαίο ότι, μια μόνο μέρα πριν από την υπουργοποίηση Ζουράρι, το Φέισμπουκ άρχισε να προσφέρει τα «αρχαία ελληνικά» ως επιλογή γλώσσας. Μπορείτε δηλαδή από τις ρυθμίσεις χρονολογίου να ρυθμίσετε ώστε κάποια από τα μηνύματα του συστήματος να εμφανίζονται σε κάτι που μοιάζει με αρχαία ελληνικά.

facearx2

Κι έτσι, αντί για What’s on your mind το Φέισμπουκ σε ρωτάει «Τι δοκείς;» (κομπλέ με σκουληκάκια), ενώ όταν κάποιος κάνει λάικ σε σχόλιο αντί για «John Doe likes your post» εμφανίζεται το σχόλιο «Τω John Doe τούτο αρέσκει. Επίσης, το Events έγινε, πολλαπλά ανορθόγραφο, «Ω γέγοναι», αντί για see more η προτροπή είναι «πλείω ιδείν» και αντί για Write a comment, «Σχόλιον γράφειν» -και κάμποσα ακόμα, αν και οι περισσότερες φράσεις ακόμα εμφανίζονται στα αγγλικά. Αλλά δεν έχει ακόμα αναλάβει καθήκοντα ο Κ. Ζουράρις.

Και εδώ κλείνω, αναδημοσιεύοντας δυο ακόμα σχόλια που έκανα στο Φέισμπουκ για τον ανασχηματισμό, το πρώτο ειρωνικό, το δεύτερο όχι.

Η υπουργοποίηση Ζουράρι ήταν απαραίτητη διότι δεν άντεχε ο Κατρούγκαλος να είναι ο μόνος κομμουνιστής στην κυβέρνηση.

και

Από την άλλη, και όσο κι αν δεν καταπίνεται η θλίψη για την απομάκρυνση του Νίκου Φίλη, πρέπει να αναγνωρίσουμε ένα θετικό στον ανασχηματισμό, ότι τουλάχιστον αυξήθηκε το ντροπιαστικά χαμηλό ποσοστό γυναικών στη νέα κυβέρνηση και ότι γυναίκες κατέχουν πλέον σημαντικούς υπουργικούς θώκους (και όχι απλώς θέσεις υφυπουργών ή αναπληρωτών)

alt
Διαφημίσεις (Ανεξάρτητο Δίκτυο)
Όλα τα μεταπτυχιακά σε ένα site !