42 χρόνια ΝΔ! Ποιος ήταν ο νονός της

🕔05/10/2016 07:53

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής τον Οκτώβριο του 1974 ιδρύει τη Νέα Δημοκρατία και το εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι την ιδρυτική διακήρυξη του νέου κόμματος, την υπογράφει μόνος του και δεν εμφανίζονται συνιδρυτές.

Ο νέος πολιτικός φορέας, όπως και παλαιότερα η Εθνική Ριζοσπαστική Ένωση (Ε.Ρ.Ε.) είχε την προσωπική του σφραγίδα.
Η ίδρυση του νέου κόμματος, της Ν.Δ. γίνεται στις 4 Οκτωβρίου του 1974 και στις 17 Νοεμβρίου κερδίζει τις εκλογές με το θριαμβευτικό ποσοστό 54,37% και 220 έδρες.
Όπως έχει αποκαλύψει σε παλαίοτερο ρεπορτάζ του ο δημοσιογράφος Άρης Ραβανός στο BHMA «νονός του νέου κόμματος φέρεται ο δημοσιογράφος Τάκης Λαμπρίας που τον καιρό της δικτατορίας είχε δημοσιεύσει άρθρο με τίτλο: «Η λύσις Καραμανλή».Το άρθρο αυτό είχε δημοσιευθεί στην εφημερίδα του Γεωργίου Πλυτά (ήταν δήμαρχος Αθηναίων όταν έγινε το πραξικόπημα των συνταγματαρχών το 1967 και αμέσως έφυγε για το Λονδίνο) με το όνομα «Νέα Δημοκρατία».
Ο Κ. Καραμανλής, αντισυμβατικός επέλεξε να μην δώσει συνέχεια στην προδικτατορική Ε.Ρ.Ε.και αποφάσισε να κάνει μια νέα αρχή με τη Ν.Δ., παρά τις εισηγήσεις διαφόρων κορυφαίων στελεχών της κεντροδεξιάς, όπως ο Αθανάσιος Τσαλδάρης που πρότεινε το όνομα «Λαϊκό Κόμμα». Ήταν συνηθισμένος από τέτοιες ενέργειες από το παρελθόν, όταν κατήργησε τον Ελληνικό Συναγερμό, το δημιούργημα του Στρατάρχη Αλέξανδρου Παπάγου και ίδρυσε την ΕΡΕ το 1956″.
ΠΗΓΗ: TOVIMA – ΡΕΠΟΡΤΆΖ: ΑΡΗΣ ΡΑΒΑΝΟΣ
Διαφημίσεις (Ανεξάρτητο Δίκτυο)
Όλα τα μεταπτυχιακά σε ένα site !